لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۲۹

کشف آب در جو یک سیاره «زیست‌پذیر» فراخورشیدی


تصویر انتزاعی است
تصویر انتزاعی است

دو تیم تحقیقاتی روز چهارشنبه اعلام کردند که برای نخستین بار موفق به کشف بخار آب در جو سیاره‌ای زمین‌سان اما بیرون از منظومه خورشیدی ما شده‌اند. این آب در سیاره موسوم به «کی۲-۱۸بی» کشف شده که گرد ستاره‌ای دور از ما می‌گردد. این ستاره، از نوع «کوتوله سرخ»‌، ۱۱۰ سال نوری از ما فاصله دارد، یعنی با راکت‌های کنونی سفر به آن حدود یک میلیون سال طول خواهد کشید.

پژوهشگران با بررسی داده‌هایی که تلسکوپ فضایی هابل در سال‌های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ از این سیاره ثبت کرده بود و وارد کردن این داده‌ها به یک الگوریتم مخصوص تجزیه و تحلیل سیارات دور به این نتیجه رسیده‌اند که در جو این سیاره آب یا بخار آب وجود دارد.

برای تعیین این‌که آیا در سطح سیاره «کی۲-۱۸بی» دریا و دریاچه هم وجود دارد نیاز به گردآوری داده‌های بیشتری است.

عرض این سیاره دو برابر کره زمین و چگالی آن هشت برابر زمین است. خورشید این سیاره از خورشید ما کوچک‌تر و کم‌نورتر است اما دانشمندان می‌گویند که سیاره «کی۲-۱۸بی» در فاصله «درست» یعنی در محدوده زیست‌پذیر از خورشید خود واقع شده و احتمال وجود حیات در آن هست.

بخار آب پیش از این در سیارات فراخورشیدی کشف شده بود اما این اولین بار است که این امر در مورد یک سیاره زمین‌سان و در محدوده زیست‌پذیر رخ می‌دهد.

پژوهشگران امید دارند که با ارسال تلسکوپ بسیار قوی «جیمز وب» به فضا که در دستور کار ناسا قرار دارد، دانش بشر از «کی۲-۱۸بی» و دیگر سیارات دوردست گسترده‌تر شود. با گسترش این دانش شاید روزی «کی۲-۱۸بی» در فهرست مقصدهای مسافرتی آیندگان دور قرار گیرد.

منابع: سی‌نت، اسپیس دات کام، رویترز / پ.پ
XS
SM
MD
LG