یادداشتی از بابک تقوایی: روز جمعه ۲۸ آبان ۱۴۰۰، هزاران نفر از مردم اصفهان ازجمله کشاورزان شهرها و روستاهای حومه آن تجمعی مسالمتآمیز در اعتراض به قطع حقابه خود در بستر خشک زایندهرود برگزار کردند. در ابتدا مسئولان دولتی و امنیتی سعی داشتند با ابتکار عمل کنترل اعتراضات را در دست بگیرند و از ضد حکومتی شدن آن جلوگیری کنند، اما صورت نگرفتن هیچ اقدام عملی برای برطرف کردن نیاز کشاورزان سبب تکرار اعتراضات در روزهای پس از آن شد.
دیری نپایید که رژیم جمهوری اسلامی رویهای قهرآمیز با کشاورزان معترض پیش گرفت؛ رویهای که با آتش زدن چادرهایشان و سرکوب وحشیانه آنها توسط یگان ویژه نیروی انتظامی در بامداد روز چهارم آذرماه آغاز شد.
در اعتراض به سرکوب وحشیانه کشاورزان، مردم اصفهان به همراه کشاورزان مضروب تجمع اعتراضی گستردهای در روز جمعه پنجم آذرماه تشکیل دادند. این تجمع این بار نه تنها توسط یگان ویژه سرکوب شد بلکه گردانهای عاشورا و امام علی بسیج را به عرصه سرکوب وارد کرد.
برخلاف اعتراضات آبان ۹۸ که نیروهای انتظامی از مسلسلهای هجومی چون ای کِی-۴۷ کلاشنیکوف و حتی در شهرهای جنوبی چون ماهشهر از تیربار دوشکا برای کشتار معترضان استفاده کردند، در جریان اعتراضات اصفهان نیروهای امنیتی اعم از ناجا و بسیج از اسلحههای ساچمهزنی برای آسیبرسانی به معترضان استفاده کردند؛ اسلحههایی که اگرچه منجر به کشته شدن آنها نشد اما ضایعات جبرانناپذیری برای آنها به همراه داشت؛ ازجمله از دست رفتن بینایی برای برخی از آنان.
استفاده از اسلحه ساچمهزنی توسط ناجا و بسیج
سالهاست که نیروهای یگان ویژه پاسداران ناجا از اسلحههای ساچمهزنی یا شاتگان (Shotgun) برای مقابله با معترضان استفاده میکنند در حالی که در بسیاری از کشورهای جهان استفاده از این سلاح، با توجه به خطرساز بودن ساچمههایشان برای بینایی افراد، ممنوع شده است. گلولههای چوبی و پلاستیکی و حتی گلولههای حاوی پودر فلفل و مواد دیگر اشکآور سالهاست که جایگزین گلولههای حاوی ساچمههای فلزی شدهاند.
در ابتدای سرکوب اعتراضات به نتیجه انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۳۸۸، نیروهای یگان ویژه ناجا و همچنین نیروهای بسیج مستضعفین سازماندهیشده توسط قرارگاه امنیتی ثارالله از گلولههای پینتبال بهعنوان عاملی برای متفرق کردن معترضان در شهر تهران و برخی دیگر از شهرهای بزرگ استفاده میکردند.
گلولههای پینتبال ضمن آنکه با برخورد به سطح بدن باعث بروز درد میشد، امکان علامتگذاری معترضان، شناسایی و دستگیریشان را هم برای نیروهای امنیتی فراهم میکرد.
با وجود این، با مجوز علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در خطبههای نماز جمعه ۲۹ خرداد ۱۳۸۸، نیروهای یگان ویژه از اسلحههای ساچمهزنی برای مجروح کردن و حتی کشتن معترضان پس از مؤثر نبودن راهکارهایی برای متفرقسازی آنها استفاده کردند که از این میان میتوان به سرکوب تظاهرات هواداران جنبش سبز در روز ششم دی (روز عاشورا) در محل چهارراه کالج اشاره کرد.
در بعدازظهر آن روز یک تیم آتش از تیپ سوم یگانهای ویژه ناجا اعزامی به پارک شهر دستکم یکی از معترضان را با شلیک گلوله ساچمهای به قتل رساندند و شماری دیگر را بهشدت مجروح کردند. مجروحین نیز به علت ورود ساچمه به بافت مغز دچار معلولیتهای حرکتی، شنوایی و گفتاری شدند. شماری نیز بینایی چشمهایشان را بهعلت پارگی و تخریب قرنیه از دست دادند.
