لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۰۳

ابراز مخالفت پاپ فرانسیس با تصمیم ترامپ درباره اورشلیم


 پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان
پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان

تنها ساعاتی پیش از سخنرانی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، در مورد به رسمیت شناختن اورشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل، پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان خواهان حفظ حرمت وضعیت کنونی این شهر شد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، پاپ فرانسیس روز چهارشنبه، ۱۵ آذرماه، در بار عام هفتگی در برابر هزاران تن از مسیحیان کاتولیک در واتیکان تاکید کرد که بیت المقدس شهری منحصر به فرد و دارای تقدس برای یهودیان، مسیحیان و مسلمانان است و باید جایگاه خاص آن در صلح و آرامش حفظ شود.

سخنان پاپ در حالی بیان شد که، بر اساس گزارش کاخ سفید، قرار است آقای ترامپ روز چهارشنبه در یک سخنرانی در واشینگتن، با اعلام تغییر سیاست چند دهه پیشین آمریکا در مورد اورشلیم، با به رسمیت شناختن این شهر به عنوان پایتخت اسرائیل، روند انتقال آتی سفارت آمریکا از تل آویو به اورشلیم را کلید بزند.

اما پاپ فرانسیس ساعاتی مانده به موعد سخنرانی دونالد ترامپ گفت، بر اساس قطعنامه‌های سازمان ملل هر انسانی باید وضعیت کنونی حاکم بر اورشلیم را محترم بشمارد.

رهبر کاتولیک‌های جهان افزود که «عمیقا نگران اوضاع است» و «از پروردگار می طلبد که سرزمین مقدس، خاورمیانه و همه جهان مصون بماند و با غلبه خردمندی و هوشمندی بر امور، از بروز تنش‌های جدید جلوگیری شود تا باری بر نزاع های کنونی دنیا افزوده نشود».

پاپ تاکید کرد که جهان در وضعیت کنونی نیز شاهد تنش های بسیار و نزاع های بی رحمانه است و نباید به تنشی دیگر دامن زد.

واتیکان، متولی بخشی از اماکن مقدس مسیحی در اورشلیم، شهری که از جمله کلیسای قبر عیسی مسیح در آن قرار دارد، از راهکار دو کشوری (لزوم استقلال کشوری برای فلسطینیان در جوار اسرائیل) پشتیبانی می‌کند.

فلسطینیان با حمایت جامعه جهانی می گویند شرق بیت المقدس باید پایتخت کشور فلسطین باشد.

واتیکان در سال ۲۰۱۲ نیز خواهان تضمین جهانی برای حفظموقعیت ویژه اورشلیم و رعایت آزادی مذاهب در آن شده بود.

پاپ فرانسیس در سفر سال ۲۰۱۴ به اورشلیم نیز، ضمن تاکید بر لزوم دسترسی آزاد پیروان یهودیت، مسیحیان و مسلمانان به اماکن مقدسه در این شهر، خواهان کنار گذاشتن خشونت و تعصب شده بود.

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، که از قصد رئیس جمهوری آمریکا در مورد بیت المقدس ابراز نگرانی عمیق کرده روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه در ادامه تماس‌های خود با شمار زیادی از رهبران جهان، از جمله پاپ فرانسیس، خواهان آن شد که در ساعات باقیمانده تا موعد اعلامیه دونالد ترامپ، برای تغییر نظر وی تلاش کنند.

در همین زمینه ترزا می، نخست وزیر بریتانیا، روز چهارشنبه تاکید کرد که تلفنی مذاکراتی فوری با رئیس جمهوری آمریکا خواهد داشت.

اتحادیه عرب نیز چهارشنبه اعلام کرد که نشست اضطراری دیگری را برگزار می کند تا موضع قاطع کشورهای عضو اتحادیه را به آگاهی آمریکا خواهد رساند.

حسام زولموت نماینده سازمان آزادیبخش فلسطین در واشینگتن چهارشنبه بیانیه دونالد ترامپ در مورد بیت المقدس را «خنجر زدن» به روند تلاش های صلحی نامید که دولت خود او آغاز کرده و فلسطینیان برای همکاری ابراز آمادگی کرده بودند.

به گزارش رسانه های فلسطینی، نماینده ساف در واشینگتن افزود، تشکیلات خودگردانی در اعتراض به آمریکا، همه تماس های خود را با دولت ترامپ در مورد تلاش های صلح اسرائیلی- فلسطینی به حال تعلیق درمی‌آورد.

فلسطینیان در اعتراض به بیانیه پیش روی دونالد ترامپ درمورد بیت المقدس، در گام نخست سه روز را به عنوان «روز خشم» اعلام کرده و گفته اند که تظاهرات اعتراضی بزرگ آنها جمعه، پس فردا، در شرق بیت المقدس و سراسر کرانه باختری و باریکه غزه برگزار می‌شود.

در همین حال رسانه های اسرائیل روز چهارشنبه خبر دادند که چند کشور دیگر نیز تماس های مشابه با وزارت خارجه اسرائیل داشته و از قصد آمریکا پشتیبانی کرده اند.

رسانه های اسرائیل از جمله ادعا می کنند که رودریگو دوترته، رئیس جمهوری فیلیپین، و همچنین دولت راستگرای مجارستان در تماس با وزارت امور خارجه اسرائیل، گفته اند که آنها نیز احتمال انتقال سفارت خود از تل آویو به اورشلیم را بررسی می کنند تا حمایت خود را از آمریکا و اسرائیل بیان کرده باشند.

بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل چهارشنبه در اشاره تلویحی به بیانیه آتی دونالد ترامپ گفت: امشب «فرصت مهم و تازه» به «هویت ملی تاریخی ملت یهود» داده می شود.

در این میان، نیروهای امنیتی اسرائیل برای رویارویی با خشونت های احتمالی، به‌ویژه در بیت المقدس به حالت آماده باش درآمده اند.

XS
SM
MD
LG