لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۳:۲۲

همسر زندانی دوتابعیتی: شهاب دلیلی را در مذاکره با ایران فراموش نکنید


شهاب دلیلی
شهاب دلیلی

همسر شهاب دلیلی، شهروند ایرانی با اقامت دائم آمریکا که در ایران زندانی است، در نخستین اظهارات علنی خود ضمن افشای وضعیت پرونده همسرش از جمله محکومیت ده ساله او به اتهام «همکاری با دولت متخاصم آمریکا»، خواستار پیگیری پرونده او از سوی دولت جو بایدن در مذاکراتش با ایران شد.

ناهید دلیلی در گفت‌وگو با بخش فارسی صدای آمریکا گفت پس از تماس افرادی که خود را مامور وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی معرفی کرده بودند، از او خواسته شد تا پرونده همسرش را تنها در سکوت کامل و در ازای پرداخت پول برای کمک به او پیگیری کند.

خانم دلیلی تصریح کرد که ماموران امنیتی جمهوری اسلامی به او گفته بودند باید «روزه سکوت» بگیرد و پس از صدور حکم دادگاه و محکومیت همسرش به ده سال زندان، «این تماس‌ها قطع شد».

همسر شهاب دلیلی با اشاره به مذاکراتی که برای آزادی زندانیان آمریکایی از حبس در ایران در جریان است، از دولت آمریکا خواست تا در مذاکرات با مقام‌های جمهوری اسلامی، پیگیر پرونده همسرش باشد.

او افزود که در میان «گروگان‌های» حکومت ایران نامی از همسرش بُرده نشده است و از همین رو، تصمیم گرفته تا برای نخستین بار موضوع زندانی بودن آقای دلیلی در ایران را رسانه‌ای کند.

شهاب دلیلی، شهروند ایرانی دارای اقامت دائم آمریکا، از حدود شش سال پیش در ایران زندانی است. او در سال ۱۳۹۵ برای حضور در خاکسپاری پدرش به ایران رفت، اما هنگام خروج از کشور دستگیر شد.

آقای دلیلی دو سال را در بلاتکلیفی در بازداشت نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی گذراند و سپس در دادگاهی به اتهام آن‌چه «همکاری با دولت متخاصم» عنوان شده، به ده سال زندان محکوم شد.

او در حال حاضر در حال گذراندن دوران محکومیت ده ساله خود در زندان اوین است.

همسر شهاب دلیلی در توجیه سکوت خود در شش سال گذشته به صدای آمریکا گفت که تصور می‌کرد علنی کردن موضوع اشکالی در پرونده همسرش ایجاد کند و امیدوار بود که با سکوت خود بتواند به تغییر حکم یا تخفیف در محکومیت او کمک کند.

وکیل شهاب دلیلی نیز در گفت‌وگو با صدای آمریکا تاکید کرد که رابرت مالی، مذاکره‌کننده ارشد هیئت آمریکایی در جریان مذاکرات هسته‌ای در وین، «از تمامی ابزارها و اختیارات لازم برای پیگیری آزادی تمامی گروگان‌ها برخوردار است».

به گفته ناهید دلیلی، همسرش پیش از اقامت در آمریکا، به عنوان کاپیتان کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران به مدت ۳۰ سال کار کرده است.

خانم دلیلی ضمن رد اتهام ادعایی علیه همسرش تاکید کرد که او «هیچ ارتباطی با هیچ کشور متخاصمی نداشت و فقط کارهایی را که به او محول شده بود، انجام می‌داد».

با این حال، به گفته همسر این زندانی سیاسی، قاضی دادگاه در ایران به او گفته است: «هرگونه تماس حتی صحبت کردن با یک فرد آمریکایی حتی در مورد آب و هوای ایران [از نظر قوه قضاییه] جرم محسوب می‌شود.»

نزار زکا، شهروند لبنانی و زندانی سابق جمهوری اسلامی که مدتی با شهاب دلیلی هم‌سلولی بوده، در مصاحبه با صدای آمریکا ضمن تاکید بر اهمیت پرونده آقای دلیلی و لحاظ کردن آزادی او در مذاکرات با حکومت ایران گفت که «شهاب دلیلی هم باید بخشی از مسئله آزادی گروگان‌ها باشد».

در تازه‌ترین نمونه، نازنین زاغری ۴۳ ساله و انوشه آشوری ۶۷ ساله، شهروندان ایرانی-بریتانیایی، که هر دو به اتهام جاسوسی در ایران به زندان افتاده بودند، پس از به نتیجه رسیدن مذاکرات طولانی ایران و بریتانیا، بامداد پنج‌شنبه، ۲۶ اسفندماه، سرانجام آزاد شدند و به بریتانیا بازگشتند.

حکومت ایران در سال‌های اخیر تعداد زیادی از اتباع خارجی و ایرانی‌های دو تابعیتی را به اتهام‌های گوناگون از جمله جاسوسی، همکاری با نهادهای امنیتی خارجی یا اقدام علیه نظام بازداشت کرده است و برخی از این افراد با زندانیان ایرانی در کشورهای دیگر مبادله شده‌اند.

این رویه حکومت بارها از سوی دولت‌ها و سازمان‌های حقوق بشری در سراسر دنیا محکوم و به «گروگان‌گیری» و «باج‌خواهی» با هدف «پیشبرد اهداف سیاسی» تعبیر شده است.

مراد طاهباز، مهران رئوف، سیامک نمازی، عماد شرقی، جمشید شارمهد، ناهید تقوی، احمدرضا جلالی و حبیب‌الله چعب، از جمله ایرانیانی هستند که با تابعیت مضاعف بریتانیایی و آمریکایی و یا دیگر کشورهای اروپایی از جمله آلمان و سوئد در زندان‌های ایران دوران محکومیت یا بازداشت خود را در زندان‌های جمهوری اسلامی سپری می‌کنند.

با استفاده از گزارش‌های صدای آمریکا و گزارش‌های رادیوفردا/ آ. ت./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG