لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۴۴

اتحادیه اروپا بسته تحریم‌های مضاعف علیه ایران را به طور رسمی تصویب کرد


اتحادیه اروپا، روز دوشنبه، رسماً بسته تحریم‌های مضاعف خود علیه جمهوری اسلامی ایران را تصویب کرد. تحریم‌هایی که کاترین اشتون، آن را جامع و فراگیر توصیف کرده است اما ایران آنها را بی‌تأثیر می‌داند.

آن طور که یک دیپلمات اروپایی به شرط فاش نشدن نام خود به آسوشیتدپرس گفته است، بسته تحریم‌های اروپایی که از چند هفته آینده عملیاتی خواهد شد،‌ محدودیت‌هایی را در حوزه‌های تجارت، خدمات مالی، انرژی، و حمل و نقل در نظر گرفته است.

کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، پیش از آغاز نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا در این زمینه اعلام کرد که ما بسته‌ای فراگیر از تحریم‌ها داریم که همه ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا بر پایه آن عمل خواهند کرد.

پیشتر نیز یک دیپلمات اروپایی در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه، این تحریم‌ها را «بنیادی‌ترین و مستقل‌ترین» نوع از تحریم‌هایی توصیف کرده است که تا کنون توسط اتحادیه اروپا علیه ایران و یا هر کشور دیگری اعمال شده‌اند.

تصویب این تحریم‌ها به دنبال آن بود که در روزهای پایانی خرداد ماه امسال، رهبران اروپا در نشست خود در بروکسل بر سر تحریم‌های بیشتر ایران به توافق رسیدند.

رهبران اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای که در آن زمان انتشار یافت، از اینکه ایران بسیاری از فرصت‌های پیشنهادی برای رفع نگرانی‌های جامعه جهانی درباره ماهیت برنامه اتمی‌اش را مغتنم ندانسته، تصریح شده بود که «در چنین شرایطی، اقدامات محدودکننده اجتناب‌ناپذیر شده است.»

بر اساس آنچه در روزهای پایانی خرداد ماه مورد توافق رهبران اروپایی قرار گرفت، تحریم‌های مضاعف اتحادیه اروپا بخش بازرگانی و از جمله کالاهایی که کاربرد دوگانه دارند را هدف قرار می‌دهد. بخش بانکداری، ‌بیمه و ترابری ایران نیز از دیگر حوزه‌هایی است که اتحادیه اروپا بر آنها تحریم اعمال خواهد کرد.

علاوه بر این شرکت‌های حمل بار دریایی و هوایی در فهرست سیاه اتحادیه اروپا قرار می‌گیرند و فعالیت آنها در کشورهای عضو اتحادیه اروپا محدود خواهد شد. این تحریم‌ها همچنین محدویت‌های جدید را در زمینه صدور ویزا و مسدود کردن دارایی‌ها در مورد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعمال خواهد کرد.

تصویب این تحریم‌ها در حالی است که اتحادیه اروپا در هفته‌های اخیر ایران را به از سر گرفتن گفت‌وگوهای هسته‌ای فراخوانده است و در همین زمینه خبرگزاری فرانسه روز یکشنبه به نقل از دیپلمات‌های اروپایی گزارش داد که تحریم‌های جدید با هدف بازگرداندن ایران به پای میز مذاکرات بر سر مسئله هسته‌ای تصویب خواهند شد.

بر اساس آمار منتشر شده در سال ۲۰۰۸، ایران و اروپا بیش از ۲۵ میلیارد یورو داد و ستد تجاری داشته‌اند که اندکی بیش از ۱۴ میلیارد دلار از این داد و ستد به صادرات اروپا به ایران اختصاص داشته و مابقی آن به واردات این اتحادیه از ایران مربوط است.

عمده صادرات اروپا به ایران ماشین‌آلات، تجهیزات حمل و نقل و مواد شیمیایی است و در مقابل ایران به عنوان ششمین تأمین‌کننده انرژی اروپا، ۹۰ درصد صادرات خود به این اتحادیه را به انرژی اختصاص داده است.

تصمیم اتحادیه اروپا به اعمال این محدودیت‌ها در حالی است که رامین مهمان‌پرست سخنگوی وزارت خارجه ایران، در گفت‌وگو با خبرگزاری دولتی ایرنا، با بی‌اثر خواندن تحریم‌های جدید اتحادیه اروپا، اعلام کرد که تحریم‌ها به عنوان ابزاری مؤثر در احقاق حقوق ملت‌ها تلقی نمی‌شود و تنها به پیچیده‌تر کردن شرایط و دور شدن از نقاط تفاهم کمک می‌کند.

مسعود میرکاظمی وزیر نفت ایران نیز به ایرنا گفت که «این تحریم‌ها، تولید نفت ایران کاهش نخواهد داد».

آقای میرکاظمی افزود که اروپایی‌ها «هیچ حضوری در صنعت نفت و گاز ایران نداشتند که امروز بخواهند اثرگذار باشند».

وزیر نفت ایران اعلام کرد که طی ۳۱ سال گذشته شرکت‌های ایرانی و کارکنان صنعت نفت ایران، این صنعت را در کشور توسعه داده‌اند و حتی اگر تحریم‌های جدید از سوی اتحادیه اروپا اعمال شود، تولید ما کاهش نخواهد یافت.

وی همچنین از اقدام ایران برای توسه میادین نفتی و گازی خود خبر داد و افزود که «۱۰۰ درصد میادین نفت و گاز ایران توسط شرکت‌های ایرانی در دست بهره‌برداری است».
XS
SM
MD
LG