لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۵۹

رأی بالای نامزدهای دست راستی، انتخابات ریاست جمهوری رومانی را به دور دوم کشاند


کالین جورجسکو و النا لاسکونی دو نامزد دست راستی راه‌یافته به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری رومانی
کالین جورجسکو و النا لاسکونی دو نامزد دست راستی راه‌یافته به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری رومانی

با شمارش تقریباً کامل همۀ آرای انتخابات ریاست جمهوری رومانی، یک نامزد تندروی دست راستی و منتقد سرسخت پیمان ناتو به همراه رهبر حزب راست میانۀ این کشور به دور دوم راه یافتند.

در پایان انتخابات روز یکشنبه چهارم آذرماه، کالین جورجِسکو نامزد راست افراطی و متمایل به روسیه با کسب ۲۲.۹ درصد آرا در صدر ایستاد و النا لاسکونی هم با ۱۹.۱۶ درصد آرا بالاتر از مارچِل چولاکو نخست‌وزیر فعلی قرار گرفت.

این دو باید در روز ۱۸ آذرماه، در رقابتی رودررو تکلیف رئیس جمهور بعدی رومانی را روشن کنند.

اقبال بالای رومانیایی‌ها به نامزدهای دست راستی، به خودی خود نشانه‌ای از یک زلزلۀ سیاسی در این کشور عضو ناتو و از متحدان جدی اوکراین محسوب می‌شود.

نتایج انتخابات یکشنبه یکی از بزرگترین شگفتی‌های سیاسی رومانی پس از دوران کمونیسم را در این کشور رقم زد؛‌ چراکه رهبران بزرگترین احزاب این کشور، یعنی حزب چپ‌گرای سوسیال دموکرات و حزب راست میانۀ لیبرال، دو حزبی که دولت ائتلافی فعلی را تشکیل داده‌اند،‌ در همین دور اول حذف شدند.

برخی نظرسنجی‌های پیش ار انتخابات، میزان احتمالی آرای کالین جورجسکو را تنها حدود ۵ درصد پیش‌بینی کرده بودند؛ اما رأی بالای رومانیایی‌ها به او و صدرنشینی‌اش در پایان دور اول،‌ همه را شگفت‌زده کرد.

کالین جورجسکو نامزد راست افراطی
کالین جورجسکو نامزد راست افراطی

در شرایطی که رومانی بیشترین درصد شهروندان در آستانه فقر را در کل اتحادیه اروپا به خود اختصاص داده، این نامزد راست افراطی کارزار انتخاباتی خود را بر روی هزینه‌های فزایندۀ زندگی متمرکز کرده بود.

او که پیشتر یکی از اعضای ثابت‌قدم حزب «ائتلاف برای اتحاد رومانیایی‌ها» محسوب می‌شد، استقرار سامانه‌های سپر دفاع موشکی ناتو در شهر «دِوِسِلو» را «مایۀ شرم دیپلماسی» توصیف کرده است.

او تأکید کرده بود که چنانچه هریک از اعضای پیمان آتلانتیک شمالی هدف حملۀ روسیه قرار بگیرند، این پیمان از آنها حمایت نخواهد کرد.

از سوی دیگر النا لاسکونی، روزنامه‌نگاری که شش سال پیش به حزب راست میانۀ «نجات رومانی» پیوست و همین امسال به رهبری‌اش رسید،‌ به افزایش بودجه‌های دفاعی و ادامۀ کمک به اوکراین معتقد است. نظرسنجی‌ها حاکی از آن بودند که در صورتی که او به همراه مارچل چولاکو نخست‌وزیر به دو دوم راه‌ می‌یافت، می‌توانست او را شکست دهد.

مارچل چولاکو هم که تا ساعات پایانی شمارش آرا، به عنوان یکی از دو نامزد نهایی انتخابات شناخته می‌شد و تنها در آخرین دقایق، جای خود را به خانم لاسکونی داد، وعدۀ افزایش بودجه‌های عمومی و مقابله با افزایش شدید مالیات به میدان آمده بود. این در حالی‌است که رومانی در دولت او با ثبت کسری بودجۀ ۸ درصدی، با بیشترین میزان کسر بودجه در کل اتحادیه اروپا دست به گریبان است. او که از جمله به‌دلیل استفاده از هواپیماهای خصوصی با انتقادات زیادی روبرو بوده‌است، همچنین وعده امنیت و ثبات سیاسی داده بود.

رومانی دارای مرز مشترکی به طول ۶۵۰ کیلومتر با اوکراین است و از زمان آغاز جنگ روسیه و اوکراین نزدیک به سه سال پیش، با تسهیل صدور غلات این کشور از طریق بندر کونستانتا در دریای سیاه، و همچنین ارائۀ‌ کمک‌های نظامی از جمله اهدای سامانه‌های پدافندی پاتریوت، از کی‌یف حمایت کرده است.

روستاهای مرزی این کشور، به تناوب شاهد نقض حریم هوایی خود از سوی پهپادهای روسیه بوده‌اند؛ هرچند که تاکنون کسی در این سوی مرز، آسیبی ندیده است.

برخی تحلیل‌گران سیاسی رومانی، با توجه به مواضع کالین جورجسکو و بخصوص فاصلۀ معنادار میزان آرای او در انتخابات یکشنبه با نتایج نظرسنجی‌ها، دخالت‌ روسیه در انتخابات با هدف افزایش آرای او را بعید نمی‌دانند و نسبت به تکرار آن در مرحلۀ دوم انتخابات هم هشدار می‌دهند.

در پایان دور اول انتخابات، جورجه سیمیون دیگر نامزد جناح راست هم با اختلافی اندک در جایگاه‌ چهارم قرار گرفت.

کلاوس یوهانیس، رئیس‌جمهور ۶۵ سالۀ فعلی رومانی، در طول دو دوره ریاست جمهوری‌اش، روابط این کشور با غرب را به شدت گسترش داد. او اما از سوی منتقدان به کم‌کاری برای مقابله با فساد متهم است.

رئیس جمهور رومانی از قدرت اجرایی نسبتاً زیادی، از جملۀ در مورد تصویب هزینه‌های دفاعی برخوردار است؛ موضوعی که با بازگشت دونالد ترامپ به قدرت در ایالات متحده و فشار او برای مشارکت مالی بیشتر اعضای ناتو از یک‌سو، و کسری قابل توجه بودجۀ این کشور از سوی دیگر،‌ کار را برای رئیس جمهور بعدی رومانی سخت‌تر می‌کند.

XS
SM
MD
LG