لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۵۴

رهبر معترضان به نخست‌وزیری سرکیسیان در ارمنستان بازداشت شد


نیکول پایشی‌نیان (راست) و سرژ سرکیسیان، نخست‌وزیر ارمنستان، تنها چند دقیقه با هم مذاکره کردند.
نیکول پایشی‌نیان (راست) و سرژ سرکیسیان، نخست‌وزیر ارمنستان، تنها چند دقیقه با هم مذاکره کردند.

نیکول پاشی‌نیان رهبر معترضان به نخست‌وزیری سرژ سرکیسیان در ارمنستان روز یکشنبه دوم اردیبهشت همراه با دو نماینده دیگر پارلمان بازداشت شد.

ارمنستان طی دو هفته گذشته به خاطر انتخاب سرژ سرکسیان رئیس‌جمهوری سابق به پست نخست‌وزیری با موجی از اعتراضات خیابانی مواجه شده و تاکنون صدها نفر بازداشت شده‌اند.

آقای سرکیسیان ۱۰ سال رئیس‌جمهوری ارمنستان بود و با تغییر در قانون اساسی در آخرین سال ریاست‌جمهوری خود، اختیارات مقام نخست‌وزیری را بیشتر کرد.

قبلا وی و آرمن سرکیسیان، رئیس‌جمهوری جدید ارمنستان و بدون نسبت خانوادگی با رئیس‌‌جمهوری پیشین، پیشنهاد کرده بودند طرفین برای حل بحران موجود با یکدیگر گفت‌وگو کنند و گرچه مخالفان تنها استعفای سرژ سرکیسیان را شرط توقف اعتراضات عنوان کرده بودند، پاشی‌نیان پیشنهاد مذاکره را قبول کرد.

با این حال، نخست‌وزیر ارمنستان روز یکشنبه در برابر دوربین خبرنگاران دیدار با پاشی‌نیان را نیمه ‌تمام گذاشت. وی آقای پاشی‌نیان را به اخاذی متهم کرد. رهبر مخالفان هم متقابلا به آقای سرکیسیان گفت خواهان استعفای اوست.

نیکول پاشی‌نیان، رهبر مخالفان دولت ارمنستان، بازداشت شد
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

بازداشت رهبر معترضان اندکی بعد از شکست مذاکره و فراخوان وی برای ادامه اعتراضات خیابانی انجام شد. پلیس با پرتاب نارنجک‌های صوتی سعی در متوقف کردن اعتراضات کرد. هنوز معلوم نیست پاشی‌نیان که توسط نیروهای پلیس و ماموران امنیتی که ماسک بر چهره داشتند بازداشت شده، به کجا منتقل شده است، اما ساسون میکائیلیان نماینده مخالف دولت در پارلمان که در میان معترضان خواستار اقدام مردم برای آزادی وی شده بود نیز بازداشت شد.

بر اساس گزارش رسمی پلیس، ۱۹۲ نفر در جریان اعتراضات روز یکشنبه بازداشت شدند.

پلیس ارمنستان بازداشت پاشی‌نیان را رد و اعلام کرده است که وی را «به اجبار از محل تظاهرات دور کرده است».

پلیس ضدشورش ارمنستان طی بیانیه‌ای اعلام کرد که به رغم هشدارهای مکرر برای پایان دادن به اعتراضات غیرقانونی، پاشی‌نیان همراه با میکائیلیان و (عرفات) میرزویان (دیگر نماینده مخالف در پارلمان ارمنستان) رهبری تظاهرات در ایروان را ادامه دادند و به اجبار از محل تظاهرات بیرون رانده شدند.

با این حال، دادستانی ارمنستان اعلام کرد که این سه نفر به مدت ۷۲ ساعت در بازداشت خواهند بود.

