لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۳۱

اوکراین خواستار اتخاذ «راهبرد مشترک» با اسرائیل علیه پهپادهای ایرانی شد


یک سرباز اوکراینی در حال بررسی یک پهپاد «شاهد» ساخت ایران که رهگیری و منهدم شده است
یک سرباز اوکراینی در حال بررسی یک پهپاد «شاهد» ساخت ایران که رهگیری و منهدم شده است

اوکراین برای مقابله با «تهدیدهای تسلیحاتی ایران» به اسرائیل پیشنهاد همکاری داده اما از گزارش‌ها چنین برمی‌آید که دولت اسرائیل میلی برای پذیرش این پیشنهاد ندارد.

یوگنی کورنیچوک، سفیر اوکراین در اسرائیل، ۲۳ مهرماه در مصاحبه با پایگاه خبری وای‌نت گفت: «از مدت‌ها پیش اوکراین به اسرائیل گوشزد کرده که ایران دشمن مشترک دو کشور است و ما باید برای مقابله با این دشمن مشترک متحد شویم.»

این مصاحبه ساعاتی پس از آن منتشر شد که ارتش اسرائیل از کشته شدن چهار سرباز اسرائیلی در حملهٔ پهپادی حزب‌الله در نزدیکی حیفا خبر داد.

همان روز در جریان جنگ روسیه علیه اوکراین، ۶۶ پهپاد مدل «شاهد» ساخت ایران به خاک اوکراین پرتاب شد.

اوکراین بیش از دو سال است که به‌طور مداوم هدف حملات پهپادهای انتحاری مدل شاهد قرار می‌گیرد. تنها در ماه گذشتهٔ میلادی روسیه حدود ۱۴۰۰ پهپاد ایرانی در کنار صد‌ها موشک و هزاران بمب هدایت‌شونده علیه اهدافی در اوکراین پرتاب کرده است.

اتحادیهٔ اروپا روز دوشنبه تحریم‌های جدیدی علیه ایران در ارتباط با تحویل موشک‌ به روسیه وضع کرد، هرچند ایران این اتهام را رد می‌کند.

از سوی دیگر، ایران ۱۰ مهرماه (و پیش‌تر ۲۵ فرودین) حملهٔ گستردهٔ موشکی به اسرائیل انجام داد و گرچه بخش بزرگی از این موشک‌ها رهگیری و منهدم شدند، اما گزارش‌ها از خسارت‌های سنگین حکایت دارد.

به گزارش بلومبرگ، در جریان حملهٔ موشکی اخیر ایران بیش از هزار واحد مسکونی در اسرائیل آسیب دیده و این در حالی‌ست که مقامات جمهوری اسلامی مدعی‌اند که این حمله صرفاً علیه اهداف نظامی بوده.

همچنین به گزارش رسانه‌های اسرائیلی، از پاییز گذشته و آغاز جنگ اسرائیل علیه حماس و حزب‌الله در غزه و لبنان، بیش از ۱۲۰۰ پهپاد علیه اسرائیل پرتاب شده و دست‌کم ۲۲۱ فروند از این پهپادها از سپر دفاع هوایی ارتش اسرائیل عبور کرده‌اند.

از گزارش اختصاصی کانال ۱۲ تلویزیون اسرائیل برمی‌آید بسیاری از افراد بانفوذ در این کشور متعجب و نگرانند که اسرائیل از تجربه‌های اوکراین در دفع سلاح‌های ایرانی استفاده نمی‌کند و پیشنهادهای این کشور برای همکاری بیشتر را نمی‌پذیرد.

کی‌یف زمستان پارسال لاشهٔ یک پهپاد شاهد که در اوکراین رهگیری شده را به اورشلیم فرستاد و از مقامات ارشد اسرائیلی خواست تا بیشتر به اوکراین کمک کنند و رویکرد خود را در قبال روسیه مورد بازبینی قرار دهند. اسرائیل این درخواست را نادیده گرفته.

در همان تاریخ سفیر اوکراین در اسرائیل به شبکهٔ ۱۲ تلویزیون این کشور گفته بود: «بعید نیست اسرائیل هدف همان پهپادهایی قرار گیرد که هر شب علیه مردم اوکراین پرتاب می‌شود».

یوگنی کورنیچوک سفیر اوکراین در اسرائیل در مصاحبهٔ جدید خود با اشاره به این‌که «متاسفانه پیش‌بینی‌ من تحقق یافت» بار دیگر از اسرائیل خواست که همراه با اوکراین یک «راهبرد مشترک» در مقابل ایران اتخاذ کند.

به گفتهٔ سفیر اوکراین در اسرائیل، «دو کشور با محور شرارت درگیرند. برای اسرائیل، ایران و نیروهای نیابتی‌اش دشمن شماره یک هستند و برای اوکراین، روسیه، ایران و کرهٔ شمالی».

