یک روز پس از حمله موشکی سپاه پاسداران به اربیل، مرکز اقلیم کردستان عراق، رسانههای اسرائیل گزارش دادهاند که مقامهای اسرائیلی از اینکه ایران به «اهداف آمریکایی» حمله میکند اما آمریکا واکنشی نشان نمیدهد، «مضطرب» شده است.
وبسایت خبری اسرائیلی وای.نت روز دوشنبه، ۲۳ اسفند، نوشت «کاروانی» از مقامات ارشد امنیتی و نظامی اسرائیل که این روزها راهی آمریکا شده، این نگرانی را با مقامات آمریکا در میان میگذارد.
بر اساس این گزارش، ژنرال هرتزی لوی، معاون ستاد ارتش، ژنرال آهارون حلیوه، رئیس سازمان اطلاعات نظامی ارتش، و رونن بار، رئیس سازمان امنیت اسرائیل، در شمار مقاماتی هستند که برای دیدار و گفتوگو با مقامهای آمریکایی به واشینگتن رفتهاند.
بهنوشته وای.نت، حمله موشکی ایران به اربیل عراق دومین حمله از این دست علیه «اهداف آمریکایی» در منطقه بوده که با «بیعملی آمریکا» روبهرو شده است.
وندی شرمن، معاون وزیر خارجه آمریکا، در گفتوگوی روز ۲۲ اسفند با شبکه فاکسنیوز گفت ارزیابی آمریکا این است که موشکهای سپاه پاسداران برای حمله به اهداف آمریکایی شلیک نشده بود.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، نیز تأکید کرده که آمریکا تجهیز عراق و منطقه اقلیم کردستان به سامانههای موردنیاز برای دفاع هوایی به منظور مقابله با حملات احتمالی آتی از نوع حملات موشکی را بررسی میکند.
اما به نوشته وای.نت و بر اساس گزارش شبکههای تلویزیونی اسرائیل، با وجود همکاری امنیتی خوب میان اسرائیل و آمریکا و حفظ منافع منطقهای، اسرائیل از «کوتاه آمدن» آمریکا در قبال ایران در منطقه نگران است.
در پی اصابت ۱۲ فروند موشک سپاه پاسداران به مکانی در اربیل عراق در روز ۲۲ اسفند، این گمانهزنی ابتدا در رسانههای اسرائیل و منطقه مطرح بود که این رویداد واکنشی به رویداد روز ۱۶ اسفند در سوریه در ارتباط با کشته شدن دو سرهنگ پاسدار در جریان حمله هوایی منتسب به اسرائیل بوده است.
برخی رسانههای اسرائیل نوشتند که چون عملیات «انتقامگیری پیشین ایران از اسرائیل» ناکام بوده، جمهوری اسلامی بهتلافی کشته شدن افسران سپاه در حومه دمشق، عراق را هدف قرار داده است.
سپاه پاسداران هفته گذشته در بیانیهای در همین زمینه تأکید کرد که اسرائیل «تاوان جنایت خود را خواهد داد».
سپاه با پذیرش مسئولیت شلیک موشکی به عراق، آن را علیه «پایگاههای صهیونیستها» در اقلیم کردستان عنوان کرده و مدعی شده که «مرکز راهبردی توطئه و شرارت» مرتبط با اسرائیل را هدف گرفته است.
خبرگزاری تسنیم، که به سپاه پاسداران نزدیک است، بهنقل از «یک منبع آگاه» گفته است که برخی «شرارتهای اخیر صهیونیستها علیه ایران از خاک عراق صورت گرفته و به همین دلیل سپاه قصد داشت این رژیم را در همان خاک نیز تنبیه کند».
شبکه لبنانی المیادین، که با ایران همسوست، جزئیات بیشتری ارائه کرده و گفته است که حملات پهپادی ماه گذشته علیه اهداف جمهوری اسلامی ایران در استان کرمانشاه با اعزام پهپادهایی از خاک اقلیم کردستان عراق صورت گرفت.
گزارشهای تأییدنشده، از جمله در کانالهای تلگرامی در منطقه، مدعی حمله پهپادی منتسب به اسرائیل علیه یکی از قرارگاههای سپاه پاسداران در استان کرمانشاه در هفته آخر بهمن بود.
سایت نورنیوز، وابسته به شورای عالی امنیت ملی ایران، نیز تأیید کرد که «در محل نگهداری روغن موتور و مواد قابل اشتعال در یکی از مقرهای سپاه در استان کرمانشاه آتشسوزی رخ داده» که همان روز، ۲۵ بهمن، «مهار شد». جمهوری اسلامی به حمله احتمالی پهپادی به این مقر اشاره نکرده بود.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران، نیز روز ۲۳ اسفند گفت که اسرائیل «بارها از داخل خاک عراق برای ایران ناامنی ایجاد کرده است».
روزنامه اسرائیلی هاآرتص، روز ۲۳ اسفند نوشته است که «نبرد پنهانی پهپادی اسرائیل و ایران که بهویژه در پنج سال گذشته در جریان بوده، اکنون با حمله موشکی سپاه پاسداران به عراق علنی شده است».
بهنوشته هاآرتص، «برخی از ضرباتی که این دو دشمن رد و بدل میکنند، از نگاهها پنهان است و برخی از آنها پس از مدتی منتشر میشوند، اما در صحنه عمل، دو کشور پنج سال است که مستقیم با یکدیگر درگیر شدهاند و روشن است که این روند رو به تشدید است».
اسرائیل به ادعای وجود مقرهایی متعلق موساد یا نظامیان اسرائیلی در مناطق کردنشین شمال عراق واکنش نشان نداده، اما مقامات اقلیم کردستان این امر را رد کردهاند.
بهگزارش شبکه تلویزیونی کردی «رووداو» از اربیل، امید خوشناو، فرماندار این استان، گزارشهای مرتبط با وجود «پایگاههای اسرائیلی» در این منطقه را «بیاساس» نامید.
دولت عراق سفیر ایران در بغداد را در اعتراض به حمله موشکی سپاه احضار کرده و نخستوزیر عراق نیز این حمله را «تهاجم به امنیت مردم عراق» توصیف کرده است.