لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۳۷

پلیس اسرائیل خواستار محاکمه نتانیاهو به اتهام «دریافت رشوه» و «خیانت در امانت» شد


بازجویان پلیس برای گردآوری اطلاعات از هدایای مرغوب و گرانقیمت اعطا شده به نخست‌وزیر و همسرش، به کشورهای مختلف جهان سفر کردند.
بازجویان پلیس برای گردآوری اطلاعات از هدایای مرغوب و گرانقیمت اعطا شده به نخست‌وزیر و همسرش، به کشورهای مختلف جهان سفر کردند.

پلیس اسرائیل شامگاه سه‌شنبه ۲۴ بهمن اعلام کرد که پس از یک‌سال بازجویی و بررسی در خصوص دو پرونده فساد علیه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر، به دادستانی کشور توصیه می‌کند که او را به اتهام «دریافت رشوه» و «خیانت در امانت» محاکمه کند.

فرماندهان پلیس در یک نشست خبری در اورشلیم، این خبر را که می‌تواند به منزله یک زلزله در صحنه سیاسی اسرائیل باشد، اعلام کردند.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، مقامات ارشد پلیس پیش از اعلام نظر در این دو پرونده، شامگاه سه‌شنبه با آقای نتانیاهو در اقامتگاه نخست‌وزیری دیدار کرده و توصیه خود را به آگاهی او رساندند.

برخی از گزارشگران رسانه‌های اسرائیل از سال‌ها پیش آقای نتانیاهو را به دریافت هدایای کلان از دوستان میلیاردرش متهم می‌کردند و زمانی که پای پلیس به این ماجرا کشیده شد، آن را پرونده «یک هزار» نامید.

بازجویان پلیس برای گردآوری اطلاعات از هدایای مرغوب و گرانقیمت اعطا شده به نخست‌وزیر و همسرش، به کشورهای مختلف جهان سفر کرده و میلیاردرهایی مانند آرتور میلچن سرمایه‌دار هالیوود، جیمز پاکر سرمایه‌دار استرالیایی و شلدون ادلسون سرمایه‌دار آمریکایی را به عنوان مطلع در اسرائیل و خارج مورد پرسش قرار دادند.

پلیس در جریان تحقیقات خود، پرونده دومی را با عنوان «دو هزار» گشود که در خصوص ظن «تبانی» میان آقای نتانیاهو با آرنون موزس صاحب موسسه «یدیعوت آخرونوت» بود.

پلیس از جمله بر اساس چند گفت‌وگوی ضبط شده، که ظن آن می‌رود برخی از آنها به درخواست خود آقای نتانیاهو ضبط شده باشد، مشکوک شد که هدف این «تبانی»، کاهش انتقاد از نخست‌وزیر در روزنامه «یدیعوت آخرونوت» و اعمال نفوذ نخست‌وزیر بر روزنامه حامی‌اش، اسرائیل هیوم، برای کاهش تیراژ این روزنامه وابسته به شلدون ادلسون بود.

آقای نتانیاهو از مدت‌ها پیش دریافت هدایا از «دوستان خانوادگی» را تایید کرده و همچنین گفته بود، در مقام سیاستمدار رهبر حزب لیکود حق داشته که برای کاهش انتقاد از خود در رسانه‌ها تلاش کند.

جمله آقای نتانیاهو؛ «چیزی در کار نخواهد بود چون چیزی نشده است» در سال گذشته بارها از زبان او و حامیانش منتشر شد.

اما پلیس با نادیده گرفتن این دفاعیات، توصیه کرد که نخست‌وزیر در هر دو پرونده از جمله به ظن دریافت رشوه و خیانت در امانت محاکمه شود.

آقای نتانیاهو بلافاصله بعد از انتشار گزارش پلیس، با حضور در برابر دوربین‌ها، قاطعانه از خود دفاع کرد و گفت: «تنها امنیت و منافع اسرائیل در برابر چشمان او قرار دارد و برای این اهداف عالی در این مقام تلاش کرده است».

وی افزود: با وجود توصیه پلیس به محاکمه، از مقام خود کنار نمی‌رود و «امشب با شب‌های دیگر تفاوتی ندارد».

