بازداشت سه فعال کارگری و احضار چند تن از فعالان کارگر در ايران در روزهای اخير با اعتراض اتحاديه های کارگری در جهان مواجه شده است.
ابراهيم مددی، نايب رييس هيئت مديره سنديکای کارگران شرکت واحد اتوبوس رانی تهران و حومه، يکی از اين بازداشت شدگان است.
وی بعد از ظهر روز شنبه در اداره کار شمال تهران، واقع در ميدان اقدسيه، توسط ماموران لباس شخصی بازداشت شد.
اين فعال کارگری از معدود کارگران اخراجی اين شرکت بود که ديوان عدالت اداری کشور با نقض حکم اخراج، به بازگشت به کار او رای داده بود.
آقای مددی قرار بود تا در ارتباط با رای جديد ديوان در جلسه روز شنبه هيئت حل اختلاف اداره کار شمال تهران شرکت کند.
پيش از آن نيز، محسن حکيمی، عضو کانون نويسندگان ايران و هيئت هماهنگی برای تشکيل اتحاديه های کارگری، و بيژن اميری، کارگر کارخانه پارس خودرو تهران، هفته گذشته به اتهام های نامعلوم بازداشت شده بودند.
در همين ارتباط، در کنار اين بازداشت ها، شماری از فعالان کارگری نيز احضار شده اند.
مهدی کوهستانی نژاد، مسئول آسيا و خاورميانه کنگره کار کانادا، در اين خصوص به « راديو فردا» گفت: « اخبار رسيده حکايت از آن دارد که برخی از فعالان کارگری، از جمله در سنديکای کارگران شرکت واحد اتوبوس رانی تهران و سنديکای کارگران هفت تپه برای بازجويی به وزارت اطلاعات احضار شده اند.»
وی اضافه کرد:« برخی از اين فعالان حاضر به اين کار نشده و خواستار احضاريه کتبی شده اند.»
به گفته آقای کوهستانی نژاد، دليل رد اين احضار توسط اين دسته از کارگران آن بوده که احضار شفاهی برخلاف قانون است.
« اين نخستين بار نيست»
ديويد کاکرافت، دبير کل فدراسيون جهانی کارگران حمل و نقل، روز شنبه با انتشار نامه ای، بازداشت های اخير و احضارهای تلفنی بی رويه توسط نهاد های امنيتی به فعالان کارگری را محکوم کرد.
- « برخی از فعالان کارگری، از جمله در سنديکای کارگران شرکت واحد اتوبوس رانی تهران و سنديکای کارگران هفت تپه برای بازجويی به وزارت اطلاعات احضار شده اند.»
مهدی کوهستانی نژاد، مسئول آسیا و خاورمیانه کنگره کار کانادا
دبير کل فدراسيون جهانی کارگران حمل و نقل در نامه خود نوشت: « اين نخستين بار نيست که مقام های ايرانی اقدامات ناعادلانه ای را عليه فعالان کارگری انجام می دهند».
آقای کاکرافت، همراه با کنفدراسيون بين المللی اتحاديه های کارگری، خواستار آزادی بی قيد و شرط فعالان کارگری از جمله منصور اسانلو، ابراهيم مددی، بيژن اميری، محسن حکيمی و فرزاد کمانگر شد.
آقای اسانلو، رييس هيئت مديره سنديکای کارگران شرکت واحد اتوبوس رانی تهران و حومه تابستان سال گذشته بازداشت و به اتهام اقدام عليه امنيت ملی به پنج سال زندان محکوم شد.
فرزاد کمانگر، معلم در شهر کامياران در استان کردستان، نيز به اتهام عضويت در حزب کارگران کردستان ترکيه، پ. کا.کا، توسط دادگاه انقلاب اسلامی به اعدام محکوم شده است.
همچنين کنفدراسيون سراسری کارگران بريتانيا در نامه ای به سفير جمهوری اسلامی ايران در لندن از بازداشت ابراهيم مددی، محسن حکيمی و بيژن اميری انتقاد کرد و خواستار آزادی هر چه سريعتر و بدون قيد و شرط آنان شد.
اين تشکل کارگری که حدود شش ميليون عضو دارد، اشاره کرد که اين حملات به فعالان کارگری برخلاف تعهداتی است که تهران در مورد احترام به تشکل يابی مورد تاکيد در اصول سازمان بين المللی کار، ای ال او، داده است.
تلاش دولت برای مقابله با اعتراضات کارگری
بازداشت ها و احضارهای روزهای گذشته در شرايطی انجام گرفته است که کارگران واحدهای صنعتی در مناطق گوناگون ايران، از جمله تهران و استان های اصفهان، خوزستان، بوشهر و کردستان، به مشکلات روز افزون معيشتی خود، همانند پرداخت نشدن چند ماه دستمزدشان، به اعتصاب و تجمع دست زده اند.
اين قبيل اعتراض های کارگری، بنا به گزارش رسانه ها و فعالان کارگری، در ساليان اخير شدت گرفته است.
در واکنش به اين اعتراضات، مقام های جمهوری اسلامی ايران، فعالان کارگری و ساير فعالان اجتماعی را ابزار نرم دشمن برای براندازی نظام توصيف کرده اند.
درهمين زمينه، اين فعالان به اتهام هايی مانند اقدام عليه امنيت ملی و تبليغ عليه نظام زندانی شده اند.
مهدی کوهستانی نژاد از اين سياست جمهوری اسلامی ايران انتقاد کرد و گفت:« واقعيت اين است که دولت جمهوری اسلامی هر گاه که توانسته، با فعالان کارگری برخورد کرده و آنان را تحت فشار قرار داده است.»
او اشاره کرد: « يکی از دلايل برخورد با اين فعالان آن است که تشکل های مستقل کارگری اين است که آنها رقيبی جدی برای تشکل های دولتی کارگری به حساب می آيند.»
اما دليل مهمتر به گفته آقای کوهستانی نژاد، آن است که « مقام های جمهوری اسلامی با ادامه سقوط بهای نفت و بدتر شدن وضعيت اقتصادی، خود را برای مواجهه با اعتراضات گسترده مردمی آماده می کنند و برخورد با فعالان کارگری را هم بايد در اين ارتباط ارزيابی کرد.»