لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۰۰

پس از دو سال و نیم انتظار، سوئد رسماً به ناتو پیوست


آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، اسناد مرتبط با ناتو را از اولف کریسترسون نخست وزیر سوئد طی مراسمی در وزارت خارجه ایالات متحده دریافت می‌کند
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، اسناد مرتبط با ناتو را از اولف کریسترسون نخست وزیر سوئد طی مراسمی در وزارت خارجه ایالات متحده دریافت می‌کند

سوئد روز پنج‌شنبه رسماً به عنوان سی و دومین عضو پیمان نظامی آتلانتیک شمالی به ناتو پیوست و به دهه‌ها بی‌طرفی پس از جنگ جهانی دوم پایان داد.

نگرانی‌ها از تهاجم نظامی روسیه به اروپا پس از حمله این کشور به اوکراین در سال ۲۰۲۲ افزایش یافت و این امر سوئد را نیز بر آن داشت تا حدود دو سال پیش درخواست پیوستن به ناتو را ارائه کند.

اولف کریسترسون، نخست‌وزیر سوئد و آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز پنج شنبه ۱۷ اسفند در مراسمی که در آن «اسناد الحاق» سوئد به این اتحاد رسماً در وزارت امور خارجه آمریکا به ودیعه گذاشته شد، شرکت کردند.

آقای بلینکن این لحظه را «تاریخی» نامید و گفت که «پیمان ناتو اکنون قوی‌تر و بزرگ‌تر از همیشه است.»

آقای کریسترسون بعداً در همین روز از کاخ سفید بازدید خواهد کرد و سپس مهمان افتخاری در سخنرانی رئیس‌جمهور آمریکا درباره وضعیت کشور، در کنگره خواهد بود.

کاخ سفید اعلام کرد که داشتن سوئد به عنوان یک متحد ناتو، «ایالات متحده و متحدان ما را حتی ایمن تر خواهد کرد.»

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو نیز این را «روزی تاریخی» توصیف کرد و در بیانیه‌ای گفت: «سوئد اکنون جایگاه شایسته خود را در جمع ناتو خواهد داشت و از حق اظهار نظر برابر در شکل‌دهی به سیاست‌ها و تصمیمات ناتو برخوردار خواهد بود».

او تأکید کرد که از این روز، سوئد از حمایتی که طبق ماده ۵ ناتو اعطا می‌شود،‌ برخوردار خواهد بود.

استولتنبرگ تأکید کرد که این کشور شمال اروپا «اکنون از حمایتی که طبق ماده ۵ اعطا می‌شود، ضمانت نهایی آزادی و امنیت متحدان، برخوردار است.»

ماده ۵ پیمان ناتو همه اعضا را موظف می‌کند در صورت تهدید قلمرو یا امنیت یک متحد، به کمک آن بیایند. این ماده تنها یک بار، توسط ایالات متحده پس از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، فعال شده است.

سوئد، همراه با فنلاند، که سال گذشته به ناتو پیوست، هر دو پس از تهاجم روسیه به اوکراین در اوایل سال ۲۰۲۲، بی‌طرفی نظامی دیرینه خود را که مشخصه سیاست خارجی کشورهای شمال اروپا در دوران جنگ سرد بود، کنار گذاشتند.

عضویت سوئد به دلیل مخالفت دو عضو ناتو، یعنی ترکیه و مجارستان به تعویق افتاده بود. ترکیه ابراز نگرانی کرده بود که سوئد پناهگاهی برای گروه‌های کردی است که ترکیه آنها را تروریست می‌داند و اقدامات کافی علیه آنها انجام نمی‌دهد.

همچنین ویکتور اوربان، رئیس‌جمهور مجارستان که سخنانی به طرفداری از روسیه بیان کرده با گشترش ناتو مخالفت نشان داده بود.

ترکیه پس از ماه‌ها تأخیر، اوایل امسال الحاق سوئد را تصویب کرد و مجارستان نیز همین کار را این هفته انجام داد.

پرچم سوئد روز دوشنبه در بیرون مقر این سازمان نظامی در بروکسل برافراشته خواهد شد.

XS
SM
MD
LG