لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۳۳

ایرنا: ۴۱ درصد از واجدان شرایط در انتخابات مجلس و خبرگان شرکت کردند


خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، اعلام کرد که ۴۱ درصد از واجدان شرایط در انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری شرکت کردند.

به گزارش ایرنا، در انتخابات روز جمعه بیش از ۲۵ میلیون نفر از واجدان شرایط رای شرکت کردند.

این در حالی است که خبرگزاری فارس میزان مشارکت را بیش از ۴۰ درصد اعلام کرده است.

هنوز مقامات وزارت کشور جمهوری اسلامی در خصوص میزان مشارکت به طور رسمی اظهار نظر نکرده‌اند.

خبرگزاری رویترز نیز نوشته است که انتخابات در ایران در حالی برگزار شد که ایرانیان به طور فزاینده‌ای نسبت به «مشکلات اقتصادی و محدودیت‌های آزادی‌های سیاسی و اجتماعی» ناامید هستند و این انتخابات آزمونی برای «مشروعیت نظام روحانیت» محسوب می‌شود.

این خبرگزاری تصریح کرده بود که جمهوری اسلامی برای ترمیم مشروعیت خود پس ازاعتراضات سراسری سال گذشته، به حضور و مشارکت بالا در این انتخابات نیاز دارد.

براساس آمار اعلام شده توسط مقامات جمهوری اسلامی ۶۱ میلیون و ۱۷۲ هزار و ۲۹۸ نفر می‌توانستند در انتخابات ۱۴۰۲ شرکت کنند.

میزان مشارکت اعلام شده برای انتخابات مجلس در روز جمعه ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ پایین‌ترین نرخ از زمان انقلاب بهمن ۱۳۵۷ به شمار می‌رود.

در انتخابات پیشین مجلس شورای اسلامی که اسفند ۱۳۹۸ برگزار شد، تنها ۴۲.۵ درصد از افراد واجد شرایط رای شرکت کردند. این در حالی است که بیش از ۶۲ درصد از واجدان شرایط در انتخابات مجلس و خبرگان در سال ۱۳۹۴ شرکت کردند.

در همین حال، شهروندان گزارش‌ها، تصاویر و ویدئوهایی در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرده‌اند که بیانگر «مشارکت پایین در انتخابات» در تهران و شهرهای بزرگ ایران است.

در همین زمینه،محمود صادقی، نماینده پیشین تهران در مجلس، با اشاره به میزان مشارکت در انتخابات، در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «دوره قبل که مشارکت ۴۲.۵ درصد اعلام شد گفتند علتش کرونا بوده، حالا رسیدن به زیر این نصاب برایشان یک پیروزی است.»

انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری روز جمعه ۱۱ اسفند در سراسر ایران برگزار شد.

ستاد انتخابات در وزارت کشور نیز اعلام کرده است با اتمام زمان انتخابات، شمارش آرا آغاز شده است.

سخنگوی شورای نگهبان شامگاه جمعه در خصوص میزان مشارکت در انتخابات گفت: «چون در حال رأی گیری از مردم هستیم طبیعتاً آمار رسمی و مشارکت را باید در انتهای رأی گیری بررسی کنیم؛ بعد از پایان فرآیند اخذ رأی، میزان مشارکت هم اعلام می‌شود.»

« محمد خاتمی در انتخابات شرکت نکرد»

در همین حال، موضوع رای محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران در انتخابات مجلس و خبرگان رهبری در رسانه واکنش‌هایی در پی داشته است.

آذر منصوری، رییس جبهه اصلاحات و دبیرکل حزب اتحاد ملت ایران اسلامی، شامگاه جمعه تایید کرد که محمد خاتمی در انتخابات ۱۴۰۲ شرکت نکرده است. این نخستین بار است که محمد خاتمی در انتخابات شرکت نمی‌کند.

خانم منصوری نوشته بود: «پایان زمان رأی گیری انتخابات اسفند ۱۴۰۲ اعلام شد و سید محمد خاتمی در این انتخابات رأی نداد. او قبلا نیز از راهبرد جبهه اصلاحات ایران در این انتخابات حمایت کرده بود.»

پیشتر محسن آرمین، نایب رئیس جبهه اصلاحات در این خصوص گفته بود که اصلاح طلبان خواستار «عدم شرکت در هر انتخاباتی در آینده» هستند و شرکت در انتخابات را «منوط به تغییرات بنیادین در نظام می‌دانند.»

در همین حال٬ عصر جمعه خبرگزاری برنا در کانال تلگرامی خود خبر داد که محمد خاتمی در انتخابات شرکت کرده است. اما ساعاتی بعد این خبرگزاری به دلیل انتشار این خبر درباره رای دادن محمد خاتمی در انتخابات پوزش خواست و نوشت این خبر صحت ندارد و رئیس جمهور پیشین جمهوری اسلامی «تا این لحظه در انتخابات شرکت نکرده است.»

محمود صادقی نماینده سابق مجلس در این خصوص در شبکه ایکس نوشت: «رأی ندادن سید محمد خاتمی در انتخابات مجلس دوازدهم هم‌راستا با بیانیه ۱۵ بندی سال گذشته‌‌اش منشأ تحولات بزرگی برای اصلاح طلبان خواهد بود.»

صاحب‌نظران و منتقدان پیش‌بینی کرده‌اند که انتخابات روز جمعه با مشارکت گسترده‌ای روبرو نخواهد شد.

این در حالی است که در ماه‌های اخیر علی خامنه‌ای، رهبرجمهوری اسلامی بارها در سخنرانی‌های خود، بدون اشاره به نارضایتی‌ها و سرکوب گسترده معترضان، خواستار مشارکت گسترده در انتخابات شده بود.

انتخابات روز ۱۱ اسفند نخستین انتخابات پس از اعتراض‌های سراسری «زن، زندگی، آزادی» است که در جریان آن صدها تن به ضرب گلوله نیروهای امنیتی و انتظامی کشته و هزاران نفر بازداشت شدند.
مقام‌های جمهوری اسلامی ایران در یکسال گذشته شماری از معترضان را نیز اعدام کرده‌اند.

نظرسنجی‌ها و پیش‌بینی‌ها حاکی است که سطح مشارکت در انتخابات امروز به‌دلیل نارضایتی‌های گسترده ناشی از بحران اقتصادی، سرکوب‌ خشونت‌آمیز اعتراضات پس از جان‌باختن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد و تشدید محدودیت‌های سیاسی و اجتماعی در کشور، بسیار پایین باشد.

این خبر به مرور تکمیل می‌شود

XS
SM
MD
LG