جان بولتون: تغییر رژیم ایران در دستور کار دولت ترامپ نیست

موضع تازه جان بولتون در حالی است که وی در ماه ژانویه گفته بود که «هدف نهایی ما باید تغییر رژیم در ایران باشد».

مشاور امنیت ملی رئیس‌جمهوری آمریکا که پیشتر پیشنهاد فشار واشینگتن برای تغییر رژیم در ایران را مطرح کرده بود٬ می‌گوید این موضوع در حال حاضر در «دستور کار» دولت دونالد ترامپ قرار ندارد.

جان بولتون در گفت‌و‌گو با شبکه تلویزیونی «ای‌بی‌سی» که روز یکشنبه ۲۳ اردیبهشت پخش شد گفت دستور کار دولت فعلی آمریکا این است که «مطمئن» شود ایران «هرگز» به توانایی دستیابی به تسلیحات هسته‌ای «نزدیک» نمی‌شود.

وی پیشتر در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی سی‌ان‌ان در پاسخ به این سوال که پیش از این درباره ضرورت «تغییر رژیم» ایران صحبت کرده، گفته بود که در سال‌های گذشته که فردی «آزاد» بود٬ در این زمینه مطالب زیادی نوشته و مطرح کرده است.

بولتون که ماه مارس از سوی دونالد ترامپ به عنوان جانشین هربرت مک‌مستر٬ مشاور امنیت ملی کاخ سفید انتخاب شد٬ به سی‌ان‌ان همچنین گفت: «موقعیتی که اکنون من در آن قرار دارم این است که مشاور امنیت ملی رئیس‌جمهوری هستم. من تصمیم‌گیرنده امنیت ملی نیستم. ایشان (ترامپ) تصمیم‌گیرنده است و مشورتی که من به ایشان می‌دهم بین ماست».

این اظهارات در حالی است که مشاور امنیت ملی رئیس‌جمهوری آمریکا در سیاست‌گذاری و تصمیم‌های دولت در سیاست خارجی نقش تعیین‌کننده‌ای دارد.

اظهارات تازه مشاور امنیت ملی ترامپ در حالی مطرح شده که وی ماه ژانویه در گفت‌و‌گو با شبکه فاکس‌نیوز گفته بود دولت آمریکا باید اقداماتی از جمله افزایش فشار اقتصادی به ایران و حمایت از مخالفان حکومت انجام دهد.

بولتون با بیان اینکه «ما کارهای زیادی می‌توانیم انجام دهیم و باید انجام دهیم»٬ افزوده بود که «هدف نهایی ما باید تغییر رژیم در ایران باشد».

آقای بولتون در سال ۲۰۱۵ نیز در یادداشتی برای روزنامه «نیویورک تایمز» خواستار حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران شده بود و در سال ۲۰۱۶ نیز با آنکه احتمال می‌رفت به عنوان وزیر خارجه برگزیده شود٬ از تغییر رژیم در ایران سخن گفته بود.

وی سال ۹۵ نیز در یک گفت‌و‌گو گفته بود: «حکومت آیت‌الله‌ها خطر اصلی برای صلح جهانی و امنیت خاورمیانه است. سرنگون کردن این حکومت بدون شک آرامش و خوشنودی را به منطقه باز خواهد گرداند و در عین حال مهم‌ترین خطر در منطقه را از بین خواهد برد».

به دلیل اتخاذ مواضع تند بولتون علیه جمهوری اسلامی٬ انتصاب وی به عنوان مشاور امنیت ملی رئیس‌‌جمهوری آمریکا، گمانه‌هایی مبنی بر افزایش فشارها بر ایران و تندترشدن فضا علیه تهران از سوی آمریکا را مطرح کرده بود.

این گمانه‌ها از آن رو مطرح می‌شد که ترامپ به جای رکس تیلرسون نیز مایک پمپئو، رئیس سازمان سیا، را به عنوان وزیر خارجه انتخاب کرد که وی نیز مواضع تندی علیه حکومت ایران و برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی دارد.

با این حال ساعتی پس از آن که رئیس‌جمهوری آمریکا رسماً کناره‌گیری از برجام و وضع تحریم‌های تازه علیه تهران را اعلام کرد، مشاور امنیت ملی او تأکید کرد که این اقدام «پیش‌درآمد مواجهه نظامی با ایران نیست».

تایمز اسرائیل در گزارشی که ۱۸ اردیبهشت‌ماه منتشر کرد به نقل از جان بولتون نوشته بود افرادی که تصور می‌کنند خروج آمریکا از برجام به جنگ با جمهوری اسلامی می‌انجامد٬ «سخت در اشتباهند».

وی در عین حال در گفت‌وگو با خبرنگاران تاکید کرد که برجام در شکل فعلی «ایرادهای بنیادی» دارد و «راه ایران به سوی بمب اتمی را سد نمی‌کند».

این در حالی است که پس از امضای برجام٬ آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بارها اعلام کرده‌ که تهران به مفاد برجام پایبند بوده و از آن تخطی نکرده است.

این امر باعث شده بود که حامیان توافق اتمی بگویند که خروج آمریکا از برجام در این شرایط به معنای «تخطی آمریکا» از توافق خواهد بود.

مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ در پاسخ به این نکته نیز گفته بود که «فکر نمی‌کنم که ما برجام را زیر پا می‌گذاریم، ما از آن کنار می‌کشیم».

بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز و سایت رادیو فردا/ ب.ب /ک.ر