لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۱۴

کلاه آبی‌های ملل متحد «با کمک روسیه به مرز اسرائیل و سوریه باز می‌گردند»


نیروهای سازمان ملل از سال ۱۹۷۴ در منطقه مستقر شدند، اما پس از کنترل منطقه توسط شاخه القاعده در ۲۰۱۴ مجبور به ترک آن شدند.
نیروهای سازمان ملل از سال ۱۹۷۴ در منطقه مستقر شدند، اما پس از کنترل منطقه توسط شاخه القاعده در ۲۰۱۴ مجبور به ترک آن شدند.

روسیه می‌گوید ارتش آن کشور برای احیای کامل ماموریت پاسداران صلح سازمان ملل در مرز سوریه و اسرائیل در بلندی‌های جولان، برنامه‌ریزی کرده‌است.

سپهبد سرگئی کورالنکو، فرمانده نیروهای روس در سوریه، ۲۳ مرداد ماه در جمع خبرنگاران گفته است پرچم کشورش «ضامن صلح و امنیت در آن منطقه خواهد بود».

سپهبد کورالنکو می‌گوید، پس از دیدار نخست وزیر اسرائیل و رئیس‌جمهوری روسیه در ماه گذشته در مسکو، مقام‌های دو کشور «به‌طور منظم با هم در ارتباط هستند».

این مقام نظامی روسیه در عین حال اظهار کرده نیروهایش مجری توافقنامه‌ای هستند برای کمک به امنیت نیروهای اسرائیلی، که بین بنیامین نتانیاهو و ولادیمیر پوتین، و با حمایت کاخ سفید، شکل گرفته‌است.

نخست‌وزیر اسرائیل ۲۰ تیر ماه به مسکو رفت و با رئیس‌جمهوری روسیه دیدار کرد. نتانیاهو گفته بود در دیدار با پوتین پیام روشن او این بود که کشورش مخالف هرگونه حضور ایران در سوریه است. در آن زمان خبرگزاری رویترز نیز گزارش داده بود که نخست وزیر اسرائیل به رئیس‌جمهوری روسیه گفته کشورش قصد سرنگونی بشار اسد را ندارد، اما مسکو باید ایران را به تـَرک سوریه فرا بخواند.

سرگئی کورالنکو به خبرنگاران گفت، «عملیات پلیس نظامی روسیه، ضامن امنیت اسرائیل است».

شماری از تحلیل‌گران و ناظران بر این عقیده هستند که حضور پلیس نظامی روسیه در کنار نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در مرز سوریه و اسرائیل، هم نشان‌دهنده گسترش نفوذ مسکو در این منطقه است و هم حاکی از افزایش نقش میانجی‌گری آن در تنش‌های دیرینه بین اسرائیل و دمشق.

روسیه و ایران، مهم‌ترین حامیان بشار اسد هستند و مستقیما وارد کارزار جنگ داخلی سوریه شدند؛ جنگی با صدها هزار کشته، میلیون‌ها آواره و نابودی بخش گسترده‌ای از سوریه، که هنوز هم به صلح پایدار ختم نشده‌است.

سپهبد روسی گفته است نیروهای آن کشور «همکاری نزدیکی با پاسداران صلح ملل متحد خواهند داشت». به گفته او ایست‌های بازرسی در منطقه حائل نظامی، خط تماس‌های فوری و انجام دیدارها و تعاملات منظم از جمله این همکاری‌ها است.

همزمان با این رخدادها، وزیر دفاع سوریه نیز با فرمانده پاسداران صلح سازمان ملل دیدار کرده‌است. به گزارش خبرگزاری دولتی سوریه، سرلشکر علی ایوب و سرلشکر فرانسیس ویب-سنزیری در مورد تماس‌ها و روابط نیروهای دو طرف رایزنی کرده‌اند. این دو در مورد بازگشایی گذرگاه قنیطره نیز گفت‌وگو کرده‌اند.

پاسداران کلاه آبی سازمان ملل، هفته پیش برای نخستین بار از سال ۲۰۱۴ به این سو، در این گذرگاه راهبردی در منطقه حائل گشت‌زنی کرده بودند. گذرگاه قنیطره به شهروندان سوری ساکن بلندی‌های جولان که در اشغال اسرائیل است، اجازه می‌دهد وارد سوریه شوند.

اسرائیل در جریان جنگ شـش روزه در سال ۱۹۶۷ بخش بزرگی از بلندی‌های جولان را به اشغال خود درآورد. نیروهای سازمان ملل از سال ۱۹۷۴، به عنوان ناظر و برای حفظ آتش‌بس میان دو کشور در این منطقه مستقر شدند. اما شبه‌نظامیان وابسته به القاعده، در سال ۲۰۱۴ منطقه را به کنترل خود درآورده و کلاه‌آبی‌ها نیز مجبور به ترک آن شدند.

بنا بر گزارش‌ها، روسیه با استقرار نیروهای خود در مرز اسرائیل و سوریه، به‌دنبال آن است که از نگرانی‌های اسرائیل در مورد گسترش نفوذ جمهوری اسلامی در منطقه بکاهد. هرچند سران دولت اسرائیل تاکید کرده‌اند خواستار خروج کامل نیروهای ایرانی از سوریه هستند.

اروپای آزاد و رادیو فردا|ت.ت|خ.ک
XS
SM
MD
LG