سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کرد که از ابتدای روز پنجشنبه ۱۶ آبان «گازدهی به سانتریفیوژها و جمعآوری اورانیوم غنی شده در سایت فردو آغاز شد».
در حالی که مقامات جمهوری اسلامی از فعالیت سانتریفیوژهای جدید در سایت فردو خبر داده بودند، برخی گزارشها حکایت از آن دارد که تنها به سانتریفیوژهای آی.آر.۱ در این تاسیسات گازدهی شده است.
سازمان انرژی اتمی اعلام کرد که «با انتقال مخزن حاوی دوهزار کیلوگرم یو.اف.۶ (uf6) و اتصال مخزن به خطوط خوراکدهی... از دقایق اولیه روز پنجشنبه عملیات گازدهی زنجیرهها و ماشینهای سانتریفیوژ و جمع آوری اورانیوم غنی شده در سایت فردو آغاز» شد.
به گفته این سازمان، همه این اقدامات «تحت نظر آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام پذیرفته است».
در همین حال خبرگزاری فارس گزارش داده که در تاسیسات فردو شش زنجیره ۱۷۴ تایی از سانتریفیوژهای آی.آر.۱ و در مجموع ۱۰۴۴ سانتریفیوژ وجود دارد که به چهار زنجیره آن یعنی ۶۹۶ سانتریفیوژ، گاز تزریق شده است.
مقامات جمهوری اسلامی روز چهارشنبه ۱۵ آبانماه از آغاز فرایند غنیسازی در تاسیسات فردو در نزدیکی شهر قم خبر دادنده بودند.
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی، در مصاحبه با تلویزیون ایران اعلام کرد که غنیسازی در سایت فردو تا روز شنبه به ۴.۵ درصد خواهد رسید.
بر اساس توافق هستهای ایران و شش قدرت جهانی در سال ۲۰۱۵، تهران متعهد شده است که بیش از ۳۰ سانتریفوژ پیشرفته «آیآر-۶» به کار نگیرد و این ممنوعیت تا سال ۲۰۲۳ ادامه دارد.
اقدام جدید ایران در سایت فردو با مخالفت کشورهای اروپایی روبه رو شده است.
شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی روز پنجشنبه ۱۶ آبان نشستی را درباره ایران برگزار خواهد کرد.
بر اساس اعلام آژانس بین المللی انرژی اتمی، موضوع این نشست گزارش سرپرست این نهاد پیرامون مسایل پادمانی ایران خواهد بود.
در حالی که برخی از رسانهها دلیل برگزاری این نشست را اقدامات جدید ایران در سایت فردو اعلام کردهاند، لورنس نورمان، خبرنگار وال استریت ژورنال، خبر داد که این نشست برای بررسی موضوع «تورقوزآباد» برگزار میشود.
ایران از ۱۸ اردیبهشت امسال و در سالگرد خروج آمریکا از برجام، رسما کاهش «برخی» تعهداتش در «چارچوب برجام» را اعلام کرد.
تهران در مرحله اول اعلام کرد دیگر به محدودیت ذخیره اورانیوم غنیسازی که ۳۰۰ کیلوگرم است پایبند نخواهد بود. در گام دوم که روز ۱۷ تیرماه برداشته شد، غنیسازی از سطح ۳.۶۷ درصد به ۴.۵ درصد افزایش یافت.
ایران در گام سوم که روز ۱۵ شهریورماه بود، گازدهی به سانتریفوژهای نسل جدید را آغاز کرد.