تاریخ بار دیگر در بعدازظهر روز پنجم آذرماه امسال و این بار در شهر اصفهان تکرار شد، اما برخلاف اعتراضات سال ۱۳۸۸، نیروهای امنیتی در ابتدا از پینتبال (گلولههای رنگی) و گاز اشکآور برای متفرقسازی معترضان در خیابانهای مشتاق و آبشار یکم استفاده نکردند و سریعاً به شلیک گلولههای ساچمهای روی آوردند.
عمده گلولههای ساچمهای نیز به سمت بالاتنه و بهخصوص سر و صورت معترضان شلیک شد که تصاویر فیلمهای منتشرشده در فضای مجازی خود اثباتگر این واقعیت هستند.
نقش گردانهای عاشورا و امام علی بسیج در سرکوب اعتراضات اصفهان
بر اساس فیلمهای تهیهشده توسط مردم معترض، عمده گلولههای ساچمهای توسط گردانهای امنیتی امام علی بسیج شلیک شد. نیروهای این گردانهای امنیتی که همهساله در یک رزمایش مقابله با اغتشاش شرکت میکنند، مجهز به سپر، کلاه زرهی و اسلحههای ساچمهزنی هستند و با استفاده از موتورهای تریل اقدام به جابهجایی سریع میکنند.
البته در جریان اعتراضات روزهای گذشته اصفهان، تعداد قابلتوجهی از آنها با تجهیزات کاملِ سرکوب وارد عمل نشدند که نشان از تعجیل در اعزام آنها به محل بحران بود.
بیشک حضور دستکم یک گردان غیرمسلح عاشورا و چند گردان مسلح امام علی بسیج به درخواست شورای تأمین استان اصفهان و با هدف کمکرسانی به نیروهای ناجا در جریان سرکوب معترضان صورت گرفته است. سازماندهی این نیروها از طریق ارسال فراخوان با پیامک به شماره موبایل آنها صورت میگیرد.
نیروهای گردانهای امام علی پس از حضور در پایگاه ناحیه مقاومت بسیج امام صادق واقع در خیابان باغ گلدسته، لباسهای فرم با استتار صحرایی به تن کردند و پس از دریافت تجهیزات سرکوب اعم از باتوم و شوکر با وانتهای تویوتا لندکروز محافظتشده به خیابانهای مشتاق و آبشار یکم واقع در دو طرف زایندهرود اعزام شدند.
در حقیقت نیروهای گردانهای امنیتی امام علی زمانی توسط نیروی زمینی سپاه پاسداران به صحنه سرکوب وارد میشوند که نیروهای یگانهای ویژه ناجا از انجام مأموریت محولشده به آنان بهتنهایی عاجز باشند.
بنابراین در روز پنجم آذر وظیفه گردانهای امنیتی امام علی شهر اصفهان پشتیبانی از نیروهای یگان ویژه این استان تا زمان رسیدن نیروهای تیپ دوم موسی بن جعفر یگان ویژه از شهر تهران بود؛ نیروهایی که سرانجام با پایان روز خود را به شهر اصفهان رساندند.
رسانههای حکومتی از تعداد مجروحان سرکوب وحشیانه اعتراضات اصفهان سخنی به میان نیاوردند اما تعداد بازداشتیها را در روایتی ۶۷ نفر و در روایتی دیگر ۲۱۴ نفر اعلام کردند. سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اعلام کرد که در ناآرامیهای روز جمعه اصفهان چهل نفر به مراکز چشمپزشکی مراجعه کردند که ۲۱ نفر خدمات سرپایی دریافت کردند و ترخیص شدند و ۱۹ نفر نیز در مراکز چشمپزشکی بستری شدند. از این میان دو نفر در بخش مراقبتهای ویژه بستری هستند.
شماری از مجروحان بیناییِ یک یا هر دو چشم خود را بهعلت برخورد ساچمههای سربی شلیکشده توسط نیروهای یگان ویژه اصفهان و همچنین گردانهای امنیتی امام علی نیروی مقاومت بسیج در این شهر از دست دادند.
با وجود انتشار تصاویر و فیلمهای این نیروها در حال تیراندازی به سر و صورت معترضان، فرمانده یگان ویژه شهر اصفهان، سرهنگ احمد نورعلی که خود فرماندهی سرکوب اعتراضات و صدور دستور استفاده از گلولههای ساچمهای را بر عهده داشته، ضمن رد استفاده از این تسلیحات، ادعا کرد که معترضان خود دست به تیراندازی زدهاند و یگان تحت امر وی یک سلاح وینچستر از آنها کشف کرده است!
نظرات نویسندگان در یادداشتها لزوماً بازتاب دیدگاه رادیو فردا نیست.