یک مقام آمریکایی روز چهارشنبه ۲۴ آذرماه گفت، اگر توافق بین آژانس بینالمللی انرژی اتمی با ایران در مورد تعویض دوربینهای نظارتی در کارگاه قطعات سانتریفیوژ کرج اجرا شود، پیشبینی واشینگتن این است که نشست فوقالعادهای در شورای حکام آژانس برای بررسی این مسائل قبل از پایان سال جاری میلادی تشکیل نخواهد شد.
به گزارش رویترز این مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، اظهار داشت: اگر آنچه که با مدیرکل (آژانس بینالمللی انرژی اتمی) مورد توافق قرار گرفته، اجرا شود، پیشبینی نمیکنیم که نیازی به تشکیل شورای حکام (جلسه) ویژه درباره این مجموعه مسائل تا قبل از پایان سال باشد.
این مقام در ادامه افزود، البته اگر تنشهای هستهای جدیدی وجود داشته باشد، ما به طور مقتضی واکنش نشان خواهیم داد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز چهارشنبه در بیانیهای اعلام کرد که این نهاد ناظر بینالمللی و ایران بر سر تعویض دوربینهای نظارتی در مرکز تکنولوژی سانتریفیوژ ایران (تِسا) واقع در کرج به توافق رسیدند.
به دنبال حمله به تاسیسات تِسا در کرج در تیرماه امسال که به اسرائیل نسبت داده شده، ایران و آژانس بر سر تعویض چهار دوربین در این تاسیسات دچار اختلاف شدند.
مقامهای دولت ایران میگفتند در این مرکز مواد هستهای وجود ندارد و به همین دلیل به آژانس اجازه دسترسی به آن داده نمیشود٬ چرا که مشمول قوانین پادمانی نمیشود.
همزمان با ابراز نگرانیها در خصوص عدم پیشرفت در مذاکرات احیای توافق هستهای موسوم به برجام در وین پایتخت اتریش، آمریکا پیشتر به ایران هشدار داده بود که موضوع اختلاف با آژانس را در نشست شورای حکام مطرح خواهد کرد.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در خصوص توافق به دست آمده٬ گفت٬ توافق با ایران جهت جایگزینی دوربینهای مداربسته در تاسیسات کرج یک تحول مهم برای راستیآزمایی و فعالیتهای نظارتی آژانس در ایران است.
رافائل گروسی اضافه کرده است٬ این (توافق) ما را قادر میسازد تا تداوم آگاهی لازم را در این مرکز از سر بگیریم.
رویترز میگوید٬ یکی از چهار دوربین آژانس در جریان حمله به تاسیسات سانتریفیوژ کرج از کار افتاده بود. ایران پس از این حمله دوربینها را جمع آوری کرد و به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اجازه تعویض آنها را نمیداد.
این گزارش میافزاید، هر چه میزان عدم آگاهی و نادانستهها از آنچه در کرج رخ داده، بیشتر باشد نگرانی دولتهای غربی بیشتر میشود٬ چرا که این گمانه زنی وجود دارد که ایران بخشهای کلیدی سانتریفیوژها، ماشینهایی که اورانیوم غنیسازی میکنند، پنهان کرده است.
یک دیپلمات غربی ماه گذشته گفته بود با توجه به عدم دسترسی آژانس به دوربینهای خود مشخص نیست که این مرکز ساخت سانتریفیوژ همچنان به فعالیتهای خود ادامه میدهد یا خیر .
رافائل گروسی با این حال ابراز امیدواری کرده با توجه به توافق به دست آمده درباره مرکز تسا در کرج، طرفین همچنین بتوانند «مباحث سازنده» را در زمینه رسیدگی و حل همه مسائل پادمانی در ایران دنبال کنند.
در همین زمینه، میخائیل اولیانوف، سفیر و نماینده روسیه نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین و نماینده این کشور در کمیسیون مشترک برجام، نیز از توافق بین ایران و آژانس بر سر دوربینهای این نهاد بین المللی در کرج استقبال کرده است.
او ابتدا در توییتی نوشت با این توافق، «یک مسئله حساسیتزای آزاردهنده» که از ماه سپتامبر توجههای زیادی در جامعه بینالمللی و رسانههای جمعی به خود جلب کرده بود، بالاخره حل شد.
میخائیل اولیانوف در توییت دیگری گفته است، توافق بین ایران و رافائل گروسی،مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی یک کمک بسیار ارزشمند به مذاکرات وین برای احیای برجام است.