مقامهای کره جنوبی روز یکشنبه یک نفتکش با پرچم پاناما را به ظن تلاش برای دور زدن تحریمهای کره شمالی، توقیف کردند.
یک مقام رسمی وزارت خارجه کره جنوبی گفت نفتکش پنج هزار و ۱۰۰ تُنی «کوتی» و خدمه آن در بندر «پیونگ تک-دانجین» توقیف شدهاند.
این مقام رسمی که نخواسته نامش فاش شود گفته که در اجرای بازرسیها برای اجرای تحریمهای مصوب سازمان ملل، این کشتی به ظن فعالیتهای مرتبط با کره شمالی توقیف شده است.
این مقام رسمی به جزئیات بیشتر اشاره نکرده است.
یک مقام رسمی از دفتر منطقهای شیلات در ناحیه پیونگ تک هم که نخواست نامش فاش شود، تأیید کرد که یک نفتکش که قرار بوده روز ۲۱ دسامبر به مسیر خود ادامه دهد، با دستور خودداری از ترک بندر روبهرو شده است.
اعلام این خبر در حالی است که چند روز پیش اعلام شد کره جنوبی یک نفتکش و خدمه آن که با پرچم هنگ کنگ در حال حرکت بودند را در ماه اکتبر و در آبهای بینالمللی به ظن انتقال فرآوردههای نفتی به یک نفتکش کره شمالی، توقیف کرده است.
طبق اعلام وزارت خارجه کره جنوبی، این کشتی که نام آن «وایت هاوس وینمور» است، نزدیک به ۶۰۰ تُن محصولات پس از پالایش نفتی را در آبهای بینالمللی در آبهای شرق چین به یک نفتکش کره شمالی منتقل کرده است.
بر اساس قطعنامه تحریمی شورای امنیت که در ماه سپتامبر، شهریور سال جاری تصویب شد، هرگونه انتقال محصولات میان دو کشتی با کره شمالی، ممنوع شده است.
شورای امنیت سازمان ملل در ماه اکتبر به اتفاق آرا تحریمهای جدیدی علیه کره شمالی وضع کرد که دسترسی این کشور به محصولات نفتی و نفت خام را محدود میکند.
در تحریمهای جدید سازمان ملل علیه کره شمالی هم که از روز دوشنبه اجرایی میشود، واردات فرآوردههای نفتی این کشور محدود شده است.
آمریکا همچنین به شورای امنیت سازمان ملل پیشنهاد کرده است که ۱۰ کشتی را به خاطر انتقال کالای ممنوعه از کره شمالی در فهرست سیاه خود قرار دهد.
کره شمالی برای فعال نگه داشتن چرخ اقتصاد خود وابسته به واردات سوخت از خارج است. پیونگیانگ همچنین نیازمند سوخت برای برنامه هستهای و موشکی بالیستیک خود است که به گفته آمریکا، تهدیدی برای صلح در آسیا به شمار میرود.
تنشها در شبهجزیره کره در پی آزمایشهای پیدرپی موشکی و نیز آزمایش هستهای تازه در کره شمالی بالا گرفته است. شمار آزمایشهای موشکی و نیز توانایی و برد این جنگافزارها با روی کار آمدن کیم جونگاون، بهطور مشخصی افزایش پیدا کرده است.
کره شمالی میگوید تحریمها و یا رزمایشهای نظامی ایالات متحده و همپیمانان منطقهای آن، با هدف سرنگونی رژیم حاکم، و یا نقض تمامیت ارضی آن کشور انجام میشوند.
واشینگتن و متحدانش میگویند رزمایشها جنبه دفاعی دارند و برای آمادگی در برابر تهدیدهای نظامی پیونگیانگ انجام میگیرند. وزارت خارجه آمریکا تأکید کرده که همچنان بهدنبال یافتن راهحلی دیپلماتیک برای خاتمه دادن به فعالیتهای نظامیهستهای کره شمالی است.