شرکت بزرگ خودروسازی فولکسواگن آلمان روز پنجشنبه ۲۹ شهریور از تأیید سخنان سفیر آمریکا در آلمان مبنی بر توقف فعالیت فولکسواگن در ایران خودداری کرد.
یک روز پیش از این، ریچارد گرنل، سفیر آمریکا در آلمان، به شبکه خبری بلومبرگ گفت که پس از هفتهها گفتوگو بین فولکسواگن و دولت آمریکا، این شرکت قرار است بیشتر رابطه تجاری خود با ایران را قطع کند.
شرکت فولکسواگن در ژوئیه ۲۰۱۷ اعلام کرد که برای اولین بار در ۱۷ سال اخیر، قصد دارد خودروهایی با نام تجاری خود در ایران بفروشد.
یک سخنگوی فولکسواگن روز پنجشنبه به خبرگزاری فرانسه گفت که موضع این شرکت همان موضع همیشگی «مراعات تمامی قوانین ملی و بینالمللی و همچنین مقررات صادراتی» است.
او در ادامه افزود که «ما همچنین به تأثیرات احتمالی بازگشت تحریمهای ایالات متحده توجه میکنیم».
بلومبرگ میگوید ریچارد گرنل، سفیر ایالات متحده در برلین، مذاکرات با شرکت فولکسواگن در مورد ایران را رهبری کرده است.
در همین حال، یک منبع آشنا با مذاکرات این شرکت با آمریکا به خبرگزاری فرانسه گفته که فولکسواگن و دولت ایالات متحده هنوز در این مورد به توافق نهایی دست نیافتهاند.
بلومبرگ نیز گزارش داده که حتی اگر فولکسواگن بهطور کامل از تحریمهای ایالات متحده پیروی کند، این شرکت همچنان قادر خواهد بود تا به بخشی از کسبوکار خود در ایران تحت لوای «تبصرههای انساندوستانه» ادامه بدهد.
ریچارد گرنل این ماه در توئیتی با اعلام اینکه شرکت بزرگ پتروشیمی بسف (BASF) و شرکت بزرگ بیمه «مونیخ ری» (Munich Re) گفتهاند از تحریمها علیه ایران پیروی میکنند، از این خبر ابراز خوشحالی کرد.
یک سخنگوی بسف روز پنجشنبه به خبرگزاری فرانسه گفت این شرکت «همچنان به کسبوکار در ایران ادامه میدهد و از تمام قوانین و مقررات نیز پیروی میکند».
او افزود نیمی از حدود ۸۰ میلیون یورو (۹۳٫۵ میلیون دلار) درآمدی که بسف در سال گذشته در ایران داشته از فعالیت در بخشهای انرژی، خودرو و پتروشیمی بهدست آمده و این بخشها هماکنون تحت تأثیر تحریمهای آمریکا قرار گرفتهاند.
در همین حال به گزارش خبرگزاری فرانسه، شرکت بیمه «مونیخ ری» گفته که به خاطر تحریمها، فعالیت خود را در ایران متوقف خواهد کرد تا از به خطر افتادن فعالیتهایش در ایالات متحده جلوگیری کند.
فشارهای آمریکا همچنین باعث شد که ایران به تازگی از درخواست خود برای برداشت ۳۰۰ میلیون یورو (۳۴۷ میلیون دلار) به صورت نقدی از حساب بانکیاش در یک بانک مستقر در هامبورگ آلمان گذشته و این درخواست را پس گرفت.
روزنامه آمریکایی «والاستریت جورنال» روز سوم اوت (۱۲ مرداد) گزارش داده بود که فشارهای ریچارد گرنل در برلین مؤثر بوده و بانک مرکزی آلمان قرار است یک متمم ضد پولشویی به قوانین مالی آلمان اضافه کند که میتواند انتقال پول به ایران را پیچیده کرده یا از این امر جلوگیری کند.
فشار تحریمی آمریکا باعث شده است که در هفتههای اخیر انواع شرکتها و نهادهای اروپایی از جمله شرکت راهآهن دولتی آلمان و شرکت خودروسازی دایملر آلمان نیز از خروج خود از بازار کسبوکار ایران خبر دهند.