وزارت خارجه آمریکا با تاکید بر «تهدیدهای جدی» ناشی از ایران به ویژه برای اسرائیل، از اجرایی شدن کمکهای نظامی ۳۸ میلیارد دلاری آمریکا به اسرائیل برای «تضمین برتری نظامی» این کشور بر رقیبان بالقوهاش در این «منطقه ناپایدار» خبر داد.
دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، روز سهشنبه، دهم مهرماه، در بیانیهای از دولت و کنگره آمریکا بابت این کمک نظامی قدردانی کرد.
این بسته همزمان با آغاز سال مالی جدید آمریکا از دوشنبه اول اکتبر، ۹ مهر، اجرایی شد و یک دوره ده ساله تا آخر سپتامبر ۲۰۲۷ را در بر خواهد گرفت.
این بزرگترین بسته کمکهای نظامی آمریکا به یک کشور دیگر تاکنون محسوب میشود.
به گزارش روزنامه جروزالم پست، وزارت خارجه آمریکا در بیانیه ای، اسرائیل را «متحد ارزشمند و توانا» نامید و بر کمک به آن به ویژه برای رویارویی با «خطرات ایران» تاکید کرد.
این بیانیه می گوید، اسرائیل «با تهدیدهای جدی» در «منطقهای ناپایدار» روبهرو است و «حمایت دامنهدار ایران از گروههای تروریستی، که نه تنها قصد حمله به اسرائیل بلکه به منافع آمریکا را دارند» در صدر این تهدیدات است.
وزارت خارجه آمریکا افزود که اسرائیل همچنین در برابر «تهدید ناشی از گسترش سلاحهای بیثبات کننده» که «احتمال درگیری در منطقه را تشدید کرده» قرار دارد.
این بیانیه کمکها را «نمونهای از حمایت بیقید و شرط» و «بازتاب تعهد خلل ناپذیر رئیس جمهوری، دولت و مردم آمریکا نسبت به امنیت اسرائیل» توصیف کرده است.
وزارت خارجه آمریکا یادآور شد که مذاکرات برای تصویب این بسته کمکی در زمان دولت پیشین آمریکا انجام شد و «تعهدی دو حزبی (جمهوریخواهان و دموکراتها) است».
همزمان، آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع اسرائیل گفت که آمادگی نظامی کشورش در حال حاضر، از بعد از جنگ سال ۱۹۶۷، «سابقه نداشته است».
بسته کمکهای آمریکا که از این هفته اجرایی شده، شامل ۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار تامین نیازهای عمومی نظامی ارتش اسرائیل، از جمله خرید جنگ افزار از آمریکا، همراه با ۵۰۰ میلیون دلار یاری سالانه برای برنامه دفاع موشکی اسرائیل است.
طرحهای دفاع راکتی و موشکی اسرائیل چند لایه است؛ «گنبد آهنین»، «فلاخن داوید»، «پیکان ۲» و «پیکان ۳»، که آمریکا نیز در برخی از این طرحها سهیم است.
آمریکا از یک سال بعد از تشکیل اسرائیل، از طریق وام و کمکهای بلاعوض، این کشور را تقویت کرده است؛ این کمکها در طول این دوره ۶۹ ساله پیوسته رو به افزایش بوده است.
کمکهای نظامی سالانه سال ۱۹۸۵ به ۲.۵ میلیارد دلار و در دهه گذشته ۳.۴ میلیارد دلار رسید.
اسرائیل که از توافق هستهای آمریکا و پنج قدرت دیگر جهانی با ایران در تابستان ۲۰۱۵ شدیدا ناخشنود بود، موفق شد کمکهای نظامی را به میزان چشمگیری افزایش دهد و تضمین یک دوره ده ساله آن را نیز بگیرد.
باراک اوباما بسته کمکهای جدید به اسرائیل را در آخرین روزهای ریاست جمهوریاش و در حالی که دونالد ترامپ به ریاست جمهوری انتخاب شده بود، تایید کرد.
آمریکا همچنین براساس توافقهای پیشین، در دو سال گذشته هواپیماهای فوق پیشرفته اف-۳۵ را که تنها در اختیار ارتش آمریکا است، به اسرائیل داده است. انتقال این جنگندهها همچنان ادامه دارد.
مقامات اسرائیل صریحا گفته اند که اف-۳۵ها را برای دست برتر نظامی، از جمله در رویارویی احتمالی با ایران، گرفته اند.
آمریکا با وجود افزایش چشمگیر کمکها به اسرائیل، ۱۵ مرداد امسال از برجام خارج شد.
بدین ترتیب، اسرائیل هم از امتیازات نظامی بیشتر از آمریکا به خاطر «نگرانی» از برجام برخوردار شد و هم تاکید دارد که خروج آمریکا از برجام، اثرات مهلکی بر اقتصاد ایران گذاشته و این حکومت خصم اسرائیل را بشدت ضعیف کرده است.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، ۵ مهر امسال در سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد تاکید کرد که ایران را هنوز یک تهدید جدی برای کشورش می داند؛ وی گفت که «هرگز و هیچگاه نخواهد گذاشت ایران به توانایی هستهای برسد» و «به ایران در سوریه، لبنان، عراق و هر جای دیگر» ضربه خواهد زد.
دونالد ترامپ در روزهای گذشته در سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل و نیز دیدارها و نشست خبری در نیویورک بر «ایستادگی صد در صدی آمریکا در کنار اسرائیل» تاکید کرد.