پس از سه روز حملات متقابل ارتش اسرائیل و سازمانهای مسلح فلسطینی غزه، آتشبسی نانوشته میان طرفین از بامداد دوشنبه شانزدهم اردیبهشت رعایت شدهاست.
ارتش اسرائیل این امر را بازگشت به «وضعیت عادی» توصیف کرده و نخستوزیر این کشور نیز گفتهاست که «نبرد هنوز میتواند ادامه یابد».
سران حماس نیز به نوبه خود گفتهاند اسرائیل باید غیر از «توقف تجاوز» ملزم به رفع حصر غزه شود.
گزارشهای منطقه نشان میدهد در نتیجه تلاشهای مصر، اردن، قطر و سازمان ملل متحد، دولت اسرائیل و دو سازمان حماس و جهاد اسلامی فلسطین در نوار غزه، در تفاهمی نانوشته موافقت کردند که از ساعت چهار و نیم بامداد دوشنبه به وقت محلی (شش سحرگاه ایران) حملات متقابل را متوقف کنند.
این آتشبس دستکم در روز دوشنبه تا انتشار این گزارش رعایت شد.
از جمعه سیزدهم اردیبهشت که در جریان تظاهرات هفتگی فلسطینیان در مرزهای غزه با اسرائیل، یک افسر و یک دختر سرباز اسرائیلی زخمی شدند، ارتش اسرائیل حملات هوایی و آتشباری توپخانه به غزه را آغاز کرد، اما واکنش مشترک شبه نظامیان حماس و جهاد اسلامی فلسطین در شلیک راکت به سوی شهرهای جنوبی اسرائیل از پیش از ظهر شنبه، وضعیت را بهشدت بحرانی کرد.
ارتش اسرائیل روزهای شنبه و یکشنبه به صدها «هدف» در غزه حمله کرد و برجهای بلند تازهساخت را با این انگیزه که «تروریستها» در آن حضور داشتهاند آماج حملات هوایی و آتشباری توپخانه قرار داد.
کابینه اسرائیل یکشنبه به ارتش فرمان داد که «حملات هدفمند» علیه شبه نظامیان سازمانهای مسلح فلسطینی غزه را، پس از پنج سال وقفه در این نوع سوءقصدها، از سر بگیرد؛ همزمان شمار زیادی از نظامیان پیادهنظام اسرائیلی در نزدیکی غزه مستقر شده بودند.
از سوی مقابل، حماس و جهاد اسلامی فلسطین با شلیک دستکم ۷۰۰ راکت، زندگی را برای میلیونها اسرائیلی در جنوب این کشور بحرانی کردند.
افزون بر خسارات سنگین وارده به خانهها، کشتزارها و اماکن دیگر اسرائیل، چهار شهروند شامل دو مرد جوان ۲۱ و ۲۲ ساله اسرائیلی کشته شدند.
۲۳۴ زخمی اسرائیلی نیز به بیمارستانها رسیدند؛ بیمارستان «برزیلایی» که یکی از مهمترین مراکز درمانی در جنوب اسرائیل است، خود آماج حملات راکتی شده بود.
منابع بیمارستانی غزه تلفات فلسطینیان این باریکه را ۲۷ تن اعلام کردند؛ دو تن از کشتهها ظهر دوشنبه از زیر آوار ساختمان بلند بمباران شده در منطقه بیت لاهیا در شمال غزه بیرون کشیده شدند. روز جمعه نیز ۴ فلسطینی دیگر در تظاهرات مرزی کشته شده بودند.
دو زن باردار فلسطینی که یکی از آنها ۹ ماهه آبستن بود و طفل شیرخواره ۱۴ ماهه او نیز در میان کشتههای ناشی از حملات هوایی اسرائیل بودند؛ همچنین بیش از ۵۰ کودک فلسطینی در بین حدود ۱۷۰ زخمی حملات دیده میشدند.
آتشبس با میانجیگری عمده سازمان امنیت مصر ظاهراً پس از آن به دست آمد که اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، شامگاه یکشنبه برای «بازگشت به تفاهم پیشین در صورت تعهد اسرائیل» به آن ابراز آمادگی کرد.
سخنگویان حماس دوشنبه گفتند با وجود برقراری آتشبس، اسرائیل باید التزام بدهد که حصر غزه را نیز پایان دهد؛ باریکه غزه از دوازده سال پیش در حصر دریایی، زمینی و هوایی اسرائیل قرار دارد.
همچنین با وجود رعایت عملی آتشبس، بنیامین نتانیاهو دوشنبه گفت عملیات میتواند ادامه یابد. به گزارش جروزالم پست، وی صریحاً نامی از آتشبس نبرد اما افزود «باید صبور بود و سنجیده عمل کرد».
آویو کوخاوی، فرمانده ارتش اسرائیل، نیز دوشنبه گفت: «صدها هدف تروریستی در غزه را نابود کردیم… و هر زمان که نیاز به حمله باشد، اقدام خواهیم کرد».
با وجود این، صدها تن از ساکنان شهرهای جنوبی اسرائیل گفتهاند در اعتراض به آتشبس در حالی که هر لحظه ممکن است دوباره آماج حملات راکتی شوند، در برابر دفتر نخستوزیری در اورشلیم/بیتالمقدس تظاهرات میکنند.
بنیامین نتانیاهو از سوی بسیاری از سیاستمداران، از جمله از درون حزب حاکم لیکود، مورد انتقاد قرار گرفته که عملکرد او را در این بحران «ضعیف» و «ناپذیرفتنی» نامیدهاند.
به گزارش رسانههای اسرائیل، گیدئون ساعار، یکی از سیاستمداران برجسته لیکود دوشنبه گفت نتانیاهو در حالی با آتشبس موافقت کرده که هیچ دستاوردی نداشتهاست؛ حامیان نتانیاهو این انتقادها را رد کردهاند.
قطع حملات با آغاز ماه رمضان در سرزمینهای فلسطینی و آغاز آیینهای سالروز تأسیس کشور اسرائیل همزمان شد.
اسرائیل همچنین از احتمال تداوم بحران تا موعد برگزاری مسابقه انتخاب بهترین ترانه اروپا، یوروویژن، که هفته آینده در تلآویو با شرکت خوانندهها و هیئتهای هنری دهها کشور برگزار میشود، نگران بود.