لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۲۱

رئیس‌جمهوری اوکراین از «ناتو» خواست به دریای آزوف نیروی دریایی بفرستد


پوروشنکو در میان سربازان ارتش اوکراین
پوروشنکو در میان سربازان ارتش اوکراین

پترو پوروشنکو، رئیس‌جمهوری اوکراین از «پیمان آتلانتیک شمالی» خواسته است برای حمایت از کشورش در برابر روسیه، به دریای آزوف کشتی نظامی بفرستد. میان اوکراین و روسیه بحران تازه‌ای شکل گرفته که پای متحدان کی‌یف را نیز به میان کشیده‌است.

آقای پوروشنکو هشتم آذر ماه در مصاحبه‌ای با روزنامه آلمانی «بیلد» ابراز امیدواری کرده که کشورهای اروپایی «گام‌های عملی» بردارند؛ از جمله بر تحریم‌ها علیه روسیه بیافزایند و از اوکراین کمک و حمایت نظامی بکنند.

او افزوده است «ما امیدواریم که کشورهای عضو ناتو، برای حمایت از اوکراین و برقراری امنیت، آماده ارسال نیروی دریایی به دریای آزوف می‌شوند». به گفته رئیس‌جمهوری اوکراین ولادیمیر پوتین خود را به شکل «امپراتور روسیه» می‌بیند و اوکراین را «مستعمره» کشورش می‌داند.

ترو پوروشنکو می‌گوید «تنها زبانی که پوتین می‌فهمد، زبان همبستگی بین کشورهای غربی‌ست. ما نمی‌توانیم سیاست‌های خشونت‌بار روسیه را بپذیریم».

او سپس با اشاره به الحاق شبه‌جزیره کریمه اوکراین به خاک روسیه در سال ۲۰۱۴ و تنش‌ها میان نیروهای اوکراینی و جدایی‌طلبان در شرق که از حمایت روسیه برخوردارند، گفته «اول کریمه بود، بعد شرق اوکراین و حالا او (پوتین) دریای آزوف را می‌خواهد».

روز یک‌شنبه، نیروهای ارتش روسیه پس از یک روز پرتنش در آب‌های دریای آزوف، به دو کشتی جنگی اوکراینی شلیک کردند. در این واقعه شـش خدمه زخمی شدند. گارد ساحلی روسیه سپس دو کشتی جنگی به همراه یک یدک‌کش ارتش اوکراین و شماری از ملوانان اوکراینی را با خود برد.

این خشونت‌ها در تنگه کرچ رخ داده که دریای سیاه را به آزوف وصل می‌کند. در شمال این تنگه اوکراین، در شرق آن روسیه و در غرب آن شبه‌جزیره کریمه قرار دارند.

​نیروی دریایی اوکراین می‌گوید گارد ساحلی روسیه به شناور‌هایش، از جمله دو قایق زرهی که قصد داشتند از تنگه بگذرند و به دریای سیاه بازگردند، «حمله کرده‌است». اما روسیه می‌گوید نیروهای آن کشور پس از «ورود غیرقانونی» کشتی‌های اوکراینی به آب‌های روسیه، اقدام به شلیک کرده‌اند.

ینس استولتنبرگ، دبیر کل پیمان آتلانتیک شمالی، سه روز پیش گفته بود اقدامات روسیه «پیامدهایی خواهد داشت». اوکراین عضو پیمان آتلانتیک شمالی نیست، اما این دو با یکدیگر هم‌کاری دارند.

اتحادیه اروپا اقدام روسیه را «به‌شدت محکوم» کرده‌است، اما سه روز پس از مذاکره میان اعضا، توافقی برای اعمال تحریم‌های جدید علیه مسکو به‌دست نیامد. شماری از سیاستمداران ارشد اروپایی ششم آذر ماه از احتمال تصویب تحریم‌های جدید علیه روسیه سخن گفته بودند.

ایالات متحده نیز شدیدا اقدام روسیه را محکوم کرده و دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا گفته شاید در جریان نشست گروه ۲۰ در آرژانتین، برخلاف قرارهای قبلی، با پوتین دیدار نکند.

همه این‌ها در حالی‌ست که مسکو، اوکراین را متهم کرده عمدا با ارسال کشتی‌ها به منطقه، قصد تحریک روسیه را داشته و می‌خواسته به بحران دامن بزند.

خبرگزاری فرانسه، اروپای آزاد، رادیو فردا|ت
XS
SM
MD
LG