لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۳:۰۸

سعید نمکی: برخی کشورهای دوست، وسط قتلگاه کرونا، ایران را رها کردند


وضعیت داروخانه‌ها در روزهای اوج‌ بحران کرونا در ایران
وضعیت داروخانه‌ها در روزهای اوج‌ بحران کرونا در ایران

سعید نمکی، وزیر بهداشت ایران می‌گوید روزهای «بسیار سخت‌تر» در زمینه بیماری کرونا در پیش داریم و برخی کشورهای دوست،‌ «وسط قتلگاه» کرونا، ایران را «رها» کردند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، وزیر بهداشت ایران در جلسه ستاد مقابله با کرونا در استان خراسان رضوی، این اظهارات را مطرح کرده، اما به نام دوستانی که ایران را به گفته وی، با «بدعهدی»، در شرایط همه‌گیری کرونا، تنها گذاشتند، اشاره نکرد.

با این حال به نظر می‌رسد اشاره وی به روسیه باشد. طبق قراردادی میان دو کشور در بهمن ۹۹ دو میلیون دُز واکسن اسپوتنیک‌وی باید به ایران ارسال می‌شد. تهران و مسکو همچنین اواخر فروردین امسال نیز توافق کردند که روسیه تا آذر ماه سال جاری، ۶۰ میلیون دز دیگر به ایران ارسال کند ولی این توافق عملی نشد.

اوایل مردادماه سال جاری هم مرتضی خاتمی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس اعلام کرد که روسیه نه تنها به قول خود عمل نکرده، بلکه از خط تولید مشترک با ایران که احتمالا تا پایان تابستان وارد فاز تولید می‌شود نیز سهم‌خواهی می‌کند.

همچنین علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی که خود با ممنوع کردن واکسن‌های آمریکایی و بریتانیایی، بر ساخت واکسن داخلی تاکید کرده بود، روز چهارشنبه، ۲۰ مرداد و پس از افزایش شمار قربانیان و مبتلایان کرونا در کشور، از «بدعهدی» فروشندگان خارجی با وجود پرداخت بهای واکسن خبر داد.

با این حال وی بدون پذیرفتن مسئولیت خود در جان‌باختن روزانه صدها نفر در ایران به دلیل فقدان واکسن کرونا در کشور، خواستار تامین گسترده واکسن «به هر شکل ممکن» شد.

وزیر بهداشت ایران در بخش دیگری از اظهاراتش، گفت که روند واردات واکسن به ایران «تسریع و تسهیل یافته است و تا مهر و آبان، ۱۲۰ میلیون دُز واکسن وارد می‌کنیم.»

گمرک ایران روز پنج‌شنبه، ۲۱ مرداد اعلام کرد ورود و ترخیص انواع واکسن وارداتی، مواد اولیۀ دارویی و انواع دارو مرتبط با کرونا باید ترخیص فوری، بدون تخلیه در انبار، از پای پرواز یا توسط کامیون حامل این اقلام، بدون انجام تشریفات گمرکی و به صورت «حمل یکسره» و «شبانه روزی» انجام شود.

کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو هم گفته «منعی برای هیچ برند مورد تائید، مانند آسترازانکا، فایزر، مدرنا و غیره نبوده و هر برندی که تائیدیه سازمان جهانی بهداشت یا سازمان غذا و دارو به جز واکسن‌های تولید شده در آمریکا و بریتانیا، داشته باشد، در کشور مورد استفاده قرار می‌گیرد.»

جهانپور بدون اشاره به منع علی خامنه‌ای در زمینه تولید واکسن‌های ساخت بریتانیا و آمریکا افزود:‌ «واکسن آسترازنکا هم‌اکنون مورد مصرف در کشور است و فایزر و مدرنا هم تاکنون واردات آن محقق نشده اما منعی برای ورود نیز نداشته است و در صورت امکان وارد خواهد شد.»

هفته گذشته، صومی جونیچی، دبیر اول سفارت ژاپن در تهران گفت که دولت این کشور ۲ میلیون و نهصد هزار واکسن‌ کرونا (آسترازنکا) را به صورت رایگان به ایران داده و «هزینه حمل این واکسن‌ها تا تهران» را نیز دولت ژاپن پرداخته است.

این خبر با واکنش گسترده کاربران فضای مجازی‌ فارسی‌زبان مواجه شد و آنها در صفحه توئیتر سفارت ژاپن در ایران، از اقدام این کشور قدردانی کردند.

روند واکسیناسیون در ایران اگرچه در روزهای اخیر شدت گرفته ولی دستور منع خرید واکسن‌های کرونای بریتانیایی و آمریکایی توسط رهبر جمهوری اسلامی، تاخیر در خرید و واردات سایر واکسن‌های خارجی، ناتوانی ستاد اجرایی فرمان امام در تولید انبوه واکسن ایرانی کرونا سبب شد که برنامه واکسیناسیون کرونا در ایران با تاخیر و کندی مواجه شود و تعداد زیادی قربانی شوند.

پس از اظهارات اخیر علیرضا زالی، رئیس ستاد مقابله با کرونای تهران مبنی بر اینکه اجازه خرید واکسن از خارج داده نشد، چراکه «فکر می‌کردند گران است»، و انتقاد از «کوتاهی» دستگاه دیپلماسی دولت حسن روحانی در تامین واکسن خارجی، مقام‌های وزارت بهداشت ایران و وزارت خارجه دولت روحانی وارد جدال لفظی با یکدیگر شده‌اند.

در میان دعواهای مقام‌های کشور، آمار دولتی جان‌باختگان کرونا در ایران به ۹۵ هزار و ۶۷۴ و شمار کل مبتلایان در ایران به ۴ میلیون و ۲۸۱ هزار و ۲۱۷ نفر رسید. این در حالی است که منتقدان و منابع مستقل می‌گویند شمار جان‌باختگان و مبتلایان بسیار بالاتر از آمار رسمی است.

با استفاده از گزارش‌های تسنیم، ایرنا، همشهری آنلاین و رادیو فردا؛ ب.ب/س.ن
XS
SM
MD
LG