فعالان حقوق بشر در ایران هشدار دادند که جان هفت تن از معترضان بازداشت شده در شهرهای استان گیلان در خطر است و آنها طی دوره بازداشت به «محاربه، افساد فی الارض و احتراق عمدی» متهم شدهاند که میتواند به صدور حکم اعدام منجر شود.
مجید شبدینی ، ماکان داوری ، امیرسالار مستاجر رحمانی، آرمان یکتا فلاح آبادی، رحمت نوروزی، امید بهرامی گور ماسوله، و قاسم جهانگیر هفت معترض در معرض خطری هستند که در شهرهای مختلف استان گیلان بازداشت شده و همچنان تحت بازداشت موقت قرار دارند.
مجید شب دینی پاشاکی پس از اعتراضات گسترده شامگاه ۱۲ آبان ماه در شهر لاهیجان بازداشت شده است. شامگاه پنجشنبه دوازدهم آبان ماه در اعتراضات مردم لاهیجان، یکی از معترضان به نام عرفان زمانی با شلیک نیروهای امنیتی کشته شد و در پی آن درگیریهای در این شهر رخ داد که در اثر آن «یک بسیجی» به نام حمید پورنوروز، با سابقه حضور در جنگ سوریه، کشته شد.
سازمان اطلاعات سپاه پاسداران، پس از آن اقدام به بازداشت مجید شبدینی و شماری از دانشآموزان دختر و جوانان شهر لاهیجان کرد و در ادامه این جوان ۲۲ ساله را به دست داشتن مرگ حمید پورنوروز متهم کرد.
سایت هرانا، ارگان مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، روز بیستم دی ماه از برگزاری «جلسه دادگاه مجید شبدینی پاشاکی در دادگاه انقلاب لاهیجان» خبر داد.
این سایت حقوق بشری افزود: «در جریان این جلسه در دادگاه انقلاب لاهیجان، مجید شبدینی پاشاکی از بابت اتهام "مشارکت در قتل” حمید پورنوروز، به دفاع از خود پرداخت». مجید شبدینی، معترض ۲۲ ساله در حال حاضر در زندان ازبرم لاهیجان محبوس است.
آرمان یکتا فلاح آبادی، ۳۰ ساله، متاهل و ساکن «جمعه بازار» روز جمعه ۱۳ آبان ماه به دست نیروهای سازمان اطلاعات سپاه در میدان سرگل شهر رشت در حالی بازداشت شد که هیچ تجمعی در این منطقه در جریان نبود.
یک منبع مطلع به هرانا گفته است که نیروهای اطلاعات سپاه پاسداران در «در دوران بازجویی» آرمان یکتا فلاح آبادی را به «آتش زدن مسجد، آتش زدن یک دستگاه اتوبوس، انتقال خون و ۶ دستگاه موتورسیکلت» متهم کردند و او چندین هفته پس از بازداشت سرانجام از بازداشتگاه اطلاعات سپاه به زندان لاکان منتقل شده است.
قاسم جهانگیر یکی دیگر از معترضان بازداشت شده در گیلان که اکنون در معرض خطر قرار دارد نیز ۳۰ آبان ماه از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شده است و به «تحریق اموال عمومی، اخلال در نظم و امنیت جامعه و مقابله با حکومت اسلامی» متهم شده است.
امید بهرامی گور ماسوله و رحمت نوروزی نیز طبق گزارش مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، اهل شهر خشکبیجار هستند و در جریان اعتراضات بازداشت شدهاند.
نیروهای امنیتی این دو را به «آتش زدن پایگاه بسیج» و دادگاه انقلاب به «محاربه» متهم کرده است که به گفته منابع مطلع «تنها مستندات پرونده، اعترافات اجباری اخذ شده از آنها» است.
ماکان داوری، شهروند ۱۹ ساله و اهل لنگرود نیز از معترضان بازداشتشده است با اتهاماتی چون «به تمرد نسبت به ماموران»، «اخلال در نظم»، «عضویت در گروه یا جمعیت به قصد برهم زدن امنیت ملی» مواجه شده و دادگاه انقلاب او را به «محاربه» متهم کرده است.
امیرسالار مستاجر رحمانی نیز از معترضان بازداشت شده در بندرانزلی است و به اون نیز اتهام مشارکت در آتش زدن یک مسجد وارد شده است.
اتهام «محاربه» و «افساد فیالارض» از جمله اتهاماتی است که دستگاه قضایی جمهوری اسلامی در جریان اعتراضات سراسری دهها تن از معترضان را به آن متهم کرده است. این اتهامات میتواند به صدور حکم اعدام منجر شود.
قوه قضائیه جمهوری اسلامی تاکنون چهار تن از معترضان، محسن شکاری، مجیدرضا رهنورد، محمدمهدی کرمی و محمد حسینی را با اتهاماتی مشابه اعدام کرده است.