رئیسجمهوری ایالات متحده یک روز پس از انتخابات میان دورهای کنگره آمریکا گفت که این انتخابات «تاریخ را به مبارزه طلبید» و همزمان پیروزی جمهوریخواهان در سنا را مهم و شکستشان در مجلس نمایندگان را بیاهمیت ارزیابی کرد.
دونالد ترامپ روز چهارشنبه ۱۶ آبان در یک سخنرانی و سپس پرسش و پاسخ با خبرنگاران که زنده از شبکههای تلویزیونی پخش میشد، اظهار داشت: «دیروز روز بزرگی بود، روزی فوقالعاده».
وی افزود: «و شب گذشته... حزب جمهوریخواه با بسط اکثریت خود در سنا، تاریخ را به مبارزه طلبید در حالی که در مجلس نمایندگان به شکل معنیداری فراتر از انتظارات ظاهر شد».
حزب جمهوریخواه در انتخابات روز سهشنبه میان دورهای کنگره آمریکا اکثریت مجلس نمایندگان را از دست داد ولی توانست اکثریت را در سنا حفظ کند. دمکراتها در مجلس نمایندگان تاکنون ۲۲۲ کرسی را به دست آوردهاند و تعداد کرسیهای جمهوریخواهان نیز ۱۹۹ است.
در مجلس سنا نیز جمهوریخواهان ۵۱ کرسی و دمکراتها ۴۶ کرسی به دست آوردند. سرنوشت سه کرسی سنا هنوز مشخص نیست.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، دمکراتها با این پیروزی مسئولیت کمیتههای مجلس نمایندگان را به عهده خواهند گرفت که میتوانند درباره مالیات پرداختی توسط دونالد ترامپ، تضاد احتمالی منافع تجاری و ارتباط بین کارزار انتخاباتیاش و روسیه تحقیقات انجام دهند.
رئیسجمهوری آمریکا در بخش دیگری از سخنانش از آنچه که «پوشش خصمانه رسانهها» درباره خود و جمهوریخواهان در جریان انتخابات خواند انتقاد کرد و گفت که این نوع پوشش «یک رکورد» بود.
آقای ترامپ با اشاره به حزب دمکرات گفت: «کارزارهای وسیع باعث متوقف شدن موج آبی شد که آنها (رسانهها) درباره آن صحبت میکردند».
وی اظهار داشت: «رایدهندگان بوضوح دمکراتهای سنا را به خاطر نوع برخوردشان با نشست پرسش و پاسخ با کاوانا گوشمالی دادند».
برت کاوانا، نامزد معرفی شده از سوی رئیسجمهوری آمریکا برای تصدی کرسی دیوان عالی ایالات متحده بود که متهم به تجاوز جنسی شد. در نهایت بعد از جنجالهای بسیار، سنای آمریکا به وی رای مثبت داد.
رئیسجمهوری آمریکا میگوید که جمهوریخواهان و دمکراتها پس از انتخابات میاندورهای میتوانند «با هم کار کنند».
وی همچنین از نانسی پلوسی، رهبر دمکراتها در مجلس نمایندگان و رئیس احتمالی آینده این نهاد قانونگذاری، ستایش کرد و گفت وی «لیاقت» آن را دارد تا این سمت را در اختیار بگیرد.
آقای ترامپ با اشاره به پارهای گزارشها درباره امتناع برخی از نمایندگان دمکرات در حمایت از ریاست خانم پلوسی گفت: «اگر آنها عرصه را بر وی سخت بگیرند، شاید چند نماینده جمهوریخواه به نفع وی رای دهند. او لایق این افتخار بزرگ است!»
درگیری لفظی دونالد ترامپ با خبرنگار سیانان
رئیسجمهوری ایالات متحده از دمکراتها خواست که با همکاری جمهوریخواهان به حل مشکلات آمریکا بپردازند.
وی اظهار داشت: «امیدوارم که سال آینده بتوانیم با هم کار کنیم تا به برآورده کردن خواستههای مردم آمریکا ادامه دهیم. از جمله درباره رشد اقتصادی، زیرساختها، تجارت، کاهش هزینههای داروهای تجویزی».
آقای ترامپ در عین حال تهدید کرد که اگر دمکراتها با استفاده از اکثریت خود در مجلس نمایندگان بخواهند تحیقی و تفحص علیه وی راه بیاندازند، با مقابلهبهمثل دولت مواجه خواهند شد.
رئیسجمهوری آمریکا در جریان کنفرانس خبری خود با چند خبرنگار و از جمله گزارشگر سیانان درگیری لفظی پیدا کرد.
