مسجد الاقصی در شرق بیت المقدس، اورشلیم، جمعه ششم مرداد شاهد حضور دهها هزار فلسطینی بود که برای برگزاری نماز وارد مسجد الاقصی شدند.
هر چند گزارش ها حاکی است که نماز جمعه، پس از دو هفته بحران با آرامش نسبی برگزار شده، اما حضور صدها پلیس و نیروی امنیتی اسرائیلی در اطراف الاقصی و محلهها و دهکدههای فلسطینی شرق بیتالمقدس نشان نگرانی شدید اسرائیل از تکرار ناآرامیها بود.
فرماندهی پلیس اورشلیم پیشاپیش گفته بود، آسیبی که فلسطینیان از تکرار اغتشاشات خواهند دید، بیشتر از اسرائیل خواهد بود.
به گزارش رسانههای اسرائیل، پلیس این کشور به خاطر نگرانی از تشدید بحران در جریان نماز جمعه ششم مرداد، ورود مردان فلسطینی زیر پنجاه سال را به محوطه الاقصی ممنوع کرده بود هر چند که ورود زنان فلسطینی به الاقصی محدودیتی نداشت.
«حرم شریف» شامل مسجد الاقصی و قبه الصخره سومین مکان مذهبی مهم برای مسلمانان جهان، از سوی یهودیان نیز با عنوان «تپه معبد مقدس» مورد حساسیت و تقدس است.
با وجود آرامش نسبی تا پایان نماز جمعه در الاقصی، رسانههای اسرائیل و فلسطینیان از درگیری در نقاط مختلف کرانه باختری میان تظاهرکنندگان فلسطینی با نیروهای امنیتی اسرائیل خبر میدهند.
نماز الاقصی در حالی برگزار شد که فلسطینیان پنجشنبه پنجم مرداد «پیروزی» خود را در وادار کردن اسرائیل به لغو تدابیر امنیتی در الاقصی، جشن گرفتند ولی ورود هزاران تن آنها به الاقصی به درگیری شدید برخی از آنها با نیروهای اسرائیلی انجامید.
واکنش نظامیان اسرائیلی در توسل به شلیک گلولههای لاستیکی و نارنجکهای شوککننده به سنگپرانان در رخدادهای پنجشنبه، به زخمی شدن دهها تن و بازداشت بیش از ۱۳۰ نفر منجر شده بود.
بحران جدید بر سر الاقصی از جمعه ۲۳ تیر دستکم شش کشته در طرف فلسطینی و سه کشته در میان اسرائیلیان بر جای نهاده است.
محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، از یک هفته بعد از آغاز این بحران، همه تماسها با اسرائیل را قطع کرده و با وجود اعلام «پیروزی» در پایداری بر خواستههای فلسطینیان در مورد الاقصی، هنوز دستوری برای از سرگیری همکاریها با اسرائیل صادر نکرده است.
در این میان، مناسبات میان اسرائیل با شماری از کشورهای عرب، از جمله اردن که متولی الاقصی است، در جریان درگیریهای ۱۵ روز گذشته الاقصی متشنج شده است.
صدها تظاهرکننده در اردن جمعه ششم مرداد در نزدیکی سفارت اسرائیل در امان خواهان لغو پیمان صلح ۲۳ سال پیش این کشور با اسرائیل شدند.
سفیر اسرائیل در اردن از چند روز پیش به اورشلیم بازگشته، و اردن همزمان گفته است تا اسرائیل یک محافظ امنیتیِ عامل قتل دو اردنی را که همراه با سفیر به اسرائیل رفته محاکمه نکند، سفیر اسرائیل نیز حق بازگشت به امان را ندارد.
همزمان، عمکرد بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل در مدیریت بحران الاقصی، افزون بر آنکه بر اساس نظرسنجیها مورد انتقاد بیش از دو سوم اسرائیلیها قرار گرفته، سیاستمداران تندروتر در جناح راست را به بیان انتقادهای شدید از او کشانده و موقعیت او را در صحنه سیاست داخلی اسرائیل لرزان کرده است.
سیاستمداران احزاب میانه و چپ اسرائیل نیز در روزهای گذشته از آقای نتانیاهو انتقاد کردهاند که به توصیههای سازمان امنیت داخلی اسرائیل بیتوجهی کرد و موجب تشدید بحران الاقصی شد.