مشاور رئیس جمهور ایران می گوید که پنانسیل اعتراضهای شهری همچنان وجود دارد، چون علل آن برطرف نشده است.
حسام الدین آشنا در مصاحبه با خبرگزاری ایسنا که فیلم آن روز جمعه ۲۱ دی، منتشر شده است، گفت که زمینههای اقتصادی اعتراضهای دی ماه سال گذشته با اعتراضهای دهه ۷۰ مشترک بود اما زمینههای اجتماعی اعتراضهای ۹۶ متفاوت و « خیلی عمیقتر» بود.
در دهه ۷۰ نیز شورش های شهری در مشهد، قزوین و اسلامشهر رخ داد که تعداد زیادی از معترضان توسط نیروهای امنیتی کشته شده و تعدادی از بازداشت شدگان نیز اعدام شدند.
پیش از این نیز مقامات دولت از دربارهٔ تکرار اعتراضهای سراسری دی ماه هشدار دادهاند و از جمله عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور گفته بود که عوامل نارضایتیها هنوز از بین نرفته و «یک جرقه کافی است تا شعلهور شود.»
آقای آشنا همچنین گفت که هدف اعتراضهای دی ماه «اسقاط دولت» بود اما پس از آن مشخص شد، « تضعیف دولت و نظام یک مسیر است».
وی تاکید کرد: «برخی فکر میکردند می توان بدون تغصیف نظام دولت را تضعیف کرد اما تجربه اعتراضات دی ماه نشان داد که تضعیف دولت و نظام یک مسیر است».
آقای آشنا گفت: «اگر طرحی برای این اعتراضات وجود داشت، اسقاط دولت بود و اگر وجود نداشت میتوانست نظام زمین بخورد».
پیش از این نیز برخی از مقامات دولت و حزب اتحاد ملت، از احزاب اصلاح طلب، ابراهیم رئیسی و احمد علم الهدی را متهم کرده بودند که اعتراض شهر مشهد که اعتراضهای ۹۶ از آن آغاز شد را سازماندهی کردهاند.
در اعتراضهای دی ماه در برخی شهرها به ویژه قم و مشهد، شعارهایی در حمایت از خاندان پهلوی و در مخالفت با انقلاب اسلامی بهمن ۵۷ سر داده شد.
یکی دیگر از شعارهای عمده در این اعتراضها به هر دو جناح عمده حکومت ایران هشدار میداد که «اصلاحطلب اصولگرا/ دیگه تمومه ماجرا».
در همین حال حسین ذوالفقاری، معاون امنیتی وزیر کشور، همان زمان اذعان کرد که اعتراضهای دیماه «عبور از همه جریانهای سیاسی کشور بود».
در ماههای گذشته نیز کمپینهایی با عنوان «براندازم» در شبکههای مجازی شکل گرفته است.
در همین حال ابوالفضل قدیانی، از اعضای ارشد سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی،روز ۱۶ تیر، «چاره کارساز» حل مشکلات ایران را برکناری رهبر جمهوری اسلامی دانست و خطاب به اصلاحطلبانی که «دنبال اصلاح امور با نگه داشتن ساختار فاسد و معیوباند» نوشته بود که آنها «یا اصلا اصلاحطلب نیستند و یا تنها سودای محال در سر میپرورند».
اعتراضهای دی ماه ۹۶ به سرعت گسترش یافت و بیش از ۱۰۰ شهر ایران را در برگرفت.
با این حال آقای آشنا گفت که وزارت اطلاعات از احتمال شکلگیری این اعتراضها «اطلاعات و تحلیل» داشت و به همین دلیل توانست اعتراضها را «مدیریت» و از گسترش آن جلوگیری کنند.
مشاور رئیس جمهور ایران همچنین نحوه برخورد با این تجمعات را «پختهتر» از تمام موارد مشابه در تاریخ جمهوری اسلامی از جمله سال ۸۸ دانست.
آقای آشنا تاکید کرد: «این آمادگی وجود داشت که با این اعتراضها خیلی شدیدتر از اعتراضات سال ۸۸ برخورد شود اما یک نفر ایستاد و مسئولیت بر عهده گرفت».
وی بدون اشاره به جزئیات گفت که مصوباتی برای برخورد خشنتر با این اعتراضات «وجود داشت».
پیش از این نیز برخی از وبسایتهای نزدیک به دولت مدعی شده بودند که حسن روحانی با مصوبات شورای عالی امنیت ملی برای برخورد شدیدتر با معترضان مخالفت کرده است.
ادعای آقای آشنا در حالی مطرح شده است که به گفته مقامات رسمی، در این اعتراضها ۲۵ نفر ظرف مدت کمتر از یک هفته توسط نیروهای امنیتی کشته شدند.
همچنین حدود ۱۰ نفر از بازداشتشدگان در زندان جان باختند و مرگ آنان مبهم است.
بر اساس آمارهای رسمی در اعتراضهای دی ماه حدود پنج هزار نفر در ایران، ازجمله بیش از ۴۰۰ نفر در تهران بازداشت شدند.