نخست‌وزیر اسرائیل، پلیس را به تاثیرپذیری از فضای شدیدا انتقادی علیه خود متهم کرد و گفت، اطمینان دارد که بازپرسان دادستانی به گونه دیگری عمل خواهند کرد و «این بار نیز واهی بودن اتهامات ثابت خواهد شد».

وی در همین حال گفت، از روزی که به این مقام رسیده است، فشارهای رسانه‌ها و منتقدین علیه او و همسر و فرزندانش شدت گرفته است و او از این بابت «رنج می‌برد».

آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع، و سایر رهبران احزاب هم‌پیمان آقای نتانیاهو، از مدتی پیش از او خواستند حتی اگر پلیس به محاکمه توصیه کرد، وی در مقام نخست‌وزیری باقی بماند.

شبکه‌های تلویزیونی اسرائیل می‌گویند که آقای نتانیاهو همراه با یوسی کهن، رییس موساد، روز پنجشنبه این هفته برای حضور در کنفرانس امنیتی مونیخ و پیشبرد برنامه اسرائیل علیه ایران، به آلمان می‌رود و فعلا چیزی در برنامه نخست‌وزیر تغییر نکرده است.

حامیان نخست‌وزیر در روزهای گذشته در رسانه‌های این کشور گفته بودند، در حالی که آقای نتانیاهو رهبری مبارزه با جمهوری اسلامی ایران را در دست دارد و شنبه این هفته نیز بعد از رخنه «پهپاد ایرانی» به آسمان اسرائیل، نیروی هوایی کشور حملات وسیعی را علیه «هدف‌های ایرانی و سوری» در سوریه انجام داد، انتشار توصیه پلیس به محاکمه نخست‌وزیر در حال حاضر، اقدامی بر خلاف منافع ملی است.

رقیبان بنیامین نتانیاهو از سوی دیگر، مانند یائیر لاپید رهبر حزب «آینده‌ای هست» و خانم زیپی لیونی رهبر حزب «جنبش» تاکید کرده‌اند که آقای نتانیاهو باید سریعا کناره‌گیری کند.

آنها یادآور شده‌اند، اواخر سال ۲۰۰۷ که اهود اولمرت، نخست‌وزیر، و آقای نتانیاهو رهبر اوپوزیسیون بود، زمانی که هنوز گمانه‌زنی در سطح رسانه‌ها علیه آقای اولمرت مطرح بود، نتانیاهو از آقای اولمرت خواست که کناره‌گیری کند و گفت که ادامه کار یک نخست‌وزیر، در این شرایط درست نیست.

اهود اولمرت که با وجود سن بالا محاکمه و به ۱۹ ماه حبس محکوم و سپس آزاد شد، هفته گذشته در نخستین اظهارنظر در مورد تحقیقات پلیس از آقای نتانیاهو، ابراز امیدواری تلویحی کرد که خلف او هم محاکمه شود؛ سخنانی که مورد انتقاد شدید حامیان نخست‌وزیر اسرائیل قرار گرفت.

بنیامین نتانیاهو، ۶۸ ساله، تاکنون حدود ۱۲ سال نخست‌وزیر اسرائیل بوده است؛ یک دوره سه ساله در اواخر دهه نود میلادی و سه دوره پی‌درپی از بهار ۲۰۰۹ تاکنون. تنها داوید بن گوریون اولین نخست‌وزیر اسرائیل بیشتر از او در این مقام بوده است.

با وجود همه گمانه زنی‌های رسانه‌ای و بازجویی‌های یکسال اخیر، نظرسنجی‌ها همواره نشان می‌داد که اکثر مردم اسرائیل هنوز او را شایسته‌تر از هر سیاستمدار دیگری برای نخست‌وزیری می‌دانند.

کوروش برنور، بازجوی ارشد، که در نوجوانی با خانواده‌اش از ایران به اسرائیل مهاجرت کرد، در یکسال گذشته همراه با تیمی از بازجویان کارکشته ستاد مبارزه با فساد در پلیس اسرائیل، بارها آقای نتانیاهو را مورد بازجویی قرار داده بود.

XS
SM
MD
LG