لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۲۵

گفت‌وگوی پنس و نتانیاهو درباره ایران و بحران فلسطینیان و اسرائیل


بنیامین نتانیاهو تاکید کرده بود که مسائل ایران در دستور کار گفت‌وگو با مایک پنس قرار خواهد داشت
بنیامین نتانیاهو تاکید کرده بود که مسائل ایران در دستور کار گفت‌وگو با مایک پنس قرار خواهد داشت

مایک پنس، معاون رئیس‌جمهوری آمریکا، روز دوشنبه دوم بهمن، در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در اورشلیم (بیت‌المقدس) درباره بحران فلسطینیان و اسرائیل و مسائل امنیتی منطقه به گفت‌وگو نشسته است؛ آقای نتانیاهو از پیش تاکید کرده بود که مسائل ایران نیز در دستور کار این گفت‌وگو قرار دارد.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، آقای نتانیاهو روز یکشنبه اول بهمن، گفته بود درباره «سلطه‌جویی ایران و برنامه هسته‌ای ایران» با آقای پنس گفت‌وگو می‌کند. نخست وزیر اسرائیل همچنین روز یکشنبه در نشستی با سفیران اسرائیل در کشورهای جهان گفت که اروپا باید هشدار اخیر دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، در مورد لزوم بهبود توافق هسته‌ای با ایران را جدی بگیرد.

مایک پنس نیز روز یکشنبه در بازدید از نظامیان آمریکایی مستقر در مرز اردن با سوریه و پیش از سفر به اسرائیل، تاکید کرده بود که آمریکا «نخواهد گذاشت که ایران به قدرت برتر منطقه بدل شود».

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، دفتر نخست وزیری این کشور روز دوشنبه در بیانیه‌ای به مناسبت دیدار آقای پنس نوشت «معاون رئیس‌جمهوری آمریکا در طول سال‌ها، دوست حقیقی و حامی بزرگ اورشلیم بوده است؛ رابطه میان ملت آمریکا با ملت اسرائیل در حمایت گسترده آمریکا از اسرائیل و شراکت، تنها براساس منافع مشترک نیست بلکه با تکیه به ارزش‌های مشترک است».

در این بیانیه گفته شد: «دیدارهای معاون رئیس‌جمهور و رئیس‌جمهوری آمریکا (اشاره به سفر بهار سال جاری آقای ترامپ به اسرائیل) نشاندهنده قدرت این روابط است. اسرائیل به پرزیدنت ترامپ و دولت او در مورد سیاست آمریکا در موضوع‌های مهمی مانند توافق هسته‌ای با ایران، به رسمیت شناختن اورشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل و ایستادگی در کنار اسرائیل در سازمان ملل متحد، عمیقا احترام می‌گذارد».

این نخستین سفر مایک پنس به اسرائیل، از زمان آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ است. آقای پنس پیشتر در روز یکشنبه با توقف‌های کوتاهی در قاهره و امان با رئیس‌جمهوری مصر و پادشاه اردن گفت‌وگو کرده بود. او یکشنبه شب برای دیداری سه روزه وارد اسرائیل شد.

دیدار آقایان پنس- نتانیاهو، نخستین ملاقات یک مقام ارشد آمریکایی با نخست وزیر اسرائیل، بعد از بیانیه دونالد ترامپ در روز ۱۵ آذر ماه، در مورد به رسمیت شناختن اورشلیم (بیت‌المقدس) به عنوان پایتخت اسرائیل است؛ اقدامی که خشنودی عمیق اسرائیل و خشم فلسطینیان را به همراه داشت و نارضایتی یا انتقاد اکثر کشورهای جهان را به همراه داشت.

مایک پنس در دیدارهایش با رئیس جمهوری مصر و پادشاه اردن تاکید کرد که تصمیم دونالد ترامپ در مورد اورشلیم (بیت المقدس)، یک رویداد تاریخی است. او همزمان به آنها اطمینان داد که تلاش‌های واشینگتن برای تجدید گفت‌وگوهای سیاسی میان اسرائیل و فلسطینیان ادامه خواهد یافت. پیش از این، دونالد ترامپ تاکید کرده بود که دولتش حامی هر راهکاری خواهد بود که طرفین بحران به آن دست یابند.

در این ارتباط،‌ بنیامین نتانیاهو روز یکشنبه گفت: «به محمود عباس (رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی) می‌گویم کسی که میانجی گری آمریکا را در صلح قبول ندارد، صلح نمی خواهد، زیرا جایگزینی برای آمریکا در برقراری صلح وجود نخواهد داشت»؛ اشاره آقای نتانیاهو به سفر محمود عباس به اروپا بود که روز دوشنبه آغاز شد. قرار است او در بروکسل با وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا دیدار کند.

ریاض المالکی، وزیر امور خارجه تشکیلات خودگردان فلسطینی، به خبرگزاری فرانسه گفته است که محمود عباس از اتحادیه اروپا خواهد خواست در اقدامی دسته جمعی، کشور فلسطین را به رسمیت بشناسند. فلسطینیان می‌گویند کشور فلسطین باید در مرزهای پیش از جنگ سال ۱۹۶۷ و با پایتختی شرق بیت‌المقدس برپا شود.

تشکیلات خودگردان فلسطین ماه گذشته میلادی اعلام کرده بود که آقای عباس در اعتراض به تصمیم آمریکا در مورد بیت‌المقدس (اورشلیم) با مایک پنس دیدار نمی‌کند. به همین دلیل نیز حضور آقای پنس در کرانه باختری از دستور کار سفر او حذف شد.

همزمان با حضور مایک پنس در اورشلیم (بیت‌المقدس)، مغازه‌داران فلسطینی روز دوشنبه در شرق این شهر مغازه‌های خود را بستند.

تشکیلات خودگردان فلسطین نیز از همه فلسطینیان در بخش‌های دولتی و خصوصی، غیر از موسسات پزشکی و بخشی از موسسات آموزشی، خواسته است که روز سه‌شنبه سوم بهمن،‌ زمانی که معاون رئیس‌جمهوری آمریکا، برای نیایش در «دیوار ندبه» یهودیان به شرق بیت‌المقدس (اورشلیم) می رود، اعتصاب کنند.

آقای پنس در دومین روز سفرش به اسرائیل، با یولی ادلشتین، رئیس مجلس اسرائیل، دیدار می کند و پس از آن در کنست سخنرانی خواهد کرد.

آخرین بار که یک مقام ارشد آمریکایی در کنست سخنرانی کرد، جورج بوش، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا، در سال ۲۰۰۸ بود. باراک اوباما، رئیس جمهوری سابق آمریکا، و جو بایدن، معاون او، در سفر به اسرائیل، در کنست سخنرانی نکردند.

رسانه های اسرائیل/ب.ک
XS
SM
MD
LG