مدیر عامل شرکت هواپیمایی ایران (ایرانایر) از اتحادیه اروپا خواست که بر آمریکا فشار وارد کنند تا این کشور مجوزهای لازم برای صادرات هواپیما به جمهوری اسلامی را بدهد.
به گزارش رسانههای ایران، خانم فرزانه شرفبافی در نشست خبری سه شنبه ۲۶ آذرماه گفت که «همان طور که در رابطه با هواپیماهای « ایتیآر» مجوزهای لازم صادر شد، برای ورود ایرباسها نیز پیگیری کند تا وزارت خزانه داری آمریکا مجوزهای لازم را صادر کند».
رویترز نیز با استناد به گزارش خبرگزاری ایسنا از اظهارات خانم شرفبافی، گزارش داده است که ایران بعد از برجام قرارداد خرید ۲۰۰ هواپیما با شرکتهای اروپایی و آمریکایی امضا کرد که قرار بود نیمی از آن توسط ایرباس فرانسه، ۲۰ فروند توسط شرکت فرانسوی-ایتالیایی «ایتیآر» و ۸۰ فروند آن توسط شرکت بوئینگ آمریکا تامین شود.
این گزارش می افزاید که ایرباس تا آغاز تحریمهای آمریکا تنها موفق به فروش سه فروند هواپیما شد و «ایتیآر» نیز ۱۳ هواپیما تحویل ایران داد، اما بوئینگ هیچ هواپیمایی به ایران نداده است.
بر اساس قوانین آمریکا، شرکتهای هواپیمایی خارجی که حداقل ۱۰ درصد از محصولات آمریکایی در ساخت هواپیما استفاده می کنند، باید مجوز صادرات به ایران را از دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانه داری آمریکا دریافت کنند.
شرفبافی با بیان اینکه در حال حاضر «ایرانایر»۶۵ فروند هواپیما دارد، گفت «از این هواپیماها در حال حاضر تنها ۲۶ فروند پرواز میکنند و از این تعداد نیز ۱۶ فروند به هواپیماهای برجامی باز میگردند».
رویترز می نویسد که اگرچه ایرباس یک شرکتی فرانسوی است، اما در ساخت هواپیماها از تولیدات آمریکا استفاده می کند و بدون مجوز آمریکا قادر به فروش هواپیما به ایران نیست.
ناوگان هوایی ایران به شدت از فرسودگی هواپیماها و تحریمهای آمریکا رنج می برد.
خرداد ماه سال جاری ایالات متحده آمریکا در اقدامی علیه چهار شرکت هواپیمایی ایران، چند فرد و شرکت ترکیهای و ایرانی و همچنین شماری هواپیما را به فهرست تحریمهای خود اضافه کرد.
در بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا آمده که این شرکتهای هواپیمایی به انتقال سلاح، نیروهای نظامی و پول به سوریه و لبنان، مشغول بودهاند.
با اینحال، اتحادیه اروپا به ایران قول داده است که برای حفظ برجام، ساز و کار مالی تجاری با ایران را به زودی راه اندازی کند.