معاون وزیر خارجه روسیه میگوید اگر اتحادیه اروپا خواستار اجرای همکاری موثر با ایران است، باید سیاست خود را برای جلب رضایت آمریکا کنار بگذارد.
به گزارش خبرگزاری تاس روسیه، سرگئی ریابکوف روز دوشنبه ۲۲ بهمن به خبرنگاران گفت اتحادیه اروپا باید آنچه که ضروری است انجام دهد و درهای همکاری عملی با ایران را بگشاید.
به گفته این مقام روس، اتحادیه اروپا رویکرد دوگانه خود را در قبال ایران حفظ کرده است.
آقای ریابکوف اشاره کرد نشانههای آشکاری وجود دارد که اروپاییان به رغم برداشتن گامهایی در ارتباط با ایجاد شرایط برای همکاری عادی اقتصادی- از جمله راهاندازی اینستکس- با ایران، رویکرد دوگانهای در قبال این کشور دارند.
سه کشور آلمان، فرانسه و بریتانیا روز ۱۱ بهمن در بیانیهای از ثبت رسمی سازوکار ویژه مالی برای تجارت با ایران تحت نام «اینستکس» (ابزار حمایت از مبادلات تجاری) خبر دادند هرچند که آغاز فعالیت آن را منوط به انجام «کارهای بیشتر» کردند.
در این بیانیه تصریح شده بود که «ایجاد اینستکس، گام نخست بزرگی است که از سوی این سه کشور اروپایی برداشته شده است. اجرایی شدن اینستکس مرحله به مرحله صورت خواهد گرفت».
در بیانیه وزیران این سه کشور اروپایی، از ایران خواسته شد که قاطعانه همه عناصر افایتیاف را اجرا کند تا این سازوکار قابل استفاده باشد.
گروه ویژه اقدام مالی تاکنون چند بار به ایران فرصت داده است تا قوانین مربوط به جلوگیری از پولشویی و تأمین منابع مالی تروریسم را تصویب و اجرا کند، اما تصویب این لوایح با مخالفت شدید اصولگرایان و سپاه پاسداران روبهرو شده است.
پیش از این، کاخ سفید به اروپاییها در مورد ثبت و راهاندازی کانال مالی تذکر داده و گفته بود اگر بکوشند تحریمها علیه ایران را دور بزنند «با جریمه و تنبیههای سنگین مواجه خواهند شد».
در عین حال، وزارت امور خارجه آمریکا در آستانه اعلام سازوکار مالی اتحادیه اروپا (اینستکس) اعلام کرد انتظار ندارد این نهاد از «فشار حداکثری اقتصادی» بر ایران بکاهد.
به نوشته تاس، سرگئی ریابکوف همچنین از مشارکت فعال روسیه در «مکانیسم پرداخت اینستکس» سخن گفت و افزود که مسکو به تلاشهای خود در این زمینه برای ارتباط مستقیم با کشورهای طراح اینستکس و مدیریت این سازوکار ادامه میدهد.
این مقام روسی اضافه کرد که نباید به ارسال مواد غذایی و دارو که از فهرست تحریمهای آمریکا کنار گذاشته شدهاند، اکتفا کرد.
او در عین حال اشاره کرد که این سازوکار ویژه در اجرا برای کشورهای ثالث شکست خورده است.
معاون وزیر خارجه روسیه در بخش دیگری از سخنانش از برنامههایی برای برگزاری نشستی از سوی یک کمیسیون مشترک از سوی اعضای توافق هستهای (برجام) در ماه آینده میلادی خبر داد و گفت که در مورد مسائل بسیاری تبادل نظر خواهد شد.
اشاره سرگئی ریابکوف به تحریمهایی بود که به گفته او، از سوی شماری از کشورهای اروپایی علیه ایران اعمال شدهاند. وی بدون اشاره بیشتر، این اقدام را غیرقابل قبول خواند.
این مقام روس گفت که این کشور در نشست اعضای برجام در مورد «اشتباه و غیرسازنده بودن» اینگونه اقدامات توضیح خواهد داد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، اردیبهشتماه امسال خروج این کشور از برجام را اعلام کرد و گفت که این توافق نه در درازمدت، جلوی فعالیتهای اتمی ایران را میگیرد و نه مانع توسعه برنامه موشکی، اقدامات جمهوری اسلامی در منطقه و مسائل دیگری که واشینگتن معترض بهآنهاست، میشود.
از آن زمان تاکنون، آمریکا در دو مرحله تحریمهای گستردهای را علیه ایران به اجرا گذاشته است.