وزیران خارجه اتحادیه اروپا روز دوشنبه ۳۱ خرداد در مورد وضع تحریمهای جدید علیه دهها تن از مقامات و نهادهای بلاروس از جمله اعضای خانواده الکساندر لوکاشنکو، رئیسجمهوری آن کشور، به توافق رسیدند.
قرار است فهرست ۷۸ فرد و هشت موسسه و نهاد که مشمول این تحریمها میشوند در بولتن رسمی اتحادیه اروپا منتشر شود.
به گفته اتحادیه اروپا، این افراد که تعدادی از قانونگذاران، قضات، دادستانها و سایر مقامات حکومتی را شامل میشود «در نفض حقوق بشر، نقض فاحش حاکمیت قانون و سرکوب جامعه مدنی و اپوزيسیون دمکراتیک بلاروس نقش موثری ایفا کردهاند».
دمیتری، یکی از پسران و لیلیا، همسر پسر ارشد آقای لوکاشنکو نیز به دلیل «منفعت بردن از حمایت از حکومت لوکاشنکو»، تحریم شدهاند.
افراد تحریم شده حق سفر به اتحادیه اروپا را نخواهند داشت و اموال و داراییهای آنها در کشورهای عضو مسدود خواهد شد.
اتحادیه اروپا تحریمهای جدید را در واکنش به فرود اجباری یک هواپیمای مسافری شرکت رایان ایر در فرودگاه مینسک با هدف بازداشت یک روزنامهنگار مخالف وضع کرده است.
اين اتحادیه چند هفته پیش در اولین واکنش خود به آن رویداد ورود هواپیماهای شرکت هوایی بلاروس به حریم هوایی خود و استفاده از فرودگاههای اتحادیه اروپا را ممنوع کرد. اداره هوانوری غیرنظامی اروپا نیز از تمامی خطوط هوایی خواسته است از پرواز در آسمان بلاروس پرهیز کنند.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز دوشنبه هنگام ورود به لوکزامبورگ برای شرکت در جلسه وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه گفت: «ما در حال بررسی تحریمهای دیگری هستیم که به زودی تصویب خواهد شد».
اشاره او به ایجاد محدودیت در مرزهای زمینی بلاروس با اتحادیه اروپا با هدف فشارآوردن به اقتصاد آن کشور است. اتحادیه اروپا در دور اول تحریمهای خود علیه بلاروس نیز تعدادی از مقامات ارشد حکومتی از جمله مسئولان رده اول وزرات کشور و تعدادی از مقامات امنیتی و انتظامی را تحریم کرده بود.
تحریمهای آمریکا
ایالات متحده نیز روز دوشنبه تحریمهایی علیه چند مقام و نهاد بلاروس به خاطر نقض حقوق بشر و تضعیف دمکراسی اعمال کرد.
وزارت خزانهداری آمریکا با انتشار گزارشی از پیوستن به بریتانیا، کانادا و اتحادیه اروپا برای اعمال فشار به ناقضان حقوق بشر و تضعیفکنندههای دمکراسی در بلاروس خبر داد.
بر اساس این گزارش، ۱۶ فرد و پنج نهاد بلاروس در واکنش به اعمال خشونتها و سرکوب فزاینده دولت لوکاشنکو از جمله فرود اجباری یک هواپیما برای بازداشت رومان پروتاسویچ روزنامهنگار منتقد دولت، در لیست سیاه آمریکا قرار گرفتند.
آندرا گاکی، رئیس دفتر کنترل سرمایههای خارجی، وابسته به وزارت خزانهداری آمریکا گفته است واشینگتن حملات ادامهدار به دمکراسی و سرکوب صداهای مستقل در بلاروس را تحمل نخواهد کرد.
تحریمهای جدید آمریکا شامل برخی نزدیکان آقای لوکاشنکو مانند سخنگوی دولت، رئیس شورای جمهوریت مجمع ملی و مجلس اعلای بلاروس، همچنین کمیته امنیت دولت بلاروس، نیروهای نظامی وزارت کشور و اداره مبارزه با جرائم سازمانیافته و فساد مالی این کشور شده است.
تحریمهای دیگر در راه است
خبرگزاری رویترز هفته گذشته گزارش داد که تحریم های دیگری علیه بلاروس در دست بررسی است که عبارتند از ممنوعیت اعطای وام، قطع معاملات در عرصههای امنیتی و ممنوعیت ارائه خدمات سرمایهگذاری توسط بانکهای اروپایی.
هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان، در این زمینه گفت: «از این پس ما علاوه بر افراد، عرصههای گوناگون اقتصادی را که بخصوص برای رژیم بلاروس اهمیت فراوانی دارد تحریم خواهیم کرد».
به گفته دیپلماتها، کارشناسان اتحادیه اروپا در مورد محدود کردن صادرات تسلیحات و وسایلی که میتواند در سرکوب به کار گرفته شود توافق دارند. طرح پیشنهادی برای تحریم تعدادی از صنایع دولتی بلاروس از جمله صادرات پتاس، دخانیات، نفت و فرآورده های نفتی میتواند اقدام مهمی در محدود کردن منبع درآمدهای حکومت باشد.
بحران سیاسی بلاروس اوت سال گذشته و با اعتراض مخالفان حکومت به نتایج انتخابات ریاستجمهوری آغاز شد.
کمیسیون انتخابات بلاروس الکساندر لوکاشنکو را برای ششمین بار برنده انتخابات معرفی کرد ولی مخالفان معتقدند که در آرا تقلب صورت گرفته و نامزد آنها به پیروزی رسیده است.
آمریکا، اتحادیه اروپا و تعداد دیگری از کشورهای غربی نتایج انتخابات را به رسمیت نشناخته و الکساندر لوکاشنکو را رهبر مشروع کشور نمیدانند.
سویتلانا تسیخانوسکایا، رهبر مخالفان که مدعی است در انتخابات سال گذشته به پیروزی رسیده، از غرب خواسته است تحریمهای شدیدتری علیه حکومت بلاروس وضع کند.