لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۲۲

«مرگ هفت کولبر زیر ۱۸ سال در مدت یک سال»


مرگ فرهاد خسروی، نوجوان ۱۴ساله و برادر ۱۷ساله‌اش، آزاد خسروی، بار دیگر وضعیت کولبران را مطرح کرده است
مرگ فرهاد خسروی، نوجوان ۱۴ساله و برادر ۱۷ساله‌اش، آزاد خسروی، بار دیگر وضعیت کولبران را مطرح کرده است

سازمان حقوق بشری «هه‌نگاو» اعلام کرد که در سال ۲۰۱۹ میلادی، هفت کولبر زیر ۱۸ سال کشته شده‌اند و یک کولبر نیز زخمی شده است.

بر اساس این گزارش، از این هشت مورد، شش کولبر با شلیک مستقیم نیروهای حکومتی کشتە و یا زخمی شدەاند.

به گفته این سازمان، در ١٢ ماه گذشتە همچنین ١٤ کولبر در اثر سرمازدگی جانشان را از دست دادەاند.

مرگ فرهاد خسروی، نوجوان ۱۴ ساله و برادر ۱۷ ساله‌اش، آزاد خسروی، در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی بازتاب داشته و بار دیگر وضعیت کولبران را مطرح کرده است.

مقامات جمهوری اسلامی در سال‌های گذشته بارها از ارائه طرح‌هایی برای حل مشکل کولبران و یا کمک به آنان خبر داده‌اند با این حال به گزارش رسانه‌های ایران، این طرح‌ها اجرا نشده است.

خبرگزاری مهر نیز روز شنبه ۳۰ آذر در گزارشی نوشت که وعده‌های مقامات دولت در این باره اجرا نشده است.

از جمله علی خداویسی، دبیر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان کردستان، درباره طرح ارائه تسهیلات به کولبران به این خبرگزاری گفت: «متأسفانه در اجرای این طرح برخی دستگاه‌های اجرایی کم‌کاری کردند.»

به گفته آقای خداویسی، بودجه لازم برای این طرح در بودجه سال ۹۸ تصویب شده اما «همچنان برخی دستگاه‌ها اجرای طرح را نگه‌داشته‌اند تا با برنامه‌ریزی منسجم‌تری این طرح را اجرایی کنند».

این خبرگزاری همچنین نوشت که وعده علی ربیعی، وزیر سابق تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای بیمه کردن کولبران اجرا نشده است.

خبرگزاری ایلنا نیز نوشت که طرح دولت برای «ساماندهی کولبران» و متمرکز کردن آنها در بازارچه‌های رسمی اجرا نشده است.

در خرداد ماه ۹۷ هیئت دولت تصویب کرده بود به کولبران دارای مجوز تردد در روستاها و شهرهایی که کمتر از ۲۰ کیلومتر با مرز فاصله دارند، تخفیف مالیاتی و یا سود بازرگانی بدهد.

در سال‌های گذشته گزارش‌های مختلفی درباره فوت کولبران بر اثر سرما و یا شلیک ماموران منتشر شده است.

رسول خضری، نماینده پیرانشهر در مجلس، پیشتر گفته بود که بین ۷۰ تا ۸۰ هزار نفر در مرزهای غربی ایران به کولبری اشتغال دارند.

کولبرها به افرادی گفته می‌شود که برای کسب درآمد زندگی خود اجناسی را از مرزهای ایران وارد یا خارج می‌کنند. آنها بیشتر در استان‌های آذربایجان غربی، کردستان و کرمانشاه به این کار اشتغال دارند.

برخی از مقام‌ها و نهاد‌ها در جمهوری اسلامی از «کولبران» نیز به عنوان عوامل قاچاق کالا از مرز‌ها به داخل ایران نام می‌برنند اما رهبر جمهوری اسلامی در اردیبهشت ۹۵ گفته بود که منظور وی از مبارزه با قاچاق «مقابله با کولبرها» نیست.

XS
SM
MD
LG