ایالات متحده آمریکا روز پنجشنبه در اقدامی علیه چهار شرکت هواپیمایی ایران، چند فرد و شرکت ترکیهای و ایرانی و همچنین شماری هواپیما را به فهرست تحریمهای خود اضافه کرد.
وزارت خزانهداری آمریکا در بیانیه خود اعلام کرده افراد و نهادهای تحریم شده با شرکتهای هوایی ماهان ایر، معراج ایر، پویا ایر و خطوط هوایی کاسپین در تماس هستند. این بیانیه همچنین عنوان میکند که شماری از هواپیماهای پویا ایر و کاسپین نیز تحریم شدهاند.
در بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا آمده که این شرکتهای هواپیمایی به انتقال سلاح، نیروهای نظامی و پول به سوریه و لبنان، مشغول بودهاند.
وزارت خزانهداری آمریکا گفته شرکتها و اشخاصی نیز که خدماتی به این شرکتهای هوایی ارائه دادهاند، مجازات خواهند شد.
استیو منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا در این بیانیه گفته است: «روشهای فریبدهنده این شرکتهای هوایی برای دسترسی غیرقانونی به خدمات و کالاهای آمریکایی، مثالی دیگر از روشهای گولزنندهای است که رژیم ایران به آن متوسل میشود.»
وزارت خزانهداری آمریکا «گلنهال یگانه» را که شهروند ترکیه است همراه شرکتهای چند منظورهای که در استانبول دارد، در فهرست تحریمها قرار داد.
گلنهال یگانه شرکتهایی با عناوینی چون «تری جی لجستیک»، «آر آی هواچیلیک» و «تریگرون لجستیک» دارد و طبق اعلام وزارت خزانهداری آمریکا، این شرکتها به هواپیمایی ماهان خدمات ارائه دادهاند.
شرکت هوایی ماهان ایر در اکتبر سال ۲۰۱۱ به اتهام «تامین بودجه، مواد و حمایت فناوری برای شاخه سپاه قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» از سوی آمریکا تحریم شده بود.
بر اساس بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا، مدیریت شرکتهای گلنهال یگانه که اجازه دستیابی به برخی از قطعات هواپیما را دارد، آنها را به ماهان ایران داده است. طبق اعلام وزارت خزانهداری آمریکا این اشخاص حقیقی و حقوقی در فهرست تحریمهای ثانوی آمریکا قرار گرفتهاند.
آمریکا همچنین شرکت هوایی «بلو ایرویز» در ایران و نیز شرکت صنایع هوایی اوتیک از ترکیه را به دلیل ارتباط با ماهان ایر به فهرست تحریمها اضافه کرده است.
طبق اعلام وزارت خزانهداری آمریکا، دو شهروند ایرانی هم در راستای تحریمهای شرکت هوایی معراج ایر، در فهرست تحریمها قرار گرفتهاند. ایرج رونقی و تورج زنگنه این دو تن هستند.
شرکت هوایی دنا نیز به اتهام فرستادن قطعات برای ایرج رونقی و تورج زنگنه و که با معراج ایر در ارتباطند تحریم شده است. این دو شخص حقیقی و شرکت هوایی دنا، همه تحت تحریمهای ثانوی قرار میگیرند.
وزارت خزانهداری آمریکا فهرستی از کدهای شناسایی هواپیماهای این شرکتها را منتشر کرده و گفته هر شخص حقیقی یا حقوقی که به این هواپیماها اجازه فرود و دیگر خدمات بدهد، به فهرست تحریمها اضافه خواهد شد.
در این فهرست ۹ هواپیما از شرکت هوایی کاسپین، پنج هواپیما از معراج ایر، پنج هواپیما از پویا ایر و ۱۲ هواپیما هم از شرکت هوایی ماهان معرفی شدهاند.
این آخرین دور از تحریمهایی است که آمریکا علیه ایران اعمال کرده است. با خروج ایالات متحده آمریکا از پیمات توافق اتمی با ایران موسوم به «برجام»، واشینگتن گفته بود تحریمهایی را که طبق این پیمان تعلیق شده بود به ایران بازمیگرداند.
تحریمهای اخیر آمریکا فراتر از تحریمهای قبلی است و بین سه تا چهار ماه آینده، ایالات متحده تحریمهای مرتبط با برنامه اتمی را بنا دارد بازگرداند.
پیشتر آمریکا چند شخص حقیقی ایرانی را به اتهام حمایت از شبهنظامیان حوثی یمن تحریم کرده بود.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در زمان اعلام برنامه نقشه راه خود در مورد ایران گفته بود ایران باید به ۱۲ مورد عمل کند. او تهدید کرده بود «شدیدترین تحریمها علیه ایران اعمال خواهند شد.»
ایران در حال حاضر در جریان مذاکره با اتحادیه اروپا برای بررسی اشکال احتمالی حفظ برجام است. دیگر طرفهای این توافق گفتهاند هنوز مایل به حفظ آن هستند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اولین گزارش خود پس از خروج آمریکا از برجام در روز سوم خرداد گفت ایران محدودیتهای مربوط به غلظت اورانیوم، حجم اورانیومی که غنی کرده و محدودیتهای دیگر را رعایت کرده است.