او افزود: «حزب‌الله غیر از تسلیحات ایرانی از تسلیحات روسی نیز استفاده می‌کند و تعجب نمی‌کنم اگر موشک‌های کرهٔ شمالی که اکنون روسیه علیه اوکراین پرتاب می‌کند به خاورمیانه نیز برسد».

اسرائیل فن‌آوری اخطار و اعلام حملهٔ قریب‌الوقوع هوایی در اختیار اوکراین قرار داده اما کی‌یف می‌خواهد همکاری‌ با اسرائیل گسترش یابد و از جمله تبادل فن‌آوری‌های موشکی- ضدهوایی و اطلاعات نظامی را شامل شود. در ازای دریافت کمک‌های اسرائیل، اوکراین درصدد است تجربه‌های خود را در زمینهٔ رهگیری پهپادهای ایرانی با اسرائیل در میان بگذارد.

اوکراین پیش‌تر از اسرائیل دعوت کرده بود تا در جمع‌آوری اطلاعات میدانی مرتبط با استفادهٔ روسیه از تسلیحات ساخت ایران مشارکت، و در زمینهٔ ساخت سیستم‌های رهگیری پهپادهای ایرانی همکاری کند.

برآورد شده که یک موشک سامانه‌هایی نظیر پاتریوت آمریکایی حدود یک میلیون دلار هزینه دارد اما قیمت پهپادهای مدل شاهد حدود ۲۰ الی ۲۵ هزار دلار است. به همین دلیل اوکراین اکنون برای دفع حملات پهپادهای ایرانی از سامانه‌هایی دریافتی از متحدان غربی‌اش استفاده نمی‌کند بلکه به روش‌ها و سلاح‌های دیگر روی آورده و مدعی‌ست که بین ۸۰ تا ۹۰ درصد پهپادهای شاهد در اوکراین رهگیری می‌شود.

الکسی رزنیکوف وزیر دفاع پیشین اوکراین به شبکهٔ ۱۲ تلویزیون اسرائیل گفت: از اواخر سال ۲۰۲۲ (پهپادهای شاهد از اوایل پاییز همان سال در اوکراین مشاهده شد) به دولت اسرائیل گفتیم سامانه‌ها‌تان را به اوکراین بفرستید تا در شرایط میدانی آزمایش شود و کارشناسان‌تان را اعزام کنید تا تجربه‌های دست‌اول کسب کنند. به گفتهٔ او، این همکاری می‌توانست برای دو کشور بازی «برد-برد» باشد.

به گزارش شبکهٔ ۱۲، اسرائیل به پیشنهادهای اوکراین برای همکاری و تبادل اطلاعات و تجربه «پاسخ واضح نداده و بر توانمندی‌های نظامی- دفاعی خود از جملهٔ سیستم‌های جدید خنثی‌سازی پهپاد با لیزر متکی‌ست».

براساس این گزارش، اسرائیل همچنان در پی آن است تا از تشدید تنش‌ با روسیه بپرهیزد و این در حالی‌ست که «همکاری راهبردی روسیه و ایران به سطحی نوین ارتقا یافته».

زئو الکین نمایندهٔ کنست که زمانی به عنوان مترجم در تمام مذاکرات خصوصی ولادیمیر پوتین و بنیامین نتانیاهو رهبران روسیه و اسرائیل حضور داشت، به شبکهٔ ۱۲ تلویزیون اسرائیل گفت: «رویکرد ما تاثیری بر روسیه که ایران را به عنوان همپیمان راهبردی برگزیده و روز به روز موضع‌اش بیشتر همسو با ایران و علیه اسرائیل است، نخواهد گذاشت».

او در عین حال اذعان کرد که تلاش‌های قانونگذاران اسرائیلی برای متقاعد کردن دولت به منظور تغییر رویکرد «محتاطانه» در قبال روسیه، بی‌توجه به این‌که این رویکرد «با شرایط روز سازگار نیست و با اتکا بر پیش‌فرض‌هایی تدوین شده که مفهوم خود را از دست داده»، تاکنون نتیجه‌ای نداشته.

به گزارش روزنامهٔ اوکراینی «دزرکالو تیژنیان»، اسرائیل تنها کشور متحد غرب است که از دعوت ولودیمیر زلنسکی رئيس‌جمهور اوکراین خودداری کرده. منابع دیپلماتیک این نشریه می‌گویند اسرائیل حتی در سال گذشته اجازه نداد که دو هیئت پارلمانی اوکراین از اسرائیل دیدار کنند.

یوگنی کورنیچوک سفیر اوکراین در اسرائیل در مصاحبه جدید خود با پایگاه خبری وای‌نت گفت: «پس از حملهٔ حماس در سال گذشته، اسرائیل بیدار شد اما هنوز کارهای زیادی باید انجام شود».

  • 16x9 Image

    آنا رایسکایا

    آنا رایسکایا گزارشگر رادیوفرداست که ضمن پوشش گزارش‌های روسیه، و اوکراین، خبرها و موضوعات مرتبط با ایران در این کشورها را گزارش می‌دهد.

XS
SM
MD
LG