مجلس شورای اسلامی روز دوشنبه، ۱۵ مهر، یک جلسه غیرعلنی را برای بررسی موضوع حذف «یارانههای پنهان و آشکار و نحوه پرداخت یارانه» برگزار کرد.
با وجودی که وزرای دولت در این نشست حضور نداشتند، علی فدوی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران، در این جلسه برای نمایندگان مجلس در این باره سخن گفته است.
حضور یک مقام سپاه در جلسه مربوط به یارانه انرژی بیسابقه است و اعضای هیئت رئیسه مجلس توضیحی درباره دلیل حضور جانشین فرمانده سپاه پاسداران در این جلسه ندادهاند.
موضوع حذف سهمیهبندی و افزایش قیمت بنزین پیش از این اقدامات اعتراضی به دنبال داشته و مطرح شدن آن باعث شلوغی جایگاههای سوخت شده است.
کارشناسان اقتصادی میگویند افزایش قیمت بنزین در ایران، موج افزایش قیمتها و تورم بیشتر را به دنبال خواهد داشت.
اسدالله عباسی، سخنگوی هیئت رئیسه مجلس روز دوشنبه گفت که در نشست غیرعلنی مجلس، شماری از وزیران گزارشی را درباره میزان یارانه پنهان انرژی، صادرات نفت و کاهش تدریجی وابستگی بودجه به منافع نفتی ارائه میکنند.
رئیس مجلس نیز پس از این جلسه اعلام کرد که برای تغییر وضعیت یارانهها تصمیمی گرفته نشده و بررسیها در این باره تا زمان بررسی بودجه سال ۹۹ ادامه خواهد یافت.
علی لاریجانی گفت که تغییرات در این باره باید «کاملا هدایت شده و به نفع طبقات پایین باشد».
پیش از این نیز نشستهای محرمانهای برای حذف یارانه انرژی برگزار شده است.
از جمله نمایندگان مجلس شورای اسلامی ۲۳ تیرماه امسال درباره بودجه سالهای ۹۸ و ۹۹ کشور جلسهای به صورت غیرعلنی برگزار کردند.
حذف یارانه «پنهان» انرژی یکی از محورهای این جلسه بود.
با حذف قبلی یارانه مواد خوراکی، ازجمله نام، اکنون یارانه انرژی بیشترین بخش از یارانه پنهان را در ایارن تشکیل میدهد.
برای کشورهای صادرکننده انرژی، یارانه انرژی عبارت است از میزان تفاوت قیمت سوخت یا انرژی در داخل کشور و بازارهای بینالمللی.
آژانس بینالمللی انرژی در تازهترین گزارش سالانه خود از یارانههای انرژی فسیلی جهان اعلام کرده که ایران برای دومین سال پیاپی در صدر فهرست کشورهایی است که یارانه انرژی میدهد. در سال ۲۰۱۶ چین مقام اول را داشت.
جلسه روز دوشنبه مجلس ایران پس از تصمیم شورای عالی هماهنگی سران قوه درباره حذف یارانه انرژی برگزار شده است.
این شورا در جلسه روز شنبه ۳۰ شهریور خود تصمیماتی درباره حذف یارانه انرژی گرفت اما جزئیات این تصمیم اعلام نشده است.
بر اساس گزارش ریاست جمهوری ایران، سازمان برنامه و بودجه در این جلسه گزارشی درباره «سازوکار تعیین قیمت حاملهای انرژی با توجه به شرایط اقتصادی کشور» ارائه کرده بود و «تصمیمات لازم براساس استفاده بهینه از مزیت نسبی در انرژی و زنجیره تولید ارزش در اقتصاد کشور، اتخاذ شد».
حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، نیز در این جلسه گفته بود: «هرگونه عواید حاصل از هرگونه اصلاح ساختاری قیمتها صرفاً باید به اقشار کم درآمد و افراد دارای درآمد ثابت انتقال داده شود تا کاهش قدرت خرید آنان با توجه به نوسانات تورمی در حد ممکن جبران شود».
علی لاریجانی، رئیس مجلس روز ۱۶ اردیبهشت خبر داده بود که در جلسه غیرعلنی این روز، اکثریت مجلس مخالف افزایش قیمت بنزین بودند.
سهمیهبندی سوخت، دو نرخی شدن و احیای دوباره کارت سوخت در ایران، مسائلی است که پس از سقوط ارزش ریال مقابل دلار در میان مقامهای دولتی ایران مطرح شده است.
در بودجه پیشنهادی سال ۹۷ دولت حسن روحانی قصد داشت قیمت حاملهای انرژی را افزایش دهد که به دلیل نگرانی از اعتراضات احتمالی در مجلس رای نیاورد.
در همین حال اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور، اواخر مهرماه پارسال گفته بود که افزایش قیمت بنزین در حال حاضر شدنی نیست و «جامعه کشش ندارد».
بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران، نیز روز ۳۱ شهریور اعلام کرده بود که قیمت بنزین افزایش نمییابد.
همزمان با بررسی موضوع حذف یارانه انرژی مقامات دولت از حذف یارانه نقدی برخی خانواده ها خبر دادهاند.
حسین میرزایی، سخنگوی ستاد اجرایی تبصره ۱۴ قانون بودجه ۹۸، خبر داده که یارانه نقدی ۲۰۰ هزار خانواده «پردرآمد» حذف شده است.
وی روز دوشنبه نیز از پایان شناسایی سهدهک بالای درآمدی برای حذف یارانه خبر داد.
به گفته آقای میرزایی، اگر متوسط درآمد خانوار یک نفره چهار میلیون تومان، خانوار دو نفره پنج میلیون تومان، خانواده سه نفره شش و نیم میلیون تومان و خانواده پنج نفره ۸.۵ میلیون تومان باشد یارانه آنان حذف خواهد شد.