وزارت خارجه ایران سفرای بریتانیا و آلمان را احضار و این کشورها را به حمایت از «ترور، اغتشاش و اعمال تحریمهای غیرقانونی علیه شماری از اتباع ایران» متهم کرد.
این وزارتخانه در اطلاعیهای که روز شنبه ۱۹ آذر ماه، همزمان با روز جهانی حقوق بشر منتشر شده است، واکنش مقامات بریتانیایی نسبت به سرکوب خونین معترضان در ایران را «مداخلهجویانه» و به مثابه حمایت آنها از «ترور و اغتشاش» در کشور نامیده است.
وزارت خارجه ایران عنوان کرده که در این رابطه سایمون شرکلیف، سفیر بریتانیا در تهران، به این وزارتخانه احضار شده است.
این احضاریه در آستانه دور جدید تحریمهای اتحادیه اروپا علیه عوامل سرکوب اعتراضات مردمی ایران که انتظار میرود روز دوشنبه اعمال شود، انجام شده است.
وزارت خارجه ایران در اطلاعیه خود گفته که به آقای شرکلیف تاکید شده «تلاش بریتانیا و رسانههای لندننشین و دولتی آن کشور برای دمیدن تنفس مصنوعی در اغتشاشات راه به جایی نمیبرد و نتیجهای جز افزایش نفرت مردم ایران از تداوم سیاستهای ضد ایرانی آن کشور نخواهد داشت.»
مقامات جمهوری اسلامی از اعتراضات در ایران به عنوان «اغتشاش» نام میبرند و در عین حال کشورهای دیگر را متهم میکنند که به اعتراضات مردمی در کشور دامن میزنند.
بریتانیا روز جمعه ۱۸ آذر در اعتراض به اجرای حکم محسن شکاری، نخستین معترض اعدامشده در جریان تظاهرات ضدحکومتی در ایران، بلندپایهترین دیپلمات جمهوری اسلامی در لندن را احضار کرد و خواهان توقف احکام اعدام علیه معترضان و پایان خشونت علیه مردم ایران شد.
وزارت خارجه ایران در اطلاعیه دیگری از اظهار هانس اودو موتسل سفیر آلمان در تهران خبر داده و مقامات آلمانی را نیز به اتخاذ «مواضع حمایتآمیز از آشوب و اغتشاش و بیثباتی در ایران» متهم کرده است.
این اطلاعیه انتقادهای مقامات آلمانی از سرکوب خونین اعتراضات در ایران را «اظهارات مداخلهجویانه» نامیده است.
آلمان به همراه بریتانیا و کشورهای غربی و همچنین نهادهای حقوق بشری از سرکوب خونین معترضان در ایران به شدت انتقاد کرده است.
روز گذشته آلمان نیز سفیر جمهوری اسلامی در برلین را در پی اجرای اولین حکم اعدام محسن شکاری احضار کرد.
اعدام محسن شکاری با موجی از انتقادها در غرب و نهادهای حقوق بشری، همچنین سازمان ملل مواجه شده است.