مرکز آمار ایران بر اساس نتایج یک طرح آماری خود اعلام کرد که ۸۱ درصد از «جمعیت ایران» در سال گذشته به سینما و حدود ۹۵ درصد نیز به تئاتر نرفتهاند.
در چکیده گزارش مرکز آمار ایران که روی وبسایت این مرکز منتشر شده است، به تعداد افرادی که به عنون نمونه آماری مورد پرسش قرار گرفتهاند اشاره نشده، ولی این آمار را به کل جمعیت کشور تعمیم داده است.
بر اساس این آمار، در سال گذشته ۸۱.۱ درصد «جمعیت ایران» حتی یک بار نیز به سینما نرفته و ۹۴.۹ درصد نیز به تماشای تئاتر نرفتهاند.
همچنین ۳۲ درصد جمعیت ایران در یک سال گذشته موسیقی گوش ندادهاند و ۴۱.۸ درصد در یک سال گذشته کتاب غیر درسی نخواندهاند.
مرکز آمار ایران در سرشماری سال ۹۵ نیز تعداد افرادی که به سینما میروند را ۲۵ میلیون نفر یعنی حدود ۳۰ درصد جمعیت کشور اعلام کرده بود.
در این گزارش درباره ویژگیها و دلایل افرادی که به سینما نمیروند، توضیح داده نشده است.
«طرح آمارگيرى از فعاليتهاى فرهنگى خانوار» از سال ۹۳ آغاز شده و درصد افرادی که به سینما و تئاتر نرفتهاند در چند سال گذشته نیز تفاوت چندانی نداشته است.
در سال ۹۴ نیز ۸۰ درصد از افراد به سینما نرفتند و حدود ۹۴ درصد افراد تئاتر روی صحنه ندیدند.
بر اساس گزارشهای رسمی، تا سال ۹۲ تنها بیش از ۳۱ میلیون نفر از جمعیت ایران به سینما دسترسی داشتهاند و بیش از ۴۳ میلیون نفر از این دسترسی محروم بودهاند.
همچنین براساس گزارش مرکز آمار ایران در سال ۹۵، به ازای هر ۶۲۰ نفر یک صندلی سینما در کشور وجود داشت که نسبت به سال ۸۵، درصد صندلی سینما نسبت به جمعیت چهار درصد کمتر شده است.
در همین حال روزنامه «قانون» پارسال در گزارشی خبر داده بود که در ۳۵ سال گذشته رشد ساخت سینما در ایران منفی ۴۴ درصد بوده است.
در این میان برخی استانها از جمله ایلام، چهار محال بختیاری و سیستانوبلوچستان تنها یک سینما دارند.
در همین حال براساس گزارش پیشین مرکز آمار در سال ۹۵، در استان هرمزگان به ازای چهار هزار و ۷۱۲ نفر، زنجان چهار هزار و ۵۹۸ نفر، سیستان و بلوچستان سه هزار و ۸۲۸ نفر، ایلام ۲ هزار و ۷۶۳ نفر و قزوین یک هزار و ۵۵۰ نفر جمعیت، یک صندلی سینما وجود دارد.
علی ربیعی، وزیر سابق تعاون، کار و رفاه اجتماعی، پیشتر گفته بود: اکثر شهرهایی که اعتراضهای دیماه پارسال در آنها اتفاق افتاد، فاقد مجموعههای فرهنگی مانند سینما و تئاتر بودند و «از ساعت پنج بعدازظهر به بعد تبدیل به شهری مرده میشوند».
همچنین وجود سانسور و عوامل دیگر باعث شده که پس از ۴۰ سال از حکومت جمهوری اسلامی هنوز رکورد فروش فیلم در حکومت شاهنشاهی شکسته نشود.
هر چند در این دوره به دلیل افزایش قابل توجه قیمت بلیت سینماها، رکورد ارزش ریالی میزان فروش سینمای ایران شکسته شده اما رکورد تعداد تماشاگران شکسته نشده است.
با درنظر گرفتن نرخ تورم و میزان جمعیت و تعداد سالنها همچنان فیلمهای پربیننده سالهای دور چون «گنج قارون»، «قیصر» و «در امتداد شب» از نظر تعداد تماشاگرانی که نسبت به جمعیت زمان اکرانشان به سینماها کشاندند، فاصله زیادی با فیلمهای پرفروش پس از انقلاب دارند.