لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۲۸

گفت و گوی قدرت های بزرگ بر سر تحریم بیشتر ایران


نمایی از یکی از نشست های قبلی نمایندگان گروه پنج به علاوه یک برای گفت و گو در باره تشدید تحریم ها علیه ایران.(عکس: AFP)
نمایی از یکی از نشست های قبلی نمایندگان گروه پنج به علاوه یک برای گفت و گو در باره تشدید تحریم ها علیه ایران.(عکس: AFP)

نمايندگان شش قدرت بزرگ جهان روز جمعه در واشینگتن گردهم می آیند تا در باره تصمیم گیری برای دور چهارم تحريم ها عليه ايران گفت و گو و رایزنی کنند.


گزارش های رسیده حاکی است، در حالی که آمريکا و متحدان اروپایی اش؛ فرانسه، آلمان و بريتانيا خواستار اعمال تحريم های بيشتر عليه ايران به خاطر امتناع از تعليق فعاليت های هسته ای اش هستند، روسيه و چين خواهان موضع ملایم تری در این زمینه هستند.


شورای امنيت سازمان ملل متحد تاکنون سه دور قطعنامه تحريمی عليه ايران تصويب کرده است که در آنها از تهران خواسته شده است تا برنامه غنی سازی اورانیوم را به حال تعليق در آورد. اما ايران با اين خواسته مخالفت کرده است.


کشورهای غربی از برنامه هسته ای ايران و تلاش اين کشور برای توليد سلاح هسته ای نگرانند، اما تهران می گويد که برنامه هسته ای اش صلح آميز است.


نمايندگان کشورهای عضو گروه پنج به علاوه يک؛ آمريکا، بريتانيا، فرانسه، روسيه، چين و آلمان اميدوارند که در نشست روز جمعه و پيش از برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل متحد در هفته آینده استراتژی هماهنگی در مورد ايران در پیش گیرند.


بر اساس گزارش ها، قرار است نشست واشینگتن همچنین مقدمات بحث های مطرح در مذاکرات وزيران امور خارجه اين شش کشور را در حاشيه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک فراهم کنند.


يک مقام آمريکايی که خواست نامش فاش نشود، به خبرگزاری «رويترز» گفته است که موضوع اصلی نشست واشينگتن، صدور قطعنامه چهارم برای تحريم بيشتر ايران است، اما اين احتمال هم هست که از روسيه، چين و اتحاديه اروپا خواسته شود که همکاری بيشتری به عمل آورند.


وی افزود: در حال حاضر، بايد با اين واقعيت مواجه شويم که روسيه مشکل ماست. اما اين به معنای آن نيست که ما نمی توانيم با آنها (روس ها) کار کنيم، اما اين موضوع بايد امتحان شود.


  • « به دليل مواضع چين و روسيه، قطعنامه سازمان ملل متحد، اگر ما بتوانيم به توافقی در مورد آن دست يابيم، سمبوليک و بسيار ملايم خواهد بود.»
یک دیپلمات اروپایی

در همين حال، يک ديپلمات ارشد اروپايی گفت: هنگامی که روسيه از تاکتيک تاخير استفاده می کند، دشوار بتوان چين را متقاعد به پذيرش تحريم های بيشتر ايران کرد.


اين ديپلمات اضافه کرد: به دليل مواضع چين و روسيه، قطعنامه سازمان ملل متحد، اگر ما بتوانيم به توافقی در مورد آن دست يابيم، سمبوليک و بسيار ملايم خواهد بود.


وی گفت: چين با هر گونه تحريم های عمده مخالفت می کند و روسيه نيز با تحريم تسليحاتی مخالفت است.


در نتيجه، به گفته اين ديپلمات اروپايی، تنها شمار بيشتری از شرکت ها و اشخاص در فهرست تحريم قرار خواهند گرفت.


شان مک کورمک، سخنگوی وزارت امور خارجه آمريکا، گفت که مشخص نيست که نمايندگان شش کشور تا چه اندازه به توافق دست خواهند يافت. وی افزود که اين نشست احتمالا يک مشورت و تبادل نظر خواهد بود.


در اين ميان، برخی از ديپلمات ها و مقام های آمريکايی در خصوص حمايت سريع مسکو از صدور قطعنامه عليه ايران، حتی صدور يک قطعنامه ملايم، ترديد دارند. آنها می گويند که تنش های مسکو – واشينگتن پس از حمله نظامی روسيه به گرجستان در ماه گذشته ميلادی می تواند مشکل آفرين باشد.


هرچند، آقای مک کورمک در اين مورد گفت روسيه نمی خواهد به ايران اجازه دستيابی به سلاح هسته ای را بدهد.


در اين خصوص، يک ديپلمات گفت: بر اين اعتقاد است که روسيه همچنين نمی خواهد حمايت خود از گروه پنج به علاوه يک را قطع کند.


احمدی نژاد: عقب نشينی نمی کنيم


نشست روز جمعه در حالی برگزار می شود که محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری اسلامی ايران، روز پنجشنبه گفت: ايران از برنامه اتمی خود عقب نشينی نمی کند و تحريم ها هم کارساز نخواهد بود.


رييس جمهوری ايران گزارش تازه آژانس را تاييدی بر «صلح آميز» بودن برنامه هسته ای تهران دانست و گفت: «در گزارش اخير البرادعی، حق به طور کامل به ملت ايران داده شد و در گزارش نوشتند که به طور کامل قادر به راستی آزمايی فعاليت های هسته ای ايران هستيم.»


وی با رد تحريم های اعمال شده عليه جمهوری اسلامی ايران اظهار داشت: «در حال حاضر، صدها تاجر آمريکايی و غربی اصرار دارند که جنس به ايران بفروشند. اما ما شرط گذاشته ايم و امتناع می کنيم.»


محمد البرادعی، مدير کل آژانس بين المللی انرژی اتمی در تازه ترين گزارش خود اعلام کرد که ايران در زمينه بررسی فعاليت های نظامی – اتمی خود با اين نهاد همکاری نداشته است و «متاسفانه قادر نشده تا در زمينه مطالعات ادعايی و ساير مسائل باقی مانده در پرونده اتمی ايران که نگرانی های جدی ای را برانگيخته است، به پيشرفت واقعی دست يابد.»


آژانس بين المللی انرژی اتمی که خواستار افشای تمام جزئيات برنامه اتمی ايران است، پيشتر گفته بود، به برخی از اسناد دست يافته است که نشان می دهد جمهوری اسلامی مطالعاتی در زمينه استفاده از سانتريفوژهای پيشرفته برای غنی سازی سريع تر اورانيوم، آزمايش مواد منفجره و تحقيقات بر روی کلاهک های هسته ای که بر روی موشک سوار می شوند، انجام داده است.


جمهوری اسلامی ايران اين اسناد را «ساختگی» و ناشی از گزارش سازمان های اطلاعاتی غربی عنوان می کند.


آقای احمدی نژاد در سخنان خود گفته است: «نوشته اند ايران به ادعای آمريکا پاسخ نداده است. بله، ما قرار هم نيست به ادعاهای آمريکا پاسخ بدهيم. مقررات آژانس هم اجازه نمی دهد که ادعاهای يک کشور را عليه کشوری ديگر مطرح کند.»


رييس جمهوری ايران، تهديد به تحريم از سوی کشورهای غربی را «نشانه عجز تحريم کننده ها» عنوان کرد و گفت: «اين حرف ها را هم برای حفظ آبروی خودشان زده اند. دست ملت ايران پر است و اگر تصميم بگيرد مقابله به مثل کند، اين کار را با قدرت خواهد کرد.»


XS
SM
MD
LG