وزیر خارجه سابق آمریکا روز دوشنبه ۲۶ اردیبهشت در بازدید از اردوگاه «اشرف ۳» در آلبانی، که محل استقرار اعضای باقیمانده سازمان مجاهدین خلق است، گفت: «رژیم» جمهوری اسلامی ایران در ضعیفترین موقعیت خود طی «دهها سال» گذشته قرار دارد.
بر اساس گزارش مطبوعاتی سازمان مجاهدین خلق، مایک پومپئو در این بازدید که پنج ساعت طول کشید، در دیدار با مریم رجوی رهبر این تشکیلات گفته که ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری اسلامی ایران، «همین حالا هم شکست خورده است» و «او نتوانسته است قیامها در ایران را سرکوب کند یا روح شرافتمندانه مخالفت را در درون مردم ایران بشکند».
آقای پومپئو ۱۹ تیر پارسال که هنوز سمت وزیر خارجه آمریکا را برعهده داشت نیز در پیامی به یک نشست سازمان مجاهدین خلق در تیرانا، پایتخت آلبانی، گفته بود که جمهوری اسلامی ایران اکنون در «ضعیفترین» و «بحرانیترین» شرایط خود از آغاز موجودیت این نظام قرار گرفته است.
بر اساس گزارش مطبوعاتی سازمان مجاهدین خلق، مریم رجوی در دیدار روز دوشنبه با وزیر خارجه سابق آمریکا، گفته است: «مردم و مقاومت سازمان یافته آن» پارامتری است که «چهار دهه در سیاست غرب فراموش شده و ملایان را به آستانه بمب اتمی رسانده است».
سازمان مجاهدین خلق که اکنون به عنوان یکی از گروههای مخالف حکومت جمهوری اسلامی شناخته میشود، در آخرین دهه حکومت سلطنتی ایران فعالیت خود را آغاز کرد. اين سازمان از انقلاب بهمن ۵۷ به رهبری آیتالله روحالله خمینی حمایت کرد اما به فاصله کوتاهی پس از روی کار آمدن نظام جمهوری اسلامی، به صف مخالفان آن پیوست و کارزار مسلحانهای را برای سرنگونی آن آغاز کرد.
در عین حال این سازمان برای چند دهه به دلیل اقداماتی از جمله «نقش داشتن در قتل شهروندان ايالات متحده در ايران در دهه ۱۹۷۰» و نیز «حمله در خاک آمريکا در سال ۱۹۹۲»، در فهرست گروههای تروریستی ایالات متحده قرار داشت، اما وزارت خارجه آمریکا در سال ۲۰۱۲ با تأکید بر اینکه این اقدامات را «فراموش يا از آنها چشم پوشی نکرده است»، از خروج سازمان مجاهدین از این فهرست خبر داد.
در حالی که جمهوری اسلامی بسیاری از اقدامات خرابکارانه و ترورهای سیاسی دهه ۱۳۶۰ را به این گروه و هوادارانش منتسب میکند، چند هزار نفر از اعضا و هواداران این گروه نیز در درگیریهای دهه شصت، و نیز اعدامهای گسترده مخالفان در تابستان سال ۶۷ کشته شدهاند.
این گروه در زمان جنگ ایران و عراق نیز بسیاری از هواداران خود را در اردوگاهی در نزدیکی بغداد مستقر کرد که این موضوع و حمایت مستقیم صدام حسین از این گروه، آنها را به گروهی مناقشهبرانگیز در ایران بدل کرده است. در سال پایانی جنگ هشت ساله نیز این سازمان، عملیات فروغ جاویدان یا آن طور که جمهوری اسلامی از آن یاد میکند «مرصاد» را علیه جمهوری اسلامی ترتیب داد، که پس از تصرف شهرهایی در استانهای غربی ایران، به شکست انجامید.