ترامپ بار دیگر رسانهها را را به اتخاذ رویکرد تهاجمی متهم کرد و خبرنگار سیانان را دشمن مردم خواند.
خبرنگار سیانان از دونالد ترامپ درباره آگهیهای انتخاباتی وی علیه مهاجران سئوال کرده بود.
منتقدان دونالد ترامپ و از جمله خبرنگار سیانان استفاده از «حمله مهاجران» درباره کاروان مهاجران آمریکایی لاتین را دامن زدن به آتش «خارجیستیزی» عنوان میکنند.
دادن معافیت موقت برای خرید نفت ایران برای کاهش قیمتها
رئیسجمهوری آمریکا در بخش دیگری از سخنانش به تحریمهای وضع شده علیه ایران اشاره کرد و آن را «شدیدترین تحریمها در تاریخ» خواند.
وی در ادامه گفت که او به این دلیل به شماری از کشورها در رابطه با خرید نفت از ایران معافیت موقت داده است که قیمت جهانی نفت پایین بماند.
آقای ترامپ بازار نفت را «بسیار شکننده» توصیف کرد و اظهار داشت: «من نمیخواهم که قیمت نفت را تا صد دلار برای هر بشکه بالا ببرم».
وی همچنین بار دیگر به انتقاد از سازمان اوپک پرداخت و آن را یک نهاد «انحصاری» در حوزه نفت نامید.
هشت کشور چین، هند، ژاپن، کره جنوبی، ترکیه، ایتالیا، یونان و تایوان از تحریمهای نفتی ایران به طور موقت معاف شدهاند.
«موضعگیری قوی درباره قتل خاشقجی؛ هفته آینده»
رئیسجمهوری آمریکا همچنین گفت که او در رابطه با قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد عربستانی، مشغول رایزنی با کنگره ایالات متحده، ریاض و آنکارا است تا ماجرا حلوفصل شود.
آقای ترامپ گفت: «تا هفته آینده دیدگاه بسیار قاطعتری درباره این موضوع خواهم داشت».
شماری از اعضای کنگره آمریکا خواستار مجازات عربستان سعودی به خاطر قتل آقای خاشقجی در کنسولگری این کشور در استانبول ترکیه شدهاند.
ریاض می گوید که این قتل کار «عناصر خودسر» بوده و از بازداشت ۱۸ نفر به این اتهام خبر داده است. آنکارا خواستار محاکمه این افراد در خاک ترکیه شده ولی عربستان این درخواست را رد کرده است.
اوباما: این انتخابات آغاز راه بود
در همین حال، باراک اوباما، رئیسجمهوری سابق ایالات متحده، به پیروزی دمکراتها در انتخابات میاندورهای کنگره «افتخار کرد» و در عین حال هشدار داد که مبارزه برای اصلاحات بیشتر، تازه آغاز شده است.
آقای اوباما در واکنش به نتایج این انتخابات که حکایت از شکاف عمیق میان دو حزب اصلی آمریکا و حامیانشان داشت، گفت: «کار ما ادامه پیدا میکند. تغییراتی که ما به آن نیاز داریم تنها با یک انتخابات حاصل نمیآید، اما این انتخابات آغاز راه بود. شب گذشته رایدهندگان در سراسر کشور آن را آغاز کردند».
وی افزود: «امید دارم که این راه ادامه بیابد. ما به ارزشهایی بازخواهیم گشت که در زندگی عمومی خود به عنوان یک آمریکایی انتظارشان را داریم: صداقت، آداب و اصول، مصالحه و به پا خاستن به خاطر دیگری، نه آن که به خاطر تفاوتهایمان از هم جدا شویم، بلکه به واسطه یک آرمان مشترک با هم پیوند مییابیم».
باراک اوباما سپس عنوان کرد که اکنون به ناگزیر همه حواسها متوجه پیروزی دمکراتها در مجلس نمایندگان است، اما او از هواداران خود میخواهد نشان دهند چگونه میتوان این دستاورد را حفظ کرد: «با رقابت در مناطقی که ما برای مدتها نمیتوانستیم در آنجا رقابت کنیم، و با انتخاب شمار بیسابقه زنان و سربازان جوان اما با تجربهای که در عراق و افغانستان بودهاند، موج بزرگ نمایندگان گروههای اقلیت و شمار بسیار رهبران برجسته جوان».
رئیسجمهوری سابق آمریکا در نهایت گفت: «هر چه آمریکاییها بیشتر رای بدهند، شمار بیشتری از رهبران منتخب ما مردمیتر خواهند بود».