شورای امنیت سازمان ملل متحد در قطعنامهای نسبت به تصمیم اخیر گروه طالبان در منع زنان از تحصیلات پزشکی ابراز نگرانی کرد و هشدار داد که این تصمیم میتواند در آینده باعث رها شدن میلیونها زن و دختر بدون مراقبتهای بهداشتی شود.
این شورا در جلسهای که روز جمعه ۲۳ آذر در این زمینه تشکیل شد، از «نقض فزایندهٔ» حقوق بشر تحت حکومت طالبان در افغانستان، بهویژه برای زنان و دخترانی که از دسترسی به تحصیل فراتر از کلاس ششم، فرصتهای اقتصادی، مشارکت در زندگی عمومی، آزادی رفتوآمد و سایر اصول اولیه محروم شدهاند، انتقاد کرد.
بهتازگی، مسئولان مراکز آموزش پرستاری و مامایی در افغانستان گزارش دادهاند که رهبر حکومت طالبان با صدور فرمانی آموزش زنان و دختران در این مراکز را منع کرده است.
بخش افغانستان رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی روز ۱۳ آذر بهنقل از دو منبع مطلع گزارش داد که این فرمان از همان روز اجرایی شده است.
شورای امنیت در قطعنامه خود، نه تنها ممنوعیت تحصیل پزشکی زنان را مورد انتقاد قرار داد، بلکه از دستورالعمل قانون «امر به معروف و نهی از منکر» طالبان که در ماه اوت سال جاری میلادی صادر شد، بهتندی انتقاد کرد.
این قانون، حقوق زنان را بیشتر محدود میکند و از جمله ممنوعیت شنیدن صدای آنها در انظار عمومی را منع کرده است.
قطعنامه این شورا که به اتفاق آرا تصویب شد، دستور کار تیم کارشناسان سازمان ملل که بر تحریمها علیه طالبان نظارت دارد را برای ۱۴ ماه دیگر تمدید کرد.
طالبان در سال ۲۰۲۱ با عقب نشینی نیروهای ایالات متحده و ناتو پس از دو دهه جنگ، قدرت را در افغانستان به دست گرفتند. هنوز هیچ کشوری آنها را به عنوان دولت افغانستان به رسمیت نمیشناسد.
سازمان ملل متحد میگوید به رسمیت شناختن این گروه، در شرایطی که ممنوعیت تحصیل و اشتغال زنان همچنان پابرجاست و زنان نمی توانند بدون سرپرست مرد در انظار عمومی بیرون بروند، «تقریباً غیرممکن» است.
رزا اوتونبایوا، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان، در جلسهٔ شورای امنیت گفت که زنان و دخترانِ متعلق به «تقریباً همه اقشار جامعه، با حذف تدریجی روبهرو هستند».
بهگفتهٔ او دستور طالبان مبنی بر منع حضور دانشجویان دختر در مؤسسات پزشکی و کلاسهای تحصیلات عالی، عواقب جدی خواهد داشت و اگر این دستور به طور کامل اجرا شود، پیامدهای مرگباری برای زنان و دختران به ویژه، و حتی برای مردان و پسران، و کل جامعه خواهد داشت.
ممنوعیت آموزش برای دانشجویان دختر در مؤسسات آموزش پرستاری و مامایی سوی طالبان در حالی اعمال شده که این گروه پیش از این دختران و زنان افغان را از تحصیل در دانشگاهها و سایر مؤسسات آموزش عالی منع کرده بود.
اکثر کشورهای عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد پیش از این، از حکومت طالبان خواسته بودند قانون «امر به معروف و نهی از منکر» را که باعث محدود شدن حقوق زنان میشود، لغو کند.
تأکید مجدد حکومت طالبان بر ممنوعیت پخش موسیقی
با همه این اوصاف، رادیو اروپای آزادی، رادیو آزادی نوشته که علیرغم این درخواستها، حکومت طالبان به تازگی بار دیگر از رسانهها خواسته است که از پخش موسیقی و محتوای مشابه خودداری کنند.
حکومت طالبان پس از بازگشت به قدرت، پخش موسیقی را در رسانهها ممنوع اعلام کرده و بارها این موضوع را به رسانهها ابلاغ کرده است.
پیش از این، طالبان برخی از رسانهها را در خوست و چند ولایت دیگر به دلیل پخش موسیقی و موسیقی پسزمینه تعطیل کردهاند. طالبان موسیقی را از دیدگاه اسلام حرام میدانند.