اظهارات محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری ايران، درباره محرمانه بودن حساب ذخيره ارزی با واکنش برخی از نمايندگان مجلس مواجه شد.
محمود احمدی نژاد، سه شنبه شب در گفت و گوی مستقيم با مردم که از شبکه اول سيما پخش می شد، در پاسخ به سئوالی درباره حساب ذخيره ارزی گفت: «ما هيچ وقت نمی توانيم برای حساب ذخيره ارزی، عددی بگوييم؛ چرا که محرمانه است.»
وی همچنين در اين مصاحبه افزود:«خوشبختانه ذخاير ارزی بالايی داريم که در تاريخ کشور سابقه ندارد و برای چند سال مصرف کشور ارز در اختيار داريم.»
محمود احمدی نژاد در حالی از مناسب بودن وضعیت ذخیره حساب ارزی سخن گفته که پیش از این، رییس کل وقت بانک مرکزی به وی هشدار داده بود که موجودی این حساب، کفاف تعهدات امسال دولت را نمی دهد.
محمود احمدی نژاد در مصاحبه خود درباره ابهام های مطرح شده در مورد اين حساب گفت: «اين ابهامات از طرف کسانی است که خودشان مسئول هستند و می دانند که حساب ذخيره ارزی با چه دقتی مراقبت می شود و چه سلسله مراتبی دارد.»
محمدرضا خباز، مخبر کميسيون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در واکنش به محرمانه دانسته شدن موجودی حساب ذخيره ارزی از سوی آقای احمدی نژاد به سايت خبری « آفتاب» گفت: «بايد از افتخارات ما باشد که مردم بدانند حساب ذخيره ارزی چقدر موجودی دارد. محرم تر از نمايندگان و مردم چه کسی است؟ شايد به دليل اينکه با مطالعه از اين حساب برداشت نکرده اند، نگرانند.»
آقای خباز با اشاره به رد فوريت لايحه برداشت ۱۵ هزار ميليارد تومانی از سوی مجلس گفت: « دليلی هم که مجلس به مصوبه ۱۵ هزار ميليارد تومان رای نداد، همين بود که نمی دانست در حساب ذخيره ارزی چقدر موجودی است؟»
کاظم دلخوش، مخبر کميسيون طرح تحول اقتصادی مجلس، نيز در واکنش به محرمانه خوانده شدن حساب ذخيره ارزی از سوی محمود احمدی نژاد گفت:«مجلس محرم ترين مکان به حساب ذخيره ارزی است».
نماينده صومعه سرا درمجلس افزود: «مجلس در تمام امور کشور حق دخالت دارد و نمايندگان بايد از موجودی صندوق ذخيره ارزی مطلع باشند، تا بتوانند برای آن برنامه ريزی کنند و بدانند آيا طرح ها و لوايح پشتوانه مالی دارند يا خير؟»
هشدار رییس کل پیشین بانک مرکزی به احمدی نژاد
دولت محمود احمدی نژاد برای پرداخت بدهی های خود به شبکه بانکی ايران لايحه ۱۵ هزار ميليارد تومانی به مجلس پيشنهاد کرده بود که فوريت آن رای نياورد و در دستور کار عادی مجلس قرار گرفت. اگر اين لايحه رای بياورد، دولت مجاز است معادل ارزی اين مبلغ از حساب ذخيره ارزی برداشت کند.
این موضوع انعکاس گسترده ای در رسانه های ایران داشت.
اين برای نخستين بار نيست که برداشت های پياپی دولت نهم از حساب ذخيره ارزی که در دولت محمد خاتمی برای ذخيره کردن مازاد درآمد نفت ايجاد شده بود، به موضوعی رسانه ای تبديل می شود.
رسانه ها به تازگی متن نامه طهماسب مظاهری، رییس کل برکنار شده بانک مرکزی، را به محمود احمدی نژاد منتشر کردند.
وی در زمان رياست خود بر بانک مرکزی نسبت به برداشت های پی در پی از اين حساب به رييس جمهوری ايران هشدار داده بود.
رييس کل سابق بانک مرکزی پس از انتقاد از سياست های مالی دولت که به گفته وی «تورم زا» هستند، نوشته بود: «اکنون با اثبات عدم کفايت ارقام مصوب بودجه عمومی دولت و کسری روزافزون بودجه دولت، يا اثبات اشتباهی که در برآورد توان اعتباردهی بانک ها انجام شد ... سياستی جديد در خصوص بهره برداری از ذخاير ارزی کشور نضج گرفته، به ارز رو آورده شده و اين نگرانی را به وجود آمده است که می خواهیم همه کمبودها و اشتباهات قبلی را با ارز جبران کنيم و نگران کننده تر اينکه، آن خطاها در بازار ارز تکرار شود.»
طهماسب مظاهری در نامه اش از محمود احمدی نژاد خواسته بود که در موج جديدی که برای تامين هزينه های مورد نظر دولت از طريق مصرف ذخاير ارزی به وجود آمده است، تجديد نظر کند و هشدار داده بود: « اين موج منجر به از دست رفتن ذخاير کشور و از دست دادن پشتوانه اعتباری کشور مي شود. ذخاير ارزی کشور از دست می رود و جبران آن کاری سخت و سنگين است.»
طهماسب مظاهری در اين نامه به رييس جمهوری ايران ياد آور شده بود با اينکه «موجودی نقدی حساب ذخيره ارزی در ابتدای سال مثبت بود، اما ميزان تعهدات ايجاد شده در سال های قبل از محل حساب ذخيره ارزی، از موجودی نقدی آن حساب بيشتر است.»
موسی الرضا ثروتی، عضو کميسيون برنامه و بودجه مجلس، نیز شهريور ماه امسال با انتقاد از اينکه دولت تا کنون گزارش مکتوبی درباره موجودی حساب ذخيره ارزی ارائه نکرده، گفته بود که نماينده بانک مرکزی با حضور در اين کميسيون موجودی اين حساب را هفت ميليارد دلار اعلام کرده است.