لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۰۸

ارزیابی اطلاعاتی آمریکا: ایران در حال حاضر به دنبال ساخت سلاح هسته‌ای نیست


ماشین‌های سانتریفیوژ در تاسیسات هسته‌ای نطنز
ماشین‌های سانتریفیوژ در تاسیسات هسته‌ای نطنز

ارزیابی یک نهاد اطلاعاتی ایالات متحده حاکی از آن است که ایران در حال حاضر به دنبال «ساخت سلاح هسته‌ای نیست»، اما فعالیت‌های خود را در این زمینه افزایش داده است که می‌تواند به تولید این نوع سلاح کمک کند.

در ارزیابی دفتر اداره کننده اطلاعات ملی که روز دوشنبه ۱۹ تیر منتشر شد، آمده است که «ایران از سال ۲۰۲۰ میلادی به دنبال افزایش ظرفیت خود برای ساخت بمب اتمی بوده اما اقدامی برای تولید آن انجام نداده است.»

خبرگزاری آسوشیتدپرس با انتشار بخش‌هایی از گزارش «دفتر اداره کننده اطلاعات ملی» آمریکا، تاکید کرد که این گزارش با ارزیابی‌های قبلی ایالات متحده در مورد برنامه هسته‌ای ایران مطابقت دارد، هر چند بسیاری در کنگره و دیگر نهادهای ایالات متحده نسبت به درستی آن تردید دارند.

در خلاصه دو صفحه‌ای این ارزیابی اطلاعاتی تاکید شده است که «ایران در حال حاضر فعالیت‌های کلیدی را که برای تولید یک بمب هسته‌ای قابل آزمایش لازم است، انجام نمی‌دهد.»

این گزارش می‌گوید که ایران اما در عین حال درگیر تحقیقاتی است که اگر روزی تصمیم به ساخت سلاح هسته‌ای بگیرد امکان تولید مواد شکافت‌پذیر مورد نیاز برای تکمیل یک بمب هسته‌ای را داشته باشد.

ارزیابی دفتر اداره کننده اطلاعات ملی همچنین حاکی از آن است که ایران به نقض مفاد برجام در مورد غنی‌سازی اورانیوم ادامه می‌دهد، امری که واکنشی به خروج دولت دونالد ترامپ از برجام در سال ۱۳۹۷ ابوده است.

ارزیابی اطلاعاتی جدید ایالات متحده می‌افزاید که ایران علاوه بر افزایش غنی‌سازی، در زمینه «ساخت سانتریفیوژهای پیشرفته» نیز از تعهدات برجام فراتر رفته است.

در این گزارش تاکید شده که نصب سانتریفیوژهای پیشرفته و غنی‌سازی اورانیوم در تاسیسات زیرزمینی فردو بر اساس برجام ممنوع بوده اما ایران به این کار اقدام کرده است.

دفتر اداره کننده اطلاعات ملی آمریکا در گزارش خود اضافه کرد که بازرسی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز یافته‌های این نهاد را تایید می‌کند.

بخشی از ارزیابی جدید اطلاعاتی آمریکا به «برنامه‌های موشکی» جمهوری اسلامی ایران اختصاص دارد که تاکید شده است که «برنامه‌های موشکی بالستیک ایران همچنان تهدیدی مهم برای کشورهای خاورمیانه است.»

دولت جو بایدن از هنگام روی کار آمدن در ژانویه سال ۲۰۲۱، بر تمایل خود برای بازگشت به توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ با ایران، موسوم به برجام، تاکید است.

خبرگزاری آسوشیتدپرس شامگاه دوشنبه ۱۹ تیر ضمن انتشار ارزیابی جدید اطلاعاتی ایالات متحده از «برنامه هسته‌ای و موشکی» جمهوری اسلامی ایران، نوشت که مسئله احیای برجام در پی تعلیق رابرت مالی پیچیده شده است.

گزارش‌ها حاکی است که دسترسی‌های امنیتی آقای مالی به دنبال برخی تحقیقات در وزارت خارجه ایالات متحده در مورد «سوء‌استفاده احتمالی از اطلاعات طبقه‌بندی شده» به حالت تعلیق درآمده است.

XS
SM
MD
LG