این بیانیه می‌گوید که این سه نماینده مخالف در پارلمان با سازماندهی غیرقانونی تظاهرات، هواخواهان خود را به مسدود کردن خیابان‌ها و ورود به ساختمان‌های دولتی دعوت کرده‌اند. این بیانیه نمی‌گوید که آیا علیه این سه رهبر معترضان پرونده جنایی باز شده است یا نه.

در این میان هزاران نفر از هواخواهان پاشی‌نیان پشت سر چهار کشیش مخالف دولت، اعتراضات خیابانی در ایروان را ادامه دادند.

در جریان دیدار کوتاه سرکسیان و پاشی‌نیان، رهبر مخالفان اعلام کرد که آمده است از نخست‌وزیر بخواهد تا استعفاء بدهد. سرکسیان نیز اعلام کرد که «نمی‌توان به این خواسته نام مذاکره گذاشت، بلکه این اخاذی است».

دیدار سرکسیان و پاشی‌نیان در مقابل خبرنگاران تنها سه دقیقه طول کشید و نخست‌وزیر ارمنستان میز مذاکرات را ترک کرد.

وی همچنین هنگام خروج از اتاق مذاکره، خطاب به پاشی‌نیان گفت که وی تنها شش تا هفت درصد رای مردم برای ورود به پارلمان را داشته و بهتر است از طرف مردم صحبت نکند و خطاب به دولت، اولتیماتوم ندهد.

پاشی‌نیان نیز سرکسیان را به عدم درک واقعیت متهم کرد و طرفدارانش را برای برگزاری اعتراضات مسالمت‌آمیز خیابانی با شمار بیشتر دعوت کرد. وی گفت مادامی که اعتراضات مسالمت‌آمیز است، پلیس نباید مداخله کند.

سرکسیان روز شنبه گفته بود که مایل است وارد «مذاکرات سیاسی» شود.

وی طی بیانیه‌ای که در سایت رسمی خود منتشر کرد، گفته بود که به شدت از اوضاع داخلی نگران است و برای اجتناب از صدمات جبران‌ناپذیر، از پاشی‌نیان خواسته است که سریع پشت میز مذاکره حاضر شود.

مخالفان می‌گویند که بعد از ۱۰ سال ریاست‌جمهوری، نهایتا آقای سرکسیان با افزایش اختیارات نخست‌وزیری، می‌خواهد که مادام‌العمر بر قدرت چنگ بزند.

به غیر از ایروان، اعتراضات در شهرهای بزرگ دیگر ارمنستان از جمله قُمری و وانادزور نیز ادامه دارد.

آروس هاکوبیان خبرنگار اردیو اروپای آزاد/رادیو آزادی که مشغول پوشش خبری اعتراضات در شهر آرتاشات در ۳۰ کیلومتری ایروان بود نیز مورد ضرب و شتم قرار گرفته است.

وی می‌گوید افرادی به وی حمله کردند و پلیس تنها نظاره می‌کرد و سپس وی را با دهان خونین از صحنه بیرون برد. قبلا رایر مرادیان، روزنامه‌نگار سازمان غیردولتی «اتحاد شهروندان آگاه»، نیز مورد ضرب و شتم افراد ناشناس قرار گرفته و راهی بیمارستان شده بود.

پلیس به فعالان رسانه‌ای هشدار داده است که «فاصله مناسب» خود را با محل اعتراضات حفظ کنند، چرا که پلیس در این مناطق «مشغول عمل به وظایف قانونی» خود است.

آمریکا از طرفین خواسته است که خویشتنداری نشان داده و از خشونت پرهیز کنند. روسیه نیز اعلام کرده است که قوانین نباید زیر پا گذاشته شود.

همچنین سازمان امنیت و همکاری اروپا با ابراز نگرانی از اعمال زور توسط پلیس، از مقامات ارمنستان خواسته است که از حقوق آزادی و اعتراضات مدنی در کشور حمایت کنند.

بر اساس گزارش رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی/ د.خ/ ک.ر
XS
SM
MD
LG