نشست وزیران خارجه ایران و سه کشور اروپایی با حضور فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، درباره وضعیت توافق هسته ای با ایران، برجام، پس از خروج آمریکا از این توافق، برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، خانم موگرینی سهشنبه ۲۵ اردیبهشت پس از این نشست در یک کنفرانس خبری در بروکسل گفته است که گروهی از کارشناسان اروپایی طی هفته های آینده طرح هایی را برای محافظت از منافع شرکت های اروپایی که با ایران روابط تجاری دارند، ارائه می کنند.
به گفته وی، هفته آینده نشستی در سطع معاونان وزیر خارجه فرانسه، بریتانیا، آلمان، روسیه و چین در وین بدون حضور آمریکا برگزار می شود.
خانم موگرینی همچنین گفته است، کمیسیون اروپایی در نشست روز چهارشنبه خود در خصوص طرح اتحادیه اروپا در دهه ۱۹۹۰ برای مسدود کردن تحریم ها مذاکره خواهد کرد.
وی افزود: قدرتهای اروپایی به دنبال راهحلی عملی برای حفظ برجام هستند و آنها در هفتههای آینده تلاش خواهند کرد که طرحهای کوتاهمدت برای حفظ برجام را مورد بررسی قرار دهند.
خانم موگرینی تصریح کرد:کشورهای اروپایی به دنبال اقداماتی هستند که به ایران اجازه می دهد صادرات نفتی داشته باشد و بانک های اروپایی نیز بتوانند معاملات را انجام دهند.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین گفته است، ما فهرست واضحی از مسایلی که باید مورد رسیدگی قرار گیرند در مقابل خود داریم. ما در چارچوبی بسیار دشوار و سخت مشغول به کار هستیم. من نمی توانم در خصوص تضمین های اقتصادی یا حقوقی صحبت کنم، اما می توانم در مورد کار جدی، مصمم و فوری از جانب اروپا صحبت کنم.
در همین حال خانم موگرینی گفته است طی هفته آینده مذاکرات کارشناسی فشردهای درباره مسایل مختلف در راستای دستیابی به راهکارهای عملی انجام خواهد شد.
وی مسایلی مانند؛ حفظ و گسترش روابط اقتصادی با ایران؛ تداوم فروش محصولات نفت، گاز و پتروشیمی ایران؛ مبادلات بانکی موثر با ایران؛ و تداوم ارتباطات حمل و نقل دریایی، زمینی، هوایی و ریلی با ایران را از جمله محورهای این مذاکرات دانست.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، نیز پس از این نشست گفت که ایران و قدرتهای اروپایی در خصوص چگونگی حفظ توافق هستهای شروع خوبی داشتند و قرار است مذاکرات بیشتر در هفته آینده برگزار شود.
وزیر امور خارجه ایران همچنین در توییتر خود نشست چهار جانبه در بروکسل را مثبت ارزیابی کرده و نوشته است، « آغازی مثبت با تعهدات سیاسی محکم.»
محمد جواد ظریف گفته است که حاضران در نشست توافق داشتند که در هفته های آتی می بایست کارهای زیاد انجام شود تا منافع اقتصادی برای مردم ایران به صورت عملی تضمین شود.
وزیران خارجه کشورهای بریتانیا، فرانسه و آلمان، سه کشوری که توافق هستهای را امضاء کردهاند، با توجه به این امر که تحریمها علیه ایران به منافع شرکتهای اروپایی نیز آسیب میرساند، در مذاکرات بروکسل با محمدجواد ظریف حضور داشتند.
بوریس جانسون وزیر خارجه بریتانیا پیش از این دیدار در بروکسل اظهار داشت: «بریتانیا و شرکای اروپایی ما همچنان برجام را امری مهم برای امنیت خود میدانند و کاملا به انجام آن متعهد هستند».
وی افزود: «باید ببینیم چه گزینههایی داریم که با استفاده از آنها بتوانیم همچنان تحریمها علیه ایران را لغو کنیم و به ایران اطمینان بدهیم که به تعهدات خود طبق توافق هستهای پایبند هستیم. در عین حال از ایران میخواهیم همچنان به محدودیتهایی که برجام در رابطه با برنامه هستهای این کشور تعیین کرده است، پایبند بماند»
هفته گذشته دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، اعلام کرد که این کشور از توافق برجام خارج میشود و تحریم علیه ایران بازگردانده می شوند.
پس از اعلام خروج آمریکا از برجام، وزارت خزانه داری آمریکا اعلام کرد، شرکت های خارجی که با ایران روابط تجاری دارند حداکثر شش ماه وقت دارند تا به قراردادهای خود با تهران پایان دهند.از این رو اروپا برای حفظ برجام کار سادهای پیش رو نخواهد داشت.
کنوت فلکنشتاین از نمایندگان آلمان در پارلمان اروپا در گفتوگو با هانا کاویانی، خبرنگار اعزامی رادیو فردا به بروکسل، شرایط را به این شکل توضیح داد: «ما عادت داریم که آمریکاییها را در کنار خود داشته باشیم. برای زمانی بسیار طولانی آنها متحد قابل اعتماد ما بودهاند. حال به نظر میرسد که این گونه نیست».
وی افزود: «آنچه من از دولتم در آلمان و کمیسیون اروپا انتظار دارم یک مکانیسم روشن و کاراست که چگونه به تحریمهای آمریکا علیه ایران واکنش نشان دهیم بهطوری که از کمپانیهای اروپایی طرف تجارت با ایران حمایت شود».
حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران در واکنش به اقدام ترامپ، اعلام کرد که تهران به همکاریهای خود با پنج کشور باقیمانده در توافق هستهای ادامه خواهد داد و چنانچه از منافع برجام منتفع نشود، تصمیم مقتضی خواهد گرفت.
طرفهای دیگر این توافق نیز تلاشها برای حفظ برجام را آغاز کردهاند، متحدان اروپایی آمریکا گفتهاند بدون واشینگتن نیز به برجام متعهد خواهند ماند و در مقابل تحریمهای کاخ سفید از شرکتهای خود که با ایران روابط تجاری دارند، حمایت میکنند.
دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا و مقامهای دیگر در دولت او تاکید دارند که برجام باعث مهار رفتارهای جمهوری اسلامی در منطقه نشده است.
مقام های آمریکامی گویند، امیدوارند با تشدید فشار های علیه جمهوری اسلامی، متحدان آمریکا ایران را به سر میز مذاکره برگردانند.
دونالد ترامپ نیز یک روز پس از خروج از برجام بار دیگر جمهوری اسلامی را تهدید کرد و گفت که «ایران یا باید مذاکره کند یا اتفاق دیگری خواهد افتاد».
این در حالی است که ایران تاکنون هرگونه مذاکره مجدد درباره برجام را رد کرده است.