لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۰۱

هوک: ارائه یک متن حقوقی درباره تمدید تحریم تسلیحاتی ایران به شورای امنیت


برایان هوک
برایان هوک

برایان هوک٬ نماینده ویژه وزارت امور خارجه آمریکا در امور ایران که این سمت را ترک می‌کند، روز پنجشنبه ۲۳ مرداد از ارائه یک متن حقوقی درباره تمدید تحریم تسلیحاتی ایران قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت خبر داده است.

آمریکا قطعنامه پیشنهادی خود برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران را سه شنبه به اعضای شورای امنیت ارائه کرد و قرار است تا روز جمعه در این خصوص رای‌گیری شود.

برایان هوک در گفت‌وگو با خبرنگاران اظهار داشت: امروز صبح ما یک متن حقوقی شش صفحه‌ای را به اعضای شورای امنیت ارائه می‌کنیم که درباره موضوع عضویت در قطعنامه توضیح می‌دهد. این متن توسط دفتر مشاور حقوقی وزارت خارجه آمریکا تهیه شده است. این متن به چند مورد می‌پردازد.

نماینده ویژه وزارت امور خارجه آمریکا در امور ایران تاکید کرده است، قطعنامه ۲۲۳۱ به یک اصطلاح مشخص عضو ( مشارکت کننده) در برجام اشاره می کند که این به ایالات متحده هم اشاره دارد و شرط دیگری را برای عضو برجام در نظر نگرفته است.

شورای امنیت سازمان ملل از ۱۳ سال پیش در چندین قطعنامه تحریم‌هایی تسلیحاتی علیه ایران وضع کرد؛ با این حال پس از تصویب برجام، شورای امنیت در قطعنامه ۲۲۳۱ اعلام کرد که این تحریم‌ها در ۱۸ اکتبر ۲۰۲۰، [۲۷ مهر امسال] پایان ‌یابد.

آمریکا بشدت با برداشته شدن این تحریم مخالفت کرده و پیش‌نویس قطعنامه‌ای را در اختیار اعضای شورای امنیت قرار داده است که خواستار تمدید تحریم می‌شود.

برایان هوک تاکید کرده است که تحولات دیگر خارج از چارچوب قطعنامه ۲۲۳۱ ، حق آمریکا را برای استفاده از مکانیزم ماشه از «بین نبرده و نمی‌تواند ببرد.»

این مقام وزارت امور خارجه آمریکا تصریح کرده است که «برجام یک سازوکار سیاسی غیرالزام آور است» و قطعنامه ۲۲۳۱ هم این توافق سیاسی را الزام آور نکرده است.

نماینده ویژه وزارت امور خارجه آمریکا در امور ایران همچنین گفته است: این را باید روشن بگوییم که اعضای برجام در یک توافق سیاسی ،‌آزادند که هر وقت خواستند دیگر به تعهداتشان عمل نکنند اما همچنان باید به تعهدات بین‌المللی خود عمل کنند که شامل قطعنامه ۲۲۳۱ هم می‌شود. آمریکا به همه تعهدات خود در قطعنامه ۲۲۳۱ پایبند است.

برایان هوک در ادامه خواستار توجه اعضای شورای امنیت به درخواست کشورهای منطقه برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران شده است.

او گفت: «رای ممتنع ممکن است برای آن‌ها که می‌خواهند همه چیز را در آن واحد داشته باشند جذاب باشد . که نگرانی را بیان کنند بدون آنکه چاره‌ای برای آن بیندیشند. اما کشورهای منطقه فراموش نخواهند کرد که کشورهایی که منتظر رای مثبت‌ آن‌ها هستند چه رایی خواهند داد.»

برایان هوک می گوید از زمانی که مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در سال ۲۰۱۸ خصوص لزوم تمدید تحریم تسلیحاتی ایران صحبت کرد، واشینگتن تاکنون به دیدگاهها و نظرات سایر کشورها توجه کرده است و متن پیشنهادی ایالات متحده بیانگر این موضوع است.

این مقام وزارت خارجه آمریکا در ادامه گفته است: برخی می گویند ما عجله داریم. ما ۱۹ ماه در حال مذاکره در این زمینه بودیم. در ۶۶ روز منقضی می شود. ما زمان لازم صرف کردیم و حال زمان بسیار کوتاه است.

برایان تصریح کرد: در طول این مدت تنها آمریکا پیش نویس تهیه کرده و هیچ کشور دیگری متن پیشنهادی‌ای ارائه نکرده است.

در همین زمینه، وزیر خارجه ایالات متحده روزگذشته نسبت به حمایت اروپایی‌ها از پیش‌نویس قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت سازمان ملل ابراز اطمینان کرد و گفت که دلیلی برای عدم حمایت آنها نمی‌بیند.

مایک پومپئو در خصوص رای نیاوردن قطعنامه پیشنهادی آمریکا اظهار داشت: «ما کاری می‌کنیم که [همه تحریم‌ها] بازگردد. ما طبق قطعنامه ۲۲۳۱ از این حق برخورداریم و چنین خواهیم کرد.»

چین و روسیه پیش از این مخالفت خود را با تمدید تحریم تسلیحاتی ایران اعلام کرده اند.

مقام‌های آمریکا تهدید کرده‌اند که در صورت عدم تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت، از مکانیسم ماشه که در توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ با ایران، موسوم به برجام، درج شده استفاده خواهند کرد.

این مکانیسم مربوط به بازگشت سریع تمامی تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران است.

ایالات متحده می‌گوید حتی با وجود این که دونالد ترامپ، رئیس‌ جمهوری آمریکا، از برجام خارج شده این کشور می‌تواند از مکانیسم ماشه استفاده کند.

XS
SM
MD
LG