محمدجواد ظریف به شبکه تلویزیونی الجزیره در نیویورک گفته است اگر آمریکا از برجام خارج شود ایران نیز این گزینه و سایر گزینهها را در اختیار دارد.
دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، برجام را «مایه شرمساری ایالات متحده» دانسته است و این در حالی است که قدرتهای اروپایی خواهان باقی ماندن آمریکا در این توافق هستند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، وزیر امور خارجه ایران روز پنجشنبه ششم مهرماه گفته است: «اگر واشینگتن تصمیم بگیرد که از توافق اتمی خارج شود، ایران نیز گزینه خروج از برجام و سایر گزینهها را در اختیار دارد».
شبکه تلویزیونی الجزیره این اظهارنظر آقای ظریف را در یک پست توئیتری فوری بازتاب داده است.
این شبکه پیشتر از وزیر خارجه ایران نقلقول کرده بود که اگر آمریکا از برجام خارج شود ایران نیز از آن خارج میشود. الجزیره ساعاتی بعد نقلقول خود را که منبع گزارش خبرگزاری رویترز قرار گرفته بود اصلاح کرد.
آقای ظریف افزوده است: «اگر واشینگتن به این توافق پایبند باشد در وضعیت بهتری قرار خواهد داشت».
اظهارات آقای ظریف درباره احتمال خروج ایران از برجام در صورت اتخاذ تصمیم مشابهی از سوی آمریکا، در حالی بیان میشود که مقامهای ایران پیشتر از احتمال ماندن در برجام در صورت پایبندی طرفهای اروپایی به این توافق خبر داده بودند.
شکست برجام میتواند منجر به مسابقه تسلیحاتی در منطقه خاورمیانه و تشدید تنشها در منطقه شود.
بر اساس توافق تیرماه سال ۱۳۹۴ میان ایران و شش قدرت جهانی شامل آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و بریتانیا همراه با آلمان، تهران پذیرفت بسیاری از فعالیتهای هستهای خود را متوقف کند. در مقابل تحریمهای بین المللی علیه جمهوری اسلامی تعلیق یا لغو شده است.
با این حال، از زمان روی کار آمدن رییسجمهوری جدید آمریکا در ژانویه امسال، سرنوشت برجام در هالهای از ابهام فرو رفته است چرا که دونالد ترامپ این توافق را «بدترین توافقی که تاکنون دیده است» توصیف کرده و باراک اوباما را به خاطر امضای آن به باد انتقاد گرفته است.
آقای ترامپ روز ۲۸ شهریور در نشست مجمع عمومی سازمان ملل در سخنانی، ضمن اینکه از ایران به عنوان کشوری «یاغی» نام برد، توافق هستهای با تهران را مایه «شرمساری» برای ایالات متحده دانست و گفت «فکر نمیکنم که از آخر آن خبر داشته باشید».
آمریکا میگوید ایران با برهم زدن صلح و ثبات در خاورمیانه و انجام آزمایشهای موشکی، «روح برجام» را نقض کرده است. تهران این ادعا را رد کرده و متقابلا واشینگتن را به نقض مفاد و روح برجام متهم کرده است.
دولت آمریکا هر روز ۹۰ روز یک بار باید در گزارش به کنگره ایالات متحده اعلام کند که آیا ایران به تعهدات خود در برجام پایبند بوده است یا نه. موعد گزارش بعدی، ماه اکتبر خواهد بود.
آقای ترامپ هفته گذشته گفت که تصمیم خود را در این زمینه گرفته است ولی حاضر نشد تا آن را اعلام کند.
کشورهای اروپایی موضع متفاوتی درباره برجام دارند و از آمریکا خواستهاند که از این توافق خارج نشود. رهبران چند کشور اروپایی میگویند که در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل در هفته گذشته با دونالد ترامپ در این زمینه صحبت کردهاند.
در خود آمریکا نیز مواضع متفاوتی در این زمینه به گوش میرسد. در حالی که دونالد ترامپ و نیکی هیلی، نماینده ایالات متحده در سازمان ملل، از مخالفان سرسخت این توافق هستند، برخی گزارشها حاکی است که رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه، خواستار «اعلام پایبندی ایران به برجام» توسط دولت ترامپ شده است.
ژنرال ژوزف دانفورد، رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا، نیز روز چهارم مهرماه با اشاره به اینکه ایران به توافق هستهای با شش قدرت جهانی پایبند بوده است، هشدار داد که خروج آمریکا از این قرارداد بر تمایل سایر کشورها برای امضای توافق با واشینگتن اثر خواهد گذاشت.