لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۳۶

اظهارات متناقض دو مقام‌ قضایی و دولتی درباره سرنوشت فرش‌های سرقتی از کاخ سعدآباد


یکی از تالارهای کاخ سعدآباد تهران
یکی از تالارهای کاخ سعدآباد تهران

یک روز پس از اظهارات سخنگوی قوه قضائیه ایران مبنی بر پیدا شدن برخی از فرش‌های کاخ سعدآباد تهران که گفته می‌شود «سرقت» شده است، معاون حقوقی ریاست‌جمهوری پیدا شدن این فرش‌ها را تکذیب کرد.

اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی، روز سه‌شنبه ۲۲ خرداد در پاسخ به سوالی درباره آخرین وضعیت پرونده سرقت فرش‌های کاخ سعد آباد گفته بود: «برخی از این فرش‌ها که مدعی بودند به سرقت رفته، در دستگاه‌های دولتی پیدا شدند و از این منظر اصولاً بحث سرقت اتفاق نیفتاده است».

به گفته او، موضوع اصلی «شائبه سرقت» از آن رو در این زمینه مطرح شده که درباره شماری از این فرش‌های گران‌قیمت، «بدون رعایت تشریفات قانونی و ضوابط و مقررات اصطلاحاً سهل‌انگاری شده است».

آقای جهانگیر ابراز امیدواری کرده بود که نسبت به پیگیری مابقی فرش‌ها نیز اقدامات مقتضی صورت گیرد و افزود: درباره این فرش‌ها «برابر قانون پیگیری قضایی می‌شود و در عین حال اگر سهل‌انگاری شده است نیز مشخص شود نتیجه چه بوده است و به اطلاع مردم برسد».

به فاصله یک روز پس از این سخنان، محمد دهقان، معاون حقوقی رئیس‌جمهور اسلامی ایران، روز چهارشنبه ۲۳ خرداد در حاشیه جلسه هیئت دولت گفت از «۴۸ فرشی که به سرقت رفته، هنوز هیچ فرشی پیدا و تحویل ما نشده است».

او افزود پرونده فرش‌های نفیس کاخ سعد آباد مفتوح بوده و تا الان رأیی صادر نشده است.

آقای دهقان بدون اشاره به سخنگوی قوه قضائیه گفت از «دوستانی» که می‌گویند فرشی پیدا شده، تقاضا می‌کنیم «که اگر فرشی شده باید تحویل بدهند تا ما آن را تحویل کاخ سعدآباد بدهیم».

اوایل زمستان ۱۴۰۲، چند ماه پس از انتشار خبر سرقت چندین قطعه فرش نفیس از کاخ سعدآباد، یک مقام دفتر ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور پیشین ایران، خبر داده بود که این پرونده به «دادگاه ویژه روحانیت» ارسال شده است.

با این حال سپهر خلجی درباره مظنون اصلی این پرونده هیچ توضیحی نداد و تنها اشاره کرده بود که دولت رئیسی «در جمع‌بندی نهایی به ده نفر مظنون از مقامات دولت قبل» رسیده است.

خبر سرقت فرش‌ از سعدآباد را نخستین بار خبرگزاری فارس در ۳۱ اردیبهشت پارسال منتشر کرد و خبر داد که در سال ۱۳۹۵ (یعنی زمان دولت حسن روحانی) ۴۸ تخته فرش نفیس را با یک دستگاه وانت از ساختمان حافظیه کاخ سعدآباد خارج کرده‌اند.

پس از اظهار نظرهای متناقض یک وزیر و چند مقام دیگر در دولت رئیسی، محمود واعظی، رئیس دفتر حسن روحانی در دوران ریاست‌جمهوری او، این خبر را قدیمی دانست و «طرح مجدد» موضوع مفقودی فرش‌ها در رسانه‌ها را «از اساس سیاسی و با اهداف انتخاباتی» توصیف کرد.

فرش‌های مورد اشاره، مجموعه‌ای است که آن را دومین مجموعه گران‌قیمت فرش در جهان و دومین کلکسیون بزرگ فرش در دنیا لقب داده‌اند و شامل فرش‌های نفیس از دوره قاجار و زندیه است.

کارشناسان، قیمت تنها ده تخته فرش از این ۴۸ تخته فرش مسروقه را ۱۳۰ میلیارد تومان برآورد کرده‌اند.

بر اساس گزارش خبرگزاری‌های ایرنا، میزان و رادیو فردا/ب.ب/ک.ر
XS
SM
MD
LG