لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۲۹

عدم شفافیت در ارائه آمار کودک‌همسری در فارس؛ انتقادها از گسترش پدیده‌ای «فرهنگی»


با وجود عدم ارائهٔ آمار از سوی نهادهای مسئول این خبرگزاری حدس می‌زند «۶۰ درصد از طلاق‌های این استان» به دختران زیر ۱۸ سال اختصاص داشته باشد
با وجود عدم ارائهٔ آمار از سوی نهادهای مسئول این خبرگزاری حدس می‌زند «۶۰ درصد از طلاق‌های این استان» به دختران زیر ۱۸ سال اختصاص داشته باشد

در پی پیگیری‌های بی‌نتیجه خبرگزاری کار ایران برای دست یافتن به آمار کودک‌همسری در استان فارس، یک مقام بهزیستی این استان به این خبرگزاری گفت که «ما آماری در این خصوص نداریم.»

زهرا اثنی‌عشری، معاون امور توسعه پیشگیری اداره کل بهزیستی فارس، روز پنج‌شنبه ۱۳ دی با ذکر این مطلب به خبرگزاری ایلنا، در عین حال از رواج زیاد این پدیده در استان فارس سخن گفت.

او دلیل وجود شواهد زیاد مبنی بر آمار بالای تعداد کودک‌همسری در این استان را مسائل «فرهنگی» عنوان کرده است.

با گذشت نزدیک به چهار ماه از اعلام خبرهایی مبنی بر توقف انتشار آمار و اطلاعات مربوط به کودک‌همسری در ایران، این‌گونه گزارش‌ها حاکی از ادامه این وضعیت عدم شفافیت است.

خبرگزاری ایلنا در گزارش تازه خود نوشته است که مسئولان استان فارس با وجود اصرار رسانه‌ها، همچنان از ارائهٔ هرگونه آمار در مورد ازدواج و طلاق دختران زیر ۱۸ سال خودداری می‌کنند.

ایلنا با اعلام این که تلاش‌ها برای دست یافتن به آماری در این زمینه بی‌نتیجه بوده، در گزارشی نوشت: «راهروی دادگاه های مناطق جنوبی استان فارس همه‌روزه مملو از دختران نوجوانیست که دست در دست مادران خود راه‌پله‌های دادگاه را برای طلاق بالا و پایین می‌کنند.»‌

بر این اساس سازمان ثبت احوال این استان نیز از پاسخگویی در خصوص آمار طلاق دختران زیر ۱۸ سال و متولدین نوزاد از مادران ۱۰ تا ۱۶ سال خودداری کرده است.

این در حالی است که حتی پیگیری این رسانه از مؤسساتی که از سوی وزارت کشور و‌ وزارت ارشاد برای فعالیت در این زمینه در استان فارس مجوز رسمی دارند، نیز بی‌نتیجه مانده است.

با وجود عدم ارائهٔ آمار از سوی نهادهای مسئول خبرگزاری کار ایران حدس زده، «۶۰ درصد از طلاق‌های این استان» به دختران زیر ۱۸ سال اختصاص داشته باشد.

آمار دقیقی از ازدواج دختران زیر ۱۸ سال وجود ندارد اما مرکز آمار ایران فروردین پارسال اعلام کرد در فاصله بهار تا پاییز سال ۱۴۰۱ بیش از ۲۰ هزار مورد ازدواج دختران کمتر از ۱۵ سال ثبت شده است.

در گزارش این مرکز همچنین اعلام شد هزار و ۸۵ دختر زیر ۱۵ سال مادر شده‌اند. از سوی دیگر، تعداد ۵۵۱ مورد طلاق دختران کمتر از ۱۵ سال هم ثبت شده است.

حدود چهار ماه پیش، روزنامه اعتماد در گزارشی از توقف انتشار آمار و اطلاعات درباره کودک‌همسری و شمار کودکان متولدشده از مادران زیر سن قانونی در ایران خبر داده بود.

عباس عبدی، روزنامه‌نگار طی یادداشتی در شماره روز ۱۸ شهریورماه امسال روزنامه اعتماد، چاپ تهران، از حذف آمار مربوط به مادران زیر ۱۴ سال از وب‌سایت سازمان ثبت احوال خبر داد.

طبق این یادداشت، مقام‌های سازمان ثبت احوال در پاسخ به پیگیری‌های این روزنامه اعلام کردند: «به ما گفتند چون فلان روزنامه آمار را چاپ کرده و بحث کودک‌همسری رواج یافته دستور آمده دیگر آمار نگذاریم.»

همزمان با پررنگ شدن سیاست‌های تشویقی برای ازدواج و افزایش نرخ باروری در کشور که علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، بر آن تأکید دارد، در سال‌های گذشته تلاش‌های هدفمندی برای کاهش سن ازدواج در دختران و تشویق خانواده‌ها برای آسان‌گیری ازدواج دختران، از سوی برخی نمایندگان مجلس و مسئولان دولتی و نهادهای فرهنگی و آموزشی دنبال شده است.

بر همین اساس نهادهای مسئول سعی داشته‌اند از اعلام هرگونه آماری در این زمینه خودداری کنند.

جاوید رحمان، گزارشگر وقت حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، اسفند ۹۹ در گزارشی به شورای حقوق بشر ملل متحد با اشاره به رواج کودک‌همسری در ایران خواستار «اصلاحات فوری» در خصوص رفتار جمهوری اسلامی با زنان و دختران شده بود.

در شرع اسلام، سن بلوغ شرعی دختران ۹ سال تمام و پسران ۱۵ سال تمام است، اما مقام‌های جمهوری اسلامی به‌طور معمول با ازدواج دختران بالای ۱۳ سال موافق هستند. این در حالی است که بر اساس تعاریف بین‌المللی، فرد زیر ۱۸ سال کودک به‌ شمار می‌رود.

XS
SM
MD
LG