یحیی آلاسحاق، رییس اتاق بازرگانی تهران، روز یکشنبه با اشاره به مشکلات تولیدکنندگان ایرانی، گفته «بخش تولید ۸۰ هزار میلیارد تومان به بانکها بدهکار است.»
رییس اتاق بازرگانی تهران در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا، خواستار تعویق پرداخت بدهکاری ۸۰ هزار میلیارد تومانی تولیدکنندگان ایرانی به بانکها شده است.
آقای آل اسحاق، «تامین سرمایه در گردش تولید» را یکی از معضلات فعلی اقتصاد ایران اعلام کرده و تاکید کرده که «برای حل این مساله باید به بدهکاران بخش تولید زمان داد.»
به گفته رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران، «بخشی از تولید در اثر نابسامانی بخشنامههای بانک مرکزی در خصوص گشایش اعتبارات اسنادی در گذشته و تعهدات تولید کنندگان از دور خارج شدهاند.»
او از دولت آینده خواسته است تا تدوین یک «برنامه اساسی برای ساماندهی بخشنامههای بانک مرکزی در خصوص گشایش اعتبارات قبلی و تعهدات تولیدکنندگان و همچنین تامین سرمایه در گردش تولید را در اولویت قرار دهد.»
افزایش بدهکاری تولیدکنندگان، دولت و شرکتهای دولتی به بانکها، یکی از مشکلات سالهای اخیر در اقتصاد ایران است.
پیش از این مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی با انتشار گزارشی اعلام کرده بود که «نسبت مطالبات معوق بانکی در ایران از متوسط جهانی بالاتر است.»
مرکز پژوهشهای مجلس بخشی از دلایل افزایش میزان مطالبات معوق بانکها را اجتنابناپذیر و ناشی از تبعات بحرانهای اقتصادی مانند، تبعات تحریم و هدفمندی یارانهها ارزیابی کرده بود.
یک گزارش بانک مرکزی جمهوری اسلامی نیز بیانگر رشد ۳۲۴ درصدی میزان بدهیهای دولت به شبکه بانکی از ابتدای دوره محمود احمدینژاد تا بهار سال ۹۰ بوده که بخشی از مانده مطالبات بانکها را شامل میشود.
موضوع بدهکاران بانکی به ویژه بدهکاران کلان بانکی در سالهای اخیر موضوع کشمکش قوه مجریه و قوه قضاییه بوده که به رغم خبرساز بودن منجر به وصول مطالبات بانکها نشده است.
برخی کارشناسان بانکی، فشار بر بانکها برای پرداخت تسهیلات خارج از ضوابط به افراد و بازگشت تسهیلات تکلیفی در سالهای اخیر را از دلایل رشد مطالبات بانکی در هشت سال گذشته و فرسودهشدن شبکه بانکی اعلام میکنند.
کوروش پرویزیان، عضو شورای پول و اعتبار در روزهای نخست تیرماه سال ۹۲، به ایسنا گفته بود که میزان مطالبات معوق بانکی به ۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده است که به گفته آقای پرویزیان این مانده مطالبات معوق بانکی «تعدیل شده است.»