جمهوری چک، به عنوان رئیس دورهای اتحادیه اروپا، با احضار کاردار جمهوری اسلامی نسبت به موارد متعدد نقض حقوق بشر در ایران اعتراض کرد.
وزارت خارجه جمهوری چک روز پنجشنبه با انتشار بیانیهای اعلام کرد که به موارد نقض حقوق بشر در ایران، از جمله آزار و اذیت شیرین عبادی، ادامه تعقیب فعالان کمپین یک میلیون امضا برای قوانین تبعیضآمیز، اعدام نوجوانان و صدور حکم زندان برای دو پزشک ایرانی فعال در مبارزه با ایدز، اعتراض کرده است.
به نوشته این بیانیه، رئیس دورهای اتحادیه اروپا از جمهوری اسلامی خواسته است به تعهدات بینالمللی خود عمل کند.
در بیانیه رئیس اتحادیه اروپا همچنین «زندانی شدن دو پزشک مشهور در مبارزه با ایدز» موجب نگرانی عمیق این اتحادیه ذکر شده است. دستگاه قضایی ایران بتازگی آرش و کامیار علایی را به اتهام «تلاش برای براندازی نرم» به شش و سه سال زندان محکوم کرد.
برادران علایی، که در زمینه مبارزه با ایدز فعالیت میکردند، سوم تیر ۱۳۸۷ از سوی نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت شدند. تاکنون شماری از نهادهای بینالمللی، از جمله دیدبان حقوق بشر و سازمان پزشکان بدون مرز، به بازداشت این دو پزشک اعتراض کردهاند.
در بیانیه وزارت خارجه جمهوری چک همچنین آمده است که در جریان احضار کاردار ایران در پراگ «نگرانی عمیق از ادامه تضییع حقوق شیرین عبادی، برنده ایرانی جایزه صلح نوبل و گروه حقوق بشری وی» به او ابلاغ شده است.
پیش از این در ماه دسامبر گذشته وزارت خارجه فرانسه، رئیس وقت اتحادیه اروپا، نیز با احضار سفیر ایران در پاریس مراتب نارضایتی خود را از رفتار دولت ایران با خانم عبادی، و همچنین تهدید علیه خانم عبادی و همکاران او را اعلام کرده و آن را ناپذیرفتنی دانسته بود.
ایران در پاسخ به اعتراضها نسبت به پلمب دفتر کار شیرین عبادی و افزایش تهدیدها علیه او به این نکته بسنده کرده است که «لازم نیست مجامع بینالمللی نگران وضعیت شیرین عبادی باشند».
در جریان احضار کاردار ایران در پراگ همچنین نسبت به ادامه تعقیب فعالان کمپین یک میلیون امضا برای تغییر قوانین تبعیضآمیز ابراز نگرانی شده است.
رئیس دورهای اتحادیه اروپا همچنین نسبت به صدور و اجرای احکام اعدام برای کسانی که در سنی پایینتر از ۱۸ سال مرتکب جرم شدهاند، ابراز نگرانی عمیق کرده و در این زمینه پرونده بهنود شجاعی را مثال آورده است.