رقابت های انتخاباتی هشت نامزد رياست جمهوری اسلامی ايران آغاز شده است.آيا در سخنان سعيد جليلی،محمد باقر قاليباف، محسن رضايی، محمد رضا عارف، حسن روحانی،محمد غرضی،علی اکبر ولايتی و غلامعلی حداد عادل برنامه مشخصی در مورد کارگران خوانده و يا شنيده ايد؟
البته اين نکته را بايد گفت که نامزدهای انتخابات رياست جمهوری در سخنان خود بارها قول ايجاد اشتغال و رفع معضل بيکاری را مطرح کرده اند.
اما به جز اين،آيا هيچيک از اين هشت نامزد رياست جمهوری به طور مثال، مطلبی در انتقاد از حداقل دستمزد ماهانه ۴۸۷ هزار تومانی گفته و قول داده اند که حقوق آنان را متناسب با نرخ واقعی تورم افزايش خواهند داد؟
بهنام ابراهيم زاده،فعال کارگری و حقوق کودکان، با اشاره به تبليغات محمود احمدی نژاد در سال ۱۳۸۴ در مورد بهبود وضعيت کارگران به راديو فردا می گويد:«اما در عمل ديديم که هيچ حرکت عملی برای بهبود وضع کارگران انجام نشد و جز فشار و سرکوب چيز ديگری نصيب کارگران نشد و می توان گفت که بيشترين تعداد بازداشت کارگران در دوره رياست جمهوری آقای احمدی نژاد انجام شد.»
او اضافه می کند که برنامه مشخصی در مورد کارگران از نامزدهای انتخابات نديده است.
قبل از سخنان آقای اراهيم زاده به موضوع حداقل دستمزد ماهانه کارگران اشاره شد.
همانطور هم که قبلا در برنامه های کارنامه از سوی فعالان کارگری و يا کارگران شنيده ايد،اين ميزان حقوق با حداقل هزينه ماهانه يک ميليون و ۵۰۰ هزار تومانی يک خانوار چهار نفره برابر نيست. اين در حاليست که برخی از اقتصاددانان بر اين باورند که حداقل هزينه يک خانوار چهار نفره در سال جاری باز هم افزايش خواهد يافت.
همانطور هم که قبلا در برنامه های کارنامه از سوی فعالان کارگری و يا کارگران شنيده ايد،اين ميزان حقوق با حداقل هزينه ماهانه يک ميليون و ۵۰۰ هزار تومانی يک خانوار چهار نفره برابر نيست. اين در حاليست که برخی از اقتصاددانان بر اين باورند که حداقل هزينه يک خانوار چهار نفره در سال جاری باز هم افزايش خواهد يافت.
جوانمير مرادی، رئيس هيئت مديره انجمن صنفی کارگران فلزکار و برق کرمانشاه،
با اشاره به افزايش قيمت ها در ماه های اخير به ويژه در چند هفته اخير می گويد:«امسال با توجه به اين که بحران اقتصادی در ايران شدت بيشتری گرفته و تورم نسبت به سال های پيش چندين برابر شده است، افزايش حداقل دستمزدی که تعيين کردهاند به هيچ وجه کفاف زندگی کارگران را حتی در حد سال گذشته هم نمیدهد.»
اما صرف نظر از اين مشکل،آيا ميليون ها کارگر ايرانی با مشکلات ديگری مواجهند يا خير؟
يکی از مشکلات پيش روی کارگران،افزايش قيمت ها و گرانی اقلام مورد نياز آنها است. بهروز خباز،فعال کارگری،مقيم سوئد، به راديو فردا می گويد:«اين مشکل در حالی زندگی خانواده های کارگری را تحت تاثير قرار داده که پس از آغاز سال نو تاکنون،شاهد افزايش بيش از پيش قيمت ها بوده ايم. »
نبود امنيت شغلی، از نگاه آقای خباز، يکی ديگر از مشکلات کارگران در حال حاضر است.
او عقيده دارد:«به واسطه تعطيلی کارخانه ها و اخراج کارگران،اين موضوع به مشکل حادی برای کارگران تبديل شده است و اين در حاليست که حدود ۶۰ درصد قراردادهای کار سفيد امضا هستند.»
در اين ميان،تشکل های کارگری به مشکلات ديگری اشاره کرده اند. از جمله تبعيض ميان کارگران مرد و زن،قراردادهای موقت کار،افزايش تعداد کودکان کار به دليل اخراج های بی رويه و افزايش مشکلات اقتصادی خانواده ها و افزايش ميزان مرگ و مير ناشی از حوادث ضمن کار.
علاوه بر اين، فعالان کارگری به خارج بودن کارگاه های کمتر از ۱۰ کارگر از شمول قانون کار و ممنوع بودن اعتصاب و فشارهای امنيتی – قضايی بر تشکل های مستقل کارگری معترضند.
در اين ميان،بايد ديد تا زمان برگزاری انتخابات رياست جمهوری در روز ۲۴ خرداد،هشت نامزد رياست جمهوری تا چه اندازه در مورد اين مشکلات سخن خواهند گفت.
آقای ابراهيم زاده به اين پرسش که مهمترين خواسته های کارگران در اين شرايط چيست،پاسخ می دهد:«حذف شرکت های پيمانکاری،برخورداری از يک زندگی انسانی،لغو قراردادهای موقت و سفيد امضا،امنيت شغلی و احترام به حق اعتراض و اعتصاب و نيز فعاليت آزادانه تشکل های کارگری.»
او اشاره می کند که کارگران برای رسيدن به اين خواسته ها بايد به نيروی خود تکيه کنند و متشکل شوند.
عليرضا نوايی، از اتحاد بين المللی در حمايت از کارگران ايران، مقيم پاريس، نيز در اين مورد به راديو فردا می گويد: «اولين خواست کارگران، داشتن تشکل های مستقل است» و اضافه می کند:«دريافت دستمزدی متناسب با هزينه زندگی،داشتن شغل،پرداخت به موقع دستمزدها، ممنوع کردن پرداخت حقوق پايين تر از حداقل دستمزد و قراردادهای دائم کار از ديگر خواسته های کارگران هستند.»
پای صحبت شنوندگان
يکی از بازنشستگان شرکت ملی فولاد برای ما نوشته است که حقوق بازنشستگان را هميشه با چند ماه تاخير پرداخت می کنند.
او با انتقاد از اين وضع پرسيده است: آيا سزاوار است که حق ما به سوريه و فلسطين داده شود؟
شنونده ديگری نوشته است که وزارت علوم حق عائله مندی و پاداش عيدی بازنشستگان دانشگاه های فنی وحرفه ای سراسر ايران را پرداخت نکرده است.
يک کارگر نيز برای ما نوشته است که انتخابات، بازی هست و اضافه کرده که همه نامردهای تاييد شده يکسان هستند.
آشنايی با قانون تامين اجتماعی
ﮐﺎرﻓﺮﻣﺎﯾﺎﻧﯽ ﮐﻪ ﺣﻖ ﺑﯿﻤﻪ ﻗﻄﻌﯽ ﺷﺪه ﺑﯿﻤﻪﺷﺪﮔﺎن را ﻇﺮف يک ﻤﺎه ﭘﺲ از اﺑﻼغ آن، از ﻃﺮف ﺳﺎزﻣﺎن تامين اجتماعی ﻧﭙﺮدازﻧﺪ ﯾﺎ ﺗﺮﺗﯿﺒﯽ ﺑﺮای ﭘﺮداﺧﺖ آن، ﺑﺎ ﻣﻮاﻓﻘﺖ اين ﺳﺎزﻣﺎن،انجام ﻧﺪﻫﻨﺪ ﺑﻪ پرداخت دو ﺑﺮاﺑﺮ ﺧﺴﺎرات ﻣﺬﮐﻮر ﻣﺤﮑﻮم ﺧﻮاﻫﻨﺪ ﺷﺪ.
***
شما می توانيد مشکلات خود و يا نظرتان درباره برنامه کارنامه را با آدرس kar@radiofarda.com يا شماره تلفن ۰۰۴۲۰۲۲۱۱۲۲۱۱۲ در ميان بگذاريد.