هر خانوار ایرانی در مهرماه امسال، برای خرید یک «مجموعه کالا و خدمات یکسان»، نسبت به مهرماه پارسال، به طور متوسط، ۳۲.۸ درصد بیشتر هزینه کردهاست.
مرکز آمار ایران، نرخ تورم نقطه به نقطه مهرماه را ۳۲.۸ درصد اعلام کرد که در مقایسه با نرخ تورم شهریورماه، ۷.۱ واحد درصد بیشتر بوده است.
نرخ تورم متوسط مهرماه در این گزارش مرکز آمار ایران، ۱۳.۴ درصد اعلام شد که ۲.۱ واحد درصد از نرخ تورم متوسط شهریورماه بالاتر است.
تورم ماهانه اعلام شده برای مهرماه در گزارش مرکز آمار ایران، ۷.۱ درصد است که در مقایسه با نرخ تورم ماهانه شهریورماه، ۱.۷ درصد بالاتر بوده است.
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، تمامی نرخ های تورم در نخستین ماه پاییز، روندی فزاینده داشتهاند. نرخ تورم ماهانه ۷.۱ درصدی در این گزارش بیانگر شتاب روز افزون افزایش قیمتهاست.
در گزارش بانک مرکزی ایران از نرخ تورم مهرماه نیز تورم نقطه به نقطه که مقایسه نرختورم ماه مورد گزارش با نرخ تورم ماه مشابه پارسال است، ۳۶.۹ درصد گزارش شده است که ۵.۵ واحد درصد از نرخ تورم نقطه به نقطه اعلام شده شهریورماه بالاتر است.
نرخ تورم متوسط مهرماه در این گزارش بانک مرکزی به ۱۵.۹ درصد اعلام شده که از تداوم رشد نرختورم در این ماه، پرده برمیدارد.
اما نرخ تورم ماهانه مهرماه در گزارش بانک مرکزی، ۴.۶ درصد اعلام شده است که در مقایسه با نرخ تورم ماهانه ماه قبل، ۱.۵ واحد درصد کاهش نشان می دهد.
نرخ تورم ماهانه پس از افزایشی مداوم در شش ماه گذشته، در مهرماه روندی متفاوت در پیش گرفته است. در گزارش بانک مرکزی ایران، دلیل این تغییر شیب نرخ تورم ماهانه به «کاهش نسبی التهابات در بازار ارز» نسبت داده شده است.
با وجود کاهش نرخ تورم ماهانه در مهرماه امسال، همچنان قرار گرفتن این شاخص در محدوده ۵ درصدی، میتواند نرخ تورم متوسط پایان امسال را در کانال رکوردهایی تاریخی، نگاه دارد.
در میان گروههای اصلی تشکیل دهنده شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری ایران در مهرماه، بالاترین نرخ تورم نقطه به نقطه به گروه دخانیات با نرخ تورمی بیش از ۱۶۵ درصد، اختصاص یافت که از زمان جهش قیمتی در بازار ارز، این جایگاه نخست تورم را در بین سایر گروههای اصلی حفظ کرده است.
گروه «تفریح و امور فرهنگی» با ثبت تورم ۸۰ درصدی و گروه «اثاث، لوازم و خدمات مورد استفاده در خانه» با تورم ۷۱.۸ درصدی، در ردههای بعدی نرخ تورمهای بالای مهرماه قرار گرفتند.
در گزارش بانک مرکزی، نرخ تورم گروه «خوراکیها و آشامیدنیها» در مهرماه امسال ۵۵.۹ درصد ثبت شده است که از نرخ تورم این گروه در شهریورماه امسال، ۹.۹ واحد درصد، بالاتر است.
نرخ تورم نقطه به نقطه گروه «خوراکیها و آشامیدنیها» در گزارش مرکز آمار ایران نیز برای مهرماه، ۴۵ درصد اعلام شد.
در گزارش مرکز آمار ایران تصریح شده است که ضریب اهمیت تورم این گروه برای پایینترین دهک درآمدی، ضریب اهمیتی ۴۳ درصدی است، حال آنکه ضریب اهمیت تورم گروه «خوراکیها، آشامیدنی ها و دخانیات» برای بالاترین دهک درآمدی، به ۱۷ درصد کاهش مییابد. از این رو تغییرات قیمت خوراکیها و آشامیدنی ها بر سبد هزینه طبقات درآمدی فرودست، اثر بزرگتری بر جای میگذارد.
مقایسه نرخ تورم دو گروه اختصاصی «کالا» و «خدمت» در گزارش مهرماه بانک مرکزی از شاخص تورم نشان می دهد که عمده بار افزایش مداوم تورم بر دوش گرانی کالاهاست و افزایش نرخ خدمات، سهم کمتری در تورم ایجادشده دارد.
بر این اساس، نرخ تورم گروه اختصاصی «کالا» در مهرماه، ۵۷.۷ درصد بوده حال آنکه نرخ تورم «خدمت» در مهرماه امسال، ۱۷.۵ درصد اعلام شد که تفاوت فاحشی را به تصویر می کشد.
تغییرات قیمت سبد کالای منتخب رادیو فردا در مهرماه امسال نسبت به شهریورماه در جدول شماره یک نشان می دهد که بالاترین افزایش قیمتی از میان ۱۰ قلم کالای این سبد مربوط به سیبزمینی بود که در این یک ماه حدود ۵۰ درصد رشد قیمتی را تجربه کرد.
از ۱۰ قلم کالای مندرج در این سبد کالای منتخب، دو قلم با کاهش جزیی قیمت و بقیه کالاها با رشد قیمتی همراه بودند.
تغییر مبدا مقایسه قیمت های این سبد از شهریورماه امسال به مهرماه پارسال، شکاف تورمی شدیدتری را نمایش میدهد.
در جدول شماره دو، تغییرات قیمت سبد کالای منتخب رادیو فردا در مهرماه امسال در مقایسه با ماه مشابه پارسال، نمایش داده شده است. بر اساس این مقایسه، بالاترین تغییرات قیمتی به تخممرغ اختصاص داشت که در این فاصله زمانی یکساله، بیش از دو برابر شده است.
از مهرماه ۹۶ تا مهرماه امسال هیچ کدام از اقلام مندرج در این سبد کالایی، کاهش قیمت نداشته است.
بر اساس اعلام مرکز آمار ایران در مهرماه امسال، تورم متوسط که برای کل کشور و فارغ از دهک درآمدی، ۱۳.۴ درصد اعلام شده، برای دهکهای مختلف هزینهای در بازه ۱۲.۷ درصد برای دهک اول تا ۱۴.۳ درصد برای دهک دهم در نوسان بوده است.
با این حساب، تورم ثروتمندان از تورم دهکهای درآمدی پایینتر پیشی گرفته است، افزایش قیمت گروههای مختلف کالایی به ویژه گروههایی همچون تفریح و امور فرهنگی و مبلمان، اثاث و لوازم خانگی، که به طور معمول سهم بیشتری در سبد هزینه خانوارهای با درآمدهای بالاتر دارد در پیشی گرفتن نرخ تورم دهک دهم از تورم دهک اول موثر بوده است.
اما به طور معمول، دهک درآمدی دهم قدرت مانور و دست بازتری برای بازسازی درآمدی خود در اختیار دارد که می تواند در عمل این افزایش هزینه را جبران کند، هزینههایی که برای دستمزدبگیران و افراد با حقوق و درآمد پایینتر، جبرانپذیر